Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

10 savjeta za lakši san u ljetnim noćima 

Dan za danom, tjedan za tjednom, temperature su sve više. A toplinu, koju teško podnose odrasli, još teže podnosi novorođenčad i djeca.  Posebno im teško pada tijekom noći kada se često vrućina uvuče u domove. Uz nekoliko jednostavnih savjeta rashladite svoje najmilije i osigurajte im mirne noći. 

10-nasvetov-za-spanje-1-1100x400.jpg

1. Pripremite dijete tijekom dana za noć


Ukoliko je vaše dijete dojeno, tada je majčino mlijeko dovoljno, no ako dijete hranite na bilo koji drugi način ne zaboravite mu tijekom dana nuditi vodu. Hrana neka bude lagana, a u međuobroke ubacite što više voća.


2. Pamučna posteljina


Pamuk je prirodan materijal i ugodan na koži. Pamuk upija znoj, a istovremeno je ugodan na koži. Provjerite sastav posteljine i ako je potrebno, kupite novu.


3. Odjeća


Roditelji novorođenčeta uvijek se suočavaju s problemom kako odjenuti dijete. Većina roditelja izabire pamučnu odjeću koja je, baš kao i posteljina, najugodnija zbog prirodnog sastava za dijete. Djeci je dovoljno odjenuti pamučni bodi kratkih rukava ako je temperatura u sobi iznad 25 stupnjeva, a ako je ispod, odjenite i čarapice.


4. Kupka


Blagodati osvježenja u vodi možete iskoristiti na moru i u udobnosti svog doma. Osvježenje na moru (u jutarnjim ili kasno večernjim satima), u bazenu u hladu ili u kupaonici u svom domu, djeci će jednako goditi, a pritom će se zabaviti i najvažnije, rashladiti.


5. Pokriti dijete ili ne?


Roditelji često misle da je djeci hladnije nego njima, no u krivu su. Ako sebe ne pokrivate, nemojte niti djecu. Dodatno ćete ih ugrijati što će ih samo probuditi.

10-nasvetov-za-spanje-2-1100x400.jpg

6. Rashladite dijete hladnim oblogom


Papirnati ili pamučni ručnik navlažite mlakom vodom i lagano prođite po tijelu djeteta. Oblozi ne smiju biti pretjerano hladni jer će biti šok za nježno tijelo i organizam djeteta. Stupanj, dva hladniji oblog osvježiti će dijete, a da mu pritom ne ugrozite zdravlje.


7. Promijenite mjesto spavanja


Dijete će se vrlo brzo ugrijati u svom krevetiću pa je moguće da ga probudi vrućina. Dok vrućina ne splasne neka dijete spava u vašem krevetu koji je velik pa će imati dovoljno mjesta kada krene u potragu za hladnijim dijelovima kreveta. Naravno, ne zaboravite zaštiti krevet.


8. Zaštitna ograda krevetića


Većina roditelja krevetić svoje djece osigurava ogradicom. No u danim kada se temperatura na živi penje visoko iznad 30 stupnjeva nije na odmet ukloniti ogradicu i time osigurati veći protok zraka djeci, pa time i niže temperature u krevetiću.


9. Termometar


U sobi gdje dijete spava kupite termometar i pratite temperaturu. Prema potrebni ohladite zrak otvaranjem prozora. Hlađenje klima uređajem nikako nije preporučljivo u sobama gdje su djeca. Ukoliko nemate drugo rješenje tada neka krilca na klima uređaju budu usmjerena isključivo prema gore da djeca ne bi bila na direktnom udaru hladnog zraka.


10. Prepoznajte znakove dehidracije


Suha i ljepljiva usta, pospanost, rjeđe uriniranje i plač bez suza. Pobrinite se da dijete redovito nudite vodom ili majčinim mlijekom, a češći i manji obroci su poželjniji od većih i rjeđih.