Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

AUTOSJEDALICA UVIJEK I BEZ IZNIMKE

Test sigurnosti dječjih autosjedalica - najbolje ocijenjene autosjedalice ADAC 11/2015

ADAC 2015

Pravilan odabir dječje autosjedalice ključan je za sigurnost Vašeg djeteta. Kad dođe vrijeme za kupnju dječje autosjedalice, svaki roditelj treba posebnu pozornost obratiti na sigurnost autosjedalice. Naravno, kod odabira prave autosjedalice ne smiju se zanemariti i drugi važni kriteriji.
Kada prošećete Baby Center trgovinom kroz odjel s opremom, vidjet ćete da je ponuda raznolika, a potrebno je odabrati onu autosjedalicu koja će odgovarati Vašem djetetu, Vama ali i Vašem vozilu.

Autosjedalica mora biti primjerena visini djeteta, njegovoj težinu, jednostavna za korištenje i mora biti takva da se može ispravno pričvrstiti u vozilo u skladu s uputama proizvođača autosjedalice, ali i s uputama proizvođača vozila. Osnova dobre autosjedalice je, prije praktičnosti i cjenovne dostupnosti, sigurnost koju odabrana autosjedalica pruža. Prije odluke savjetujete se s prodajnim osobljem, koje će vam po potrebi autosjedalicu montirati u vozilo.

Svake godine provode se međunarodni sigurnosni testovi različitih proizvođača automobila i potrošačkih organizacija. Postoje brojni testovi, ali za nas je najvjerodostojniji test Stifung Warentest, neovisne njemačke organizacije ADAC.

Što kaže zakon?

 • Upotreba sigurnosne dječje autosjedalice regulirana je zakonom o pravilima u cestovnom prometu. Sve autosjedalice koje se prodaju na europskom tržištu moraju biti u skladu s međunarodnim standardom ECE R 44/04, koji je na snazi od 2005. godine. Standardi osiguravaju da su pojedini dijelovi (konstrukcija, baza, remeni, navlake) izrađeni od materijala koji su prošli sigurnosne testove te se pravilno instaliraju u vozilo pomoću Isofix sustava ili sa sigurnosnim pojasom u 3 točke.

  Autosjedalice su na temelju propisa o homologaciji raspoređene u četiri grupe:

  •    Grupa 0 / 0+ (za djecu težine do 9 kg / za djecu težine do 13 kg)
  •    Grupa 1 (za djecu težine od 9 do 18 kg)
  •    Grupa 1/2/3 (za djecu težine od 9 do 36 kg)
  •    Grupa 2/3 (za djecu težine od 15 do 36 kg)

  Zakon propisuje da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od pet godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. Kada je dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina, ono se smije voziti samo na stražnjim sjedalima i sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini, tako da se može vezati sigurnosnim pojasom u tri točke vezivanja. Dijete do dvije godine može se prevoziti i na prednjem sjedalu ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je on isključen te ako se prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje i pričvršćenoj za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa u tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

 • Usporedno s postojećim standardom ECE-R 44/04, od srpnja 2013. na snazi je i nova regulativa ECE-R 129 ili I-Size, kojom se uređuje adekvatnost autosjedalice prema veličini djeteta, a ne samo na temelju dobi, što će uvelike olakšati odabir autosjedalice.

  Novi standard uvodi testove sjedalica s Isofix postavljanjem, povećava dinamiku opterećenja koja autosjedalica mora osigurati i time zahtjeva veću kontrolu od strane proizvođača dječjih autosjedalica. Izmjene i dopune imaju za cilj osigurati veću sigurnost i smanjiti mogućnost nepravilne ugradnje i upotrebe autosjedalice. Ispravan izbor je povezan s djetetovom visinom.

ADAC test dječjih autosjedalica 11/2015

 • Njemačka neovisna organizacija potrošača Stifung Warentest u suradnji s auto organizacijom ADAC godišnje provodi opsežno testiranje sigurnosti dječjih autosjedalica.

  Rezultati su objavljeni od strane mnogih europskih potrošačkih i automobilističkih organizacija. Rezultati testiranja su dobra osnova za roditelje koji razmišljaju o kupnji nove sigurnosne autosjedalice.

 • Kod testiranja četiri dobnih skupina, uzimaju se u obzir visoki i precizno definirani kriteriji. Ako je autosjedalica u testu dobila dobru ocjenu, znači da je ADAC pažljivo provjerio svojstva te autosjedalice u pogledu sigurnosti, u pogledu rukovanja, štetnost tvari, ergonomiji.

  Kriteriji su slijedeći:

  -osigurana zaštita (frontalni i bočni sudari pod različitim kutevima pri najvećoj brzini, ponašanje materijala, stabilnost sjedala, stabilnost naslona...)
  -mjerilo iskoristivosti (jednostavna upotreba, pričvršćivanje, prenošenje, montiranje unutar vozila, održavanje, materijali)
  -mjerilo ergonomije (udobnost u vožnji, širina sjedala, količina prostora koji autosjedalica zauzme u vozilu)
  -prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima (provjera sadržaja štetnih tvari: policikličkih aromatskih ugljikovodika, ftalata, fenola, azo-bojila, usporivača plamena, emolijenata, teških metala, itd).

