Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif


ADAC - testiranje autosjedalica

avtosedezi_page_header2-1.jpg

Pravilan odabir dječje autosjedalice ključan je za sigurnost Vašeg djeteta. Kad dođe vrijeme za kupnju dječje autosjedalice, svaki roditelj treba posebnu pažnju obratiti na sigurnost autosjedalice. Naravno, kod odabira autosjedalice, ne smiju se zanemariti niti drugi važni kriteriji.

Baby Center u svojim trgovinama na odjelima s opremom nudi velik broj različitih dječjih autosjedalica, a potrebno je odabrati onu autosjedalicu koja će odgovarati Vašem djetetu, Vama ali i biti primjerena Vašem vozilu.

Autosjedalica mora biti primjerena visini i težini djeteta, jednostavna za korištenje i mora biti takva da se može ispravno pričvrstiti u vozilo u skladu s uputama proizvođača autosjedalice ali i s uputama proizvođača vozila. Osnova dobre autosjedalice je, prije praktičnosti i cjenovne dostupnosti, sigurnost koju odabrana autosjedalica pruža. Prije odluke savjetujete se s prodajnim osobljem, a koje će vam po potrebi autosjedalicu i ispravno postaviti u vozilo.

Svake godine provode se međunarodni sigurnosni testovi različitih proizvođača automobila i potrošačkih organizacija. Postoje brojni testovi, ali za nas najvjerodostojniji je test Stifung Warentest, neovisne njemačke organizacije ADAC.

Testiranje dječjih autosjedalica

Neovisna njemačka organizacija potrošača Stifung Warentest, u suradnji s auto organizacijom ADAC, svake godine provodi opsežno testiranje sigurnosti dječjih autosjedalica.

Rezultate testiranja prenose mnoge europske potrošačke i automobilističke organizacije i od velike su pomoći roditeljima, koji razmišljaju o kupnji nove sigurnosne autosjedalice.

ECE R 44/04

Sve autosjedalice koje se prodaju na europskom tržištu moraju biti u skladu s međunarodnim standardima ECE R 44/04. Ti standardi osiguravaju da su pojedini dijelovi (školjka, konstrukcija, remeni, navlake) izrađeni od materijala koji su prošli sigurnosne testove te se pravilno instaliraju u vozilo pomoću Isofix sustava ili sa sigurnosnim pojasom u 3 točke učvršćivanja.

ECE R 129

Od srpnja 2013. na snazi je i nova regulativa ECE-R 129 ili I-Size ; kojim se uređuje adekvatnost autosjedalice prema veličini djeteta, a ne samo na temelju djetetove dobi, a ujedinjuje i testiranje bočnih udara.

Plus Test

To je dobrovoljni test autosjedalica dizajniranih za švedsko tržište. Test uzima u obzir opterećenja na vratu djeteta koja se javljaju u frontalnim sudarima. Test ima stroge odredbe koje ne ispunjava niti jedna autosjedalica koja se namješta u smjeru vožnje, jer su sile opterećenja djetetove glave, vrata i kralježnice prevelike u ovom položaju. Svrha testa je osigurati da dijete u autosjedalici koje je prošlo Plus test neće u sudaru zadobiti ozbiljne ozljede opasne po život. Sjedala testirana u skladu s Plus testom udovoljavaju svim sigurnosnim zahtjevima ECE propisa (R 44/04 i R 129).

Stifung Warentest ADAC

Nezavisna njemačka potrošačka organizacija Stifung Warentest, u suradnji s automobilskom organizacijom ADAC, svake godine provodi opsežna ispitivanja autosjedalica. Rezultate objavljuju brojne europske potrošačke i automobilske organizacije, a proizvođačima pružaju dodatni dokaz kvalitete.

Ispitivanja izvedena nakon 2016. godine obilježena su pooštravanjem uvjeta i kriterija ispitivanja, a po prvi puta su bile prisutne i autosjedalice koje udovoljavaju sigurnosnim zahtjevima i-Size. Zbog strožih kriterija, usporedba rezultata ispitivanja od 2016. nadalje u odnosu na prethodne godine je teška, što ne znači da dobro ocijenjeni modeli više nisu primjereno sigurni.

Kako se provode ADAC testovi?

U sklopu ocjenjivanja testiraju se dječje autosjedalice za četiri dobne grupe, uzimajući u obzir visoke i precizno definirane kriterije. ADAC pažljivo provjerava svojstva svake autosjedalice uključene u testiranje.

Kriteriji su slijedeći:

 

avtosedezi_crash.png

50%

zajamčena zaštita (frontalni i bočni sudari pod različitim kutovima pri najvećoj brzini, ponašanje materijala, stabilnost sjedala, stabilnost naslona...)

40%

upotrebljivost (jednostavna upotreba, pričvršćivanje, prenošenje, postavljanje unutar vozila, održavanje, materijali)

10%

ergonomija (udobnost u vožnji, širina sjedala, količina prostora koji autosjedalica zauzme u vozilu)

0%

prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima (provjera sadržaja štetnih tvari: policikličkih aromatskih ugljikovodika, ftalata, fenola, azo-bojila, usporivača plamena, emolijenata, teških metala, itd).

Kako su protekla ADAC testiranja za 2020. godinu?

Krajem svibnja objavljeni su zadnji ADAC rezultati. Detaljan pregled ocjenjenih autosjedalica potražite na ADAC web stranici, nekoliko ključnih autosjedalica u nastavku.

