Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

5 ideja za zabavu u zimskim mjesecima 

U zimskim mjesecima, sve manje vremena djeca provode vani. Iako je igra na svježem zraku omiljena mališanima, ali i roditeljima, niske temperature, padaline i mrak koji pada vrlo rano ograničava nas u vremenu provedenom na svježem zraku.
Većina djece uživat će u igri na snijegu. Što više centimetara snijega, to više zabave. Omiljene igre na snijegu su izrada snjegovića ili anđela u snijegu, uz neizostavno sanjkanje i grudanje. Dosade li vam možda ove klasične igre, predlažemo vam i neke nove: napravite rupu u snijegu i svakom članu obitelji dajte određeni broj snježnih kugli. Radi lakše razlikovanja kugle možete pobojati tintom u boji te svaki član obitelji može imati po jednu boju kugle. Zatim je vrijeme za natjecanje – pobjednik je onaj koji ubaci najviše kugli u rupu.

No što kada vremenske prilike ne dopuštaju igru na snijegu? I djeca izreknu rečenicu kojeg se roditelji naviše pribojavaju: 'Dosadno mi je!' Imate li u tom trenutku rješenje pri ruci? Ako nemate, mi imamo odličan savjet – staklenka s idejama! U staklenku napišite sve društvene igre koje posjedujete i ideje za zajedničku igru koju volite igrati. Staklenku možete i ukrasiti da bude zabavna. Dijete neka izvuče iz staklenke jedan papirić i zajedno pročitajte igru koju ćete igrati.

blog-igra-pozimi-1-14122017-1100x400.jpg

5 ideja za obiteljsku zabavu

1. Igra pogađanja, osim mnogima omiljenog Pictionarya, igre pogađanja možete igrati na način da se podijelite u parove i umjesto da crtate pojmove, oblikujte ih od mase za oblikovanje. Možda malo veći izazov, ali jednako zabavan.

2. Matematika možda nije najzabavnija svoj djeci, ali učenje kroz igru itekako je zabavno. Jeste li znali da djeca kartajući uče matematiku?

3. Igra uloga – jedna od najčešćih igra. Djevojčice vole kuhati, a dječaci popravljati. Naravno, i zamjene uloga su poželjne jer dijete kroz igru uči različite situacije u životu.

4. DIY projekti. Znamo, ponekad prouzroče nered, ali ponos u dječjim očima je neprocjenjiv.

5. Društvene igre. Kada niste sigurni kako se zabaviti, društvene igre su odgovor. Odaberite ih prema dobi i interesima djeteta. Ako vam ponestaje ideje što pokloniti, svakog ćete razveseliti društvenim igrama.

blog-igra-pozimi-2-14122017-1100x400.jpg

Zašto je igra važna?

Iako se ponekad igra čini kao sadržaj koji popunjava vrijeme, igra je izrazito važna za razvoj djeteta. Jača koordinaciju pokreta i stimulira mozak (potiče kreativnost i rješavanje problema), uči djecu novim situacijama i stavlja ih pred izazove te jača njihovo samopouzdanje. Kroz igru dijete razvija socijalne vještine koje pomažu u kasnijim interakcijama i stvaranju i održavanju prijateljstva. I ono najvažnije, kroz igru, kad se roditelj spusti na nivo djeteta, jača se emotivni odnos roditelja s djetetom i stvaraju je dobri temelji za budućnosti. Kroz igru dijete spontano vježba i razvija sve aspekte razvoja – govor i komunikaciju, socijalne vještine, spoznajni razvoj i razvoj motorike. Kroz igru se razvija odnos roditelj-dijete i olakšava postavljanje zahtjeva i granica u djetetovom ponašanju. Iako se igra čini nečim usputnim, vjerujemo da je već sada gledate drugim očima.