Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Opremanje savršene dječje sobe

Opremanje dječje sobe lijepa je priprema za novu ulogu u životu. Kako bi vam olakšali, pripremili smo nekoliko prijedloga i smjernica na što bi trebali obratiti pažnju kod opremanja dječje sobe.

sobice-head.jpg

Za početak: Odaberite stil dječje sobe. Sviđa li vam se više klasika (drveni krevetić i nježne pastelne boje) ili moderan stil (vesele boje zidova i dodaci)? Nakon što odaberete stil, krenite dalje s razradom.

Zidovi, pod, prozori: Kada ste se odlučili za osnovnu boju sobe, potražite kvalitetnu, možda i perivu boju za zid ili tapete. Prilikom odabira rješenja za pod razmišljajte o više mogućnosti – ako volite tepihe, pazite da li će tepih koji odaberete biti dovoljno mekan i topao. I lagan za održavanje. Kad imate pod prekriven parketom ili laminatom, na donju stranu tepiha nalijepite traku protiv klizanja. Umjesto tepiha, jedno od boljih rješenja je i mekana podna podloga u obliku puzzla, koje možete lako prilagoditi veličini i obliku prostorije. Puzzle su šarenih boja s različitim temama (slova, životinje, vozila) tako da dijete kroz igru i uči. I na kraju, odaberite zavjese ili sjenila koja će dobro zatamniti sobu kada je to potrebno. Tako jutarnje sunce neće probuditi dijete i možda dobijete dodatnih 15 minuta za spavanje.

Krevet: Beba u krevetiću provodi više vremena nego bilo gdje drugdje tako da bi krevet trebao biti udoban i što je još važnije, potpuno siguran. Djeca u malom krevetiću spavaju do njihove druge ili treće godine, kada se premještaju u veći krevet. Zato pazite da je madrac dovoljno kvalitetan i čvrst. Kod kupnje krevetića obratite pažnju da li stranice krevetića imaju mati mogućnost spuštanja, kako biste dijete lakše uzeli iz kreveta. Imajte na umu da ćete ih vrlo često spuštati samo jednom rukom, dok u drugoj držite usnulo dijete. Vertikalne letvice ogradie ne smiju biti previše udaljene kako dijete ne bi zaglavilo između njih. Kada se dijete premjesti u već krevet, zaštite krevet zaštitnom ogradicom. Dijete će se osjećati sigurno, a i vi.

Madrac: Madrac treba osigurati dobru potporu leđima koja se razvijaju. Na tržištu možete naći dječje madrace, madrace s džepičastim oprugama, od pjene ili od spužve. Zajedničko većini madraca je da imaju perivu presvlaku, što pomaže kod održavanja higijene te sprečava moguće alergije.

Posteljina i kompleti: Koristite bebama prilagođene veličine posteljine: jastuk, poplun i zaštitna mekana ogradica za krevetić obično su dostupni u setovima, zajedno s posteljinom u različitim bojama i motivima.

Odlaganje i pospremanje: Drvo je lijep i prirodan materijal pa je svaki komad namještaja izrađen od drva cijenjen i trajan. Prilikom odabira ormara ili komode za dječju sobu budite sigurni da vam se taj namještaj sviđa i da ga možete koristiti duže vrijeme, možda i u drugim prostorijama. Da par čarapa bude na istom mjestu, stavite u ladicu kutije ili košarice predviđene za sortiranje. Polica iznad podloge za previjanje prikladna je za držanje pelena i proizvoda za njegu, a izvan su dosega djeteta.

Podloga za previjanje: Iako mnogi tvrde da stol za previjanje nije nužno potreban, vašim leđima uštedit ćete puno napora. Bebu ćete u prvim mjesecima previjati i 10x dnevno, zato visina stola za previjanje treba odgovarati vašoj visini te vam osigurati da kod previjanja i presvlačenja imate pri ruci sve što vam je potrebno. Da bi djetetu bilo udobno, stol za previjanje treba imati mekanu podlogu za previjanje na koju stavite tetra palenu ili jednokratnu podlogu za previjanje. Trebat će vam i kanta za pelene, a najbolje su one koje imaju kazete s vrećicama koje svaku iskorištenu pelenu posebno hermetički oviju.

sobice-klups.jpg

Kod uređenja dječje sobice možete uskladiti namještaj i posteljinu po motivima i bojama. Kupovina takvih kompleta uglavnom je financijski isplativija.

Udobna stolica: bez obzira da li svoje dijete dojite ili hranite na bočicu, osigurajte si udobnu stolicu na kojoj ćete odmoriti između hranjenja, a možda čak i malo odspavati. Ako kupovina stolice za ovu namjenu nije vaš izbor, nađite udoban položaj na sjedećoj garnituri, pri čemu si pomognite svestranim jastukom za dojilje.

sobice-blazina.jpg

Jastuci za dojilje su idealna pomoć trudnicama pri spavanju, pomoć pri dojenju, a kasnije kao sigurnosni jastuk za dijete koje uči sjediti.

Olakšajte si život:

  • Naučite već malu bebu da razlikuje dan i noć. Noću bi u prostoriji u kojoj dijete spava trebalo biti jako malo svjetla. Mala noćna svjetiljka koja projicira svjetlo na zidu uspavat će bebu i dati dovoljno svjetla za lakše kretanje po sobi.
  • Košaru za veš smjestite blizu stola za previjanje kako bi si olakšali presvlačenje, a ako nemate mjesta na podu, košaru možete montirati i na zid.
  • Na zid pričvrstite vješalicu za dječji ručnik i odjeću.
  • Termometar za mjerenje temperature u prostoriji pomoći će vam da održavate idealnu temperaturu za spavanje koja treba biti oko 18°C.
  • Ako dječju sobu opremate u zadnjim mjesecima trudnoći pobrinite se da imate pomoć i izbjegavajte nepotreban napor.