Testirano je:

  • 26 različitih modela
  • 18 modela je ocjenjeno ocjenom »dobro«


Autosjedalice se testiraju na temelju unaprijed definiranih mjerila, koji podrazumijevaju stupanj zajamčene zaštite, upotrebljivost, ergonomiju, prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima, kvaliteta izrade. Na temelju tih ocjena se oblikuje konačna ocjena autosjedalice, koja može biti jedna od sljedećih:

  • vrlo dobro – ocjena 0,6-1,5
  • dobro – ocjena 1,6-2,5
  • zadovoljavajuće – ocjena 2,6-3,5
  • dovoljno – ocjena 3,6-4,5
  • loše – ocjena 4,6 i više

Testirani modeli u ponudi Baby Centra:

V našim poslovnicama nudimo odličnu i široku ponudu različitih modela dječjih autosjedalica priznatih brandova, za sve dobne skupine i sve tipove vozila. Naša osnovna misao vodilja kod odabira ponude je (osim praktičnosti i cijene) maksimalna sigurnost, koju autosjedalica pruža malenim putnicima.

autosjedalica grupa 0+/1 iZi Twist B black 11007221-BlackCabF | BabyCenter Hrvatska
Vizionarska rotacija od rođenja sa značajkom Universal Level Technology™ Visina: 40 -105 cm Max. težina: 18 kg Dob: od rođenja do 4 god. Atest: UN R129 (i-Size) Postavljanje: ISOfix Smjer: Suprotno od smjera vožnje Double-layer-Safety - potporni jastučići Praktična i lagana za korištenje Baby Shell™ i Newborn Hugger™ - za novorođenče Universal Level Technology™ - prilagodba za maksimalnu udobnost Dynamic Force Absorber™ - inovacija u zaštiti od bočnog udara
adac_2.4_10062020_150x60.png
autosjedalica grupa 2/3 Kore i-Size grey 8740510120 | BabyCenter Hrvatska
Brzo i jednostavno namještanje i učvršćivanje djetetai-Size sigurnostVrhunska bočna zaštitaRaste s vašim djetetomSigurnosni pojas u 3 točke učvršćivanjaUdobno sjedalo s dodatnim ojastučenjemNavlaka se može skinuti i prati
adac_2.1_10062020_150x60-1.png
autosjedalica grupa 2/3 Kore Pro i-Size red 8741600120 | BabyCenter Hrvatska
Za dijete od 3,5 god do 12 godNamještanje sistemom ISOFIXProzračne tkanineBočna zaštita od udara PlusIspunjava sigurnosni standard: ECE R129 (i-Size)Istovremeno prilagođavanje širine i visineRaste s vašim djetetom
adac_2.1_10062020_150x60.png
autosjedalica grupa 0+/1/2 Beryl nomad grey 8028712110 | BabyCenter Hrvatska
Od rođenja do 7 godina, ili 0-25 kgSigurnosni pojasevi autosjedalice, koji
150x60px_adac_ocjene_zadovoljavajuce.png
autosjedalica grupa 0+/1 iZi Twist black 11008117-BlackCabF | BabyCenter Hrvatska
Vizionarska rotacija za malu djecu sa značajkom Universal Level Technology™ Visina: 61-105 cm Max. težina: 18 kg Dob: Pribl. 6 mj. do 4 god. Atest: UN R129 (i-Size) Postavljanje: ISOfix Smjer: Suprotno od smjera vožnje Double-layer-Safety - potporni jastučići Praktična i lagana za korištenje Universal Level Technology™ - prilagodba za maksimalnu udobnost Dynamic Force Absorber™ - inovacija u zaštiti od bočnog udara
adac_2.3_10062020_150x60.png
autosjedalica grupa 0+ Coral i-Size essential blue 8557720120 | BabyCenter Hrvatska
Primjerena za djecu visine 40-75 cm, težine 0-12 kgNajnoviji sigurnosni standard: i-Size R129/ 03Prva kombinirana autosjedalica s uklonjivim umetkom, koja funkcionira kao nosiljkaTežine samo 1,7kgPojas za jednostavno postavljanje i uklanjanjeSigurnosni pojasevi u 3 točke učvršćivanjaZaštita od bočnih udaraVisokokvalitetna tkaninaVeliki krovićTkanina koja se može pratiU vozilu se učvršćuje s pojasom vozila ili s Isofix bazomGarancija 2 god
adac_1.9_10062020_150x60.png
autosjedalica grupa 2/3 Solution Z i-Fix soho grey mid grey 520002387 | BabyCenter Hrvatska
Grupa 2/3Za dijete od 3-12 god (težine od 15 do 36 kg)Raste s djetetomPatentiran i prilagodljiv naslon za glavu – namještanje visine i širinePoboljšan linearni sistem zaštite od udaraPostavljanje uz ISOFIXSjedalo sa sistemom cirkuliranja zrakaPrilagodljiv naslon za leđaGarancija 3 god
adac_1.9_10062020_150x60.png
autosjedalica grupa 2/3 Solution B-fix volcano black 520004021 | BabyCenter Hrvatska
Autosjedalica grupa 2/3Primjerena za djecu od 3 do 12 godina ili od 15kg - 36kgNačin postavljanja autosjedalice - Latch-Connect i sigurnosni pojas s 3 točkeLinearna zaštita od bočnih udara (sistem L.S.P.)Naslon za glavu podesiv u 12 visinaPodesiv naslon za leđaIznimno lagana autosjedalica - 5kgUN R44/04D × Š × V - 39 × 52 × 64 cmGarancija: 3 godine
adac_2.1_10062020_150x60-1.png

Robne marke
CybexBritax RömerMaxi CosiGBBeSafePeg PeregoSafety 1stRecaro