Rezultati najnovijeg ispitivanja 11/2015 Stiftung Warentest

Važno je napomenuti kako su sveukupni zahtjevi koji se postavljaju pred svaku autosjedalicu podignuti su na višu razinu još u pretposljednjem prošlogodišnjem testiranju u lipnju, pa se zbog toga dobiveni rezultati više ne mogu izravno uspoređivati s testiranjima od 2011. do 2014. Najveće promjene odnose se na tijelo modela automobila, koje se od lipnja koristi prilikom testiranja frontalnog sudara, zbog čega su u uporabu stavljene nove testne lutke koje "glume" najmanje putnike i novi senzori ozljeda, a neke od testnih lutaka dobile su drukčije senzore (primjerice senzori na abdomenu). Što se tiče bočnog sudara, koristi se novi eksperimentalni postupak s vratima koja u nesreći ulaze u automobil, sve u skladu s ECE R 129 normom, a vodi se računa i o novim uvjetima testiranja nakon objave Euro NCAP-ovog testnog protokola za 2015. Dodatno su razvijeni i testovi rukovanja i ergonomije, a kod korištenja štetnih sastojaka primijenjene su posljednje verzije standarda koji se primjenjuju na igračke i tekstil.

ADAC testirane autosjedalice u trgovinama Baby Center

Da je proizvođač dječjih autosjedalica Maxi Cosi na dobrom putu (na pretposljednjem testiranju u lipnju 2015. njihova su dva modela 2 Way Pearl i AxissFix postigla najvišu ocjenu u grupi 1) pokazalo je i ovo posljednje testiranje.

Na posljednjem testiranju u studenom 2015. (ADAC 11/2015) Maxi Cosi model Pebble Plus s bazom 2 WayFix pobijedio je u grupi 0+, dok je u grupi 1 dobro ocijenjen njihov model Tobi. Od ostalih autosjedalica koje već sada možete kupiti u Baby Centru, dobro su ocijenjeni i modeli Britax Römer: King II LS u grupi 1 i Kid II u grupi 2/3.

Uz već spomenute modele autosjedalica, zbog dobrih rezultata na pretposljednjem testiranju u lipnju 2015. (ADAC 6/2015) zaslužili su da ih spomenemo i model koji je pobjedio u grupi 0+ Cybex Cloud Q s bazom Q-fix, dobro ocijenjen model u istoj grupi Maxi Cosi Pebble s bazom FamilyFix. Dobro je bio ocijenjen i model u grupi 1 Britax Römer King II ATS, Cybex Pallas M-fix bio je pobjednik u grupi 1/2/3, a u grupi 2/3 dobro je bio ocijenjen model Cybex Solution M-fix.

Sve ove autosjedalice dostupne su u Baby Center prodavaonicama, gdje će Vam naše stručno osoblje dati korisne informacije i savjete kako odabrati sigurnosnu autosjedalicu primjerenu potrebama Vašeg djeteta.

 • 1.Prilikom odabira korisno je provjeriti kako se određeni model autosjedalice iskazao na testiranju sigurnosti te po kojim kriterijima je ocijenjen.
  2.Prije kupnje autosjedalice potrebno je dijete izvagati i izmjeriti. Prilagodite veličinu autosjedalice veličini djeteta.
  3.Prilikom odabira autosjedalice obratite pažnju na položaj djetetove glave. Ne smije biti izvan okvira autosjedalice nego na sredini naslona za glavu.
  4.Savjetujemo da ne koristite stare i rabljene autosjedalice, jer one ne pružaju istu sigurnost. Osim toga, tijekom godina materijali od kojih je autosjedalica izrađena gube na elastičnosti i čvrstoći. Ukoliko koristite rabljenu autosjedalicu, uvjerite se da nije bila u sudaru. Upotreba takve autosjedalice je neprimjerena čak i ako nema vidljivih oštećenja.

 • 1.Autosjedalica se mora ispravno namjestiti u vozilu.
  2.Ukoliko vozilo i autosjedalica to omogućuju, koristite Isofix. Upotrijebite sigurnosni remen ili potpornu polugu, tako ćete učvrstit sjedalicu i smanjiti pomicanje sjedala u slučaju sudara ili naglog kočenja.
  3.Čak i na kraćim vožnjama dijete treba biti ispravno i sigurno pričvršćeno u autosjedalici.
  4.Uvijek provjerite kako je namješten pojas. Pojas mora prelaziti preko djetetovog ramena, a dijete mora biti obuhvaćeno dovoljno čvrsto, ali ne previše čvrsto ili prelagano.
  5.Ukoliko je autosjedalica primjerena za upotrebu na suvozačevom sjedalu, a dijete u njoj gleda u suprotnom smjeru, zračni jastuk na suvozačevom mjestu mora biti izvan funkcije. U slučaju sudara i otvaranja AIR BAG zračnog jastuka, isti može povrijediti dijete.
  6.Skinite s djeteta deblju odjeću. Tako ćete mu pružiti veću udobnost u vožnji.
  7.Čak i kod veće djece provjerite jesu li djeca ispravno vezana sigurnosnim pojasom vozila.