Blog - Apćiha! … dolaze prve prehlade - Baby Center internet trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Apćiha! … dolaze prve prehlade

                                                                         Apćiha! … dolaze prve prehlade

Obitelji s djecom već znaju da s početkom vrtića i škole dolaze i prve prehlade i dječje bolesti. Jutarnje magle, niže temperature i vjetar baš i ne dolaze u prilog. Tu dolazimo do začaranog kruga suhog kašlja, curenja iz nosića i ostalih tegoba.
Djeca nemaju još razvijeni imunitet pa je dovoljno da same promjene u vremenu ili veći fizički napor naprave svoje. I djeca su pod stresom kod većih promjena; polaska u vrtić ili od školskih obaveza.

Kao roditelji trebamo biti spremni na bolesti djece kao dio odrastanja. U takvim trenucima djetetu trebamo znati pomoći da lakše prebrodi takve trenutke.

Kada se pokažu prvi znakovi bolesti, mame prvo pomisle na mjerenje temperature. U trgovinama možemo naći široku paletu modela termometara, koji se razlikuju po načinu rada: digitalni, infracrveni, za mjerenje pod pazuhom, na čelu ili u uhu, s fleksibilnim vrhom, sa ili bez zaslona. Važno je kod kupovine odrediti koji je najprikladniji za vaše dijete i znati koje su specifičnosti pojedinih modela. Visina i osciliranje tjelesne temperature važna je informacija na temelju koje će pedijatar odrediti stanje vašeg djeteta.

Kod prehlada začepljen nosić je najčešća tegoba koja se prva javlja, a malom djetetu je potrebno neko vrijeme kako bi naučilo pravilno disati na usta. Nesmetano disanje na usta dolazi oko 6. mj starosti. Ispiranje nosića sa fiziološkom ili hipertoničnom otopinom preporuča se kod manje djece uvesti kao naviku, ne samo nužno kod začepljenog nosića. Ako se nos kod djeteta ne čisti svakodnevno, može doći do začepljenih kanala što može dovesti do upale uha.

Što kada dijete ne zna ispuhati nos?

Puhanje nosa malom djetetu nije tako jednostavno i treba se naučiti uz puno vježbanja jer većina male djece umjesto puhanja na van, povuku unutra. Postoji nekoliko tehnika učenja puhanja nosa uz koje će se dijete zabaviti:

  1. Natrgamo vatu na komadiće, stavimo ju na stol i zatvorimo djetetu usta. Dijete mora puhanjem zraka kroz nos pomaknuti komadiće vate.
  2. Puhanje svijeće. Zapalimo rođendansku svjećicu i dijete u njih puše, ali kroz nos.
  3. Kako se slon glasa? Djetetu pokušamo objasniti kako slon trubi kroz surlu.

Dječji nosić je vrlo osjetljiv pa koristite mekane maramice, a za dodatni poticaj pronađite maramice s dječjim motivima.

Ako pri ruci nemate otopine za čišćenje nosa, u kupaonici pustite vruću vodu i tako stvorite paru u prostoriji koja će pomoći djetetu da mu se otvore dišni putevi i smekša gusta sluz koja blokira dišne puteve. Nakon 10 min neka dijete ispuše nosić. Kod manje djece koristite nosne aspiratore ali ne više od 3x dnevno kako se ne bi oštetila sluznica.

Inhalator je čudesna pomična naprava, pomoć kod ovlaživanja dišnih puteva što sluz čini rjeđom i olakšava djetetu iskašljavanje. Prednost inhalatora je da ga možete nositi sa sobom i na put. Neka djeca se boje nastavka za usta na koji bi trebali disati. Tada nad krevetićem napnite tetra pelenu ili manju plahtu da napravite šator, a cijev inhalatora stavite ispod „šatora“. Tako će se dijete za vrijeme inhalacije odmarati na miru da neće niti znati da inhalira. Olakšanje za dijete i pobjeda za mamu!

Vlaga u stanu utječe i na dobrobit drugih. Idealna relativna vlaga je između 50% i 60%. Relativna vlažnost zraka se smanjuje u zimskim mjesecima kada se u stanu grije. Kako bi se postigao udoban i kvalitetan zrak preporuča se često i kratko prozračivanje te kontrolirana temperatura i vlažnost zraka. Za ovlaživanje zraka možemo koristiti ovlaživače za koje se, kažu stručnjaci, kao i za inhalatore, koristi samo voda, a nikako eterična ulja.

Bolesno dijete treba pažnju roditelja koji će mu pružiti nježnost i razumijevanje za bol i nelagodu koju osjeća. Dijete treba utješiti njegovom omiljenom igračkom. Čitajte mu slikovnice, slušajte glazbu, razgovarajte s djetetom, dajte mu puno tekućine, ali mu prije svega dajte vremena za odmor da sakupi snagu.