Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

10 prednosti crtanja za razvoj djece

Činjenica je da djeca vole crtati. Nije važno što, gdje i kako, dovoljan je samo komad papira s motivom, neke bojice i njihov je dan potpun. Dobro, možda ne čitav dan, ali koji sat sigurno. Djetetov nagon nije samo zabaviti se u slobodno vrijeme već i psihički, kognitivni i kreativni razvoj.

barvanje-1100x575.jpg

Zato vam mi predstavljamo 10 prednosti crtanja:

1. Crtanje razvija motoričke sposobnosti

Djeca kroz crtanje razvijaju motoričke sposobnosti. Kroz pokrete se razvijaju mišići prstića, zapešća i cijele ruke. Fina motorika koja se razvija držanjem bojice, djetetu pomaže pri manipuliranju malim objektima. Ove vještine se stalno nadograđuju i tako se razvija lijepo pisanje i bolja koordinacija kod sportskih aktivnosti.

2. Crtanje dijete priprema za školu

Izobrazba u učionici odvija se na regulirani način. Nastavni materijal bilježi se u bilježnice, ispunjavaju se radne knjige i rješavaju razni zadaci. Crtanje na jednom listu ili u knjizi pripremaju dijete na školski način rada.

3. Crtanje potiče kreativnost

Iako bojanke imaju nacrtane linije, pustite dijete da izrazi svoju kreativnost i različito pristupi problemu. Bojanke razvijaju maštu i potiču dijete da razmišlja i traži nove ideje na prirodan način.

4. Kroz crtanje dijete razvija pisanje

Razgibanost, snaga i pažnja potrebni su za osnove pisanja slova. Crtanjem te se vještine dodatno razvijaju tako da rukopis djetetu postaje kroz vrijeme jednostavan i prirodan.

5. Kroz crtanje se uče, identificiraju i izdvajaju boje

Dijete se uči nazivima boja. Crtanjem pored osnovnih boja dijete upoznaje širu paletu boja koja mu je do tada bila nepoznata. Pritiskom boja uči se različitim intenzitetima boja. Uz široku paletu boja dijete uči još nešto važnije: planiranje. Ako ima veliki raspon boja, mora odlučiti i planirati kojim će redoslijedom boje koristiti.

barvanje2-1100x575.jpg

6. Kroz crtanje poboljšava se koordinacija očiju i ruku

Djeca moraju razviti koordinaciju očiju i ruku. Svaka aktivnost koja potiče takav razvoj je korisna: držanje bojica, odabir boja, crtanje na preciziranom mjestu, šiljenje bojica i olovaka.

7. Kroz crtanje spoznaju se granice, strukture i percepcija prostora

Upoznati granice važan je dio razvoja djeteta. U bojanki dijete uči o linijama, oblicima, bojama, nijansama, kutovima i uzorcima.

8. Kroz crtanje do razvoja samopoštovanja i samopouzdanja

Razvijajući sposobnost za dovršetak zadatka dijete gradi samopouzdanje. Obratite pažnju na njegovo ponašanje nakon završetka slike: stav mu je uspravan i vrlo lijepo pokazuje ponos i radost zbog izvršenog zadatka.

9. Dijete se kroz crtanje izražava

Svako ljudsko biće se izražava na drugačiji i jedinstven način, a djeca se po prirodi vole izraziti na vizualan način (crtanje, bojanje, pisanje, slikanje…). Slikanje uključuje nekoliko mehanizma izražavanja, jer dijete mora odlučiti o obliku crteža, bojama, nijansama i odlučiti kako naslikati sadržaj (točno, preko linije, snažnim pritiskom, uzorcima itd).

10. Crtanje je terapija za prevladavanje stresa

Crtanje na dijete djeluje ohrabrujuće, pogotovo ako dijete nema druge mogućnosti da izrazi pritisak ali i izmiješane osjećaje koje proživljava u svom životu.

barvanje3-1100x575.jpg

Bojanje je korisno, kako za dijete tako i za roditelje, bake i djedove i sve one koje prate dijete. Crtanjem se disanje smiruje, razbuđujemo se, osvješćuje se prisutnost u danom trenutku i učvršćuje se povezanost ljudi koji su uključeni u taj kreativni trenutak. Zato uzmite dosta vremena kako bi sjeli pored djeteta, uzmite bojice u ruke i opustite se u prekrasnom svijetu crtanja. Dijete će vam biti zahvalno.


NAŠE NOVE BOJANKE ČEKAJU VAŠE SPRETNE PRSTE! :)

Sada brzo pregledajte sve gore napisano! Bojice u ruke i neka veselo bojanje počne! Ovdje možete isprintati 6 simpatičnih likova: žirafu, slona, rodu i dinosaura, koje smo pripremili za vaše najmlađe.

pobarvanka1-367x167.jpg
pobarvanka2-367x167.jpg
pobarvanka3-367x167.jpg

pobarvanka4-367x167.jpg
pobarvanka5-367x167.jpg
pobarvanka6-367x167.jpg