Blog - Kada dijete ima temperaturu - Baby Center internet trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Kada dijete ima temperaturu

                                                                                Kada dijete ima temperaturu 

Što je toplina?

Tjelesnu temperaturu svake osobe kontrolira se termoregulacijski centar u mozgu. Normalna tjelesna temperatura kreće se između 36,2 ° C i 37,2 ° C, mjereno ispod pazuha, do 37,5 ° C, a u uhu i do 38 ° C. Mjeri se u mirovanju, najmanje dva sata nakon obroka, tijekom kojih dijete ne smije piti tople napitke. Vrućica je tjelesna temperatura viša od navedenih vrijednosti. Ostali simptomi i znakovi koji se obično javljaju kod vrućice su: toplija koža, drhtanje i hladnoća, znojenje, dijete je umorno i nema radosti u igri. U većini slučajeva djeca lakše podnose vrućicu nego odrasli pacijenti.

Za djecu je najbolje mjeriti temperaturu elektroničkim termometrom ispod pazuha ili infracrvenim termometrom u uhu ili na čelu. Prije nekog vremena djeca su se često mjerila rektalno (u rektumu), što se sada ne preporučuje predškolskoj djeci, jer je ova metoda mjerenja invazivna i već nevoljnom bolesnom djetetu izaziva stres i nelagodu.

Zašto toplina može biti korisna?

Često groznicu nepravedno osuđujemo samo s negativne strane i nismo svjesni njezinih pozitivnih učinaka. Groznica je fiziološki mehanizam koji ubrzava imunološke procese i tako nam pomaže da izliječimo infekciju. Kada se djetetu daju lijekovi za prerano snižavanje temperature, uzrok bolesti može se prepoznati prekasno i stoga se ne liječi pravilno.

Kada i kako smanjiti temperaturu?

Pedijatri preporučuju snižavanje tjelesne temperature samo kada ona poraste iznad 38,5 ° C, ako je dijete živahno, nepromijenjene volje, pije dovoljnu količinu tekućine i dovoljno mokri. To se odnosi na inače zdravu djecu stariju od tri mjeseca. Preporučuju se mlake kupke - neodjeveno dijete stavite u kadu s vodom od 36 do 37 ° C, dodajte hladnu vodu do 34 ° C, obrišite je nakon nekoliko minuta, odjenite u svježe rublje i pokrijte tankim pamučnim pokrivačem.

Slučajevi kada s djetetom moramo ići liječniku

Moramo posjetiti liječnika kada djetetova tjelesna temperatura vrlo brzo poraste iznad 39 ° C, kad primijetimo da je jako zbunjeno ili ne reagira. Čak i ako teško ili vrlo brzo diše, blijed je i pretjerano pospan, ne jede, ima grčeve u vrućici, potreban je hitan posjet liječniku. Isto se odnosi na djecu mlađu od 3 mjeseca koja imaju povišenu temperaturu iznad 38 ° C, te u slučaju vrlo je česta kombinacija simptoma poput vrućice i osipa, vrućice s bolovima u uhu ili boli prilikom mokrenja.

Kako sami možemo pomoći djetetu?


Prvo je pravilo da jednostavne groznice možemo kod kuće liječiti najviše 3 dana. Djetetu često nudimo tekućinu kako ne bi dehidriralo. Ukoliko majka još doji dijete trebale bi dojiti djecu nekoliko puta dnevno, dok starijoj djeci ponuditi što god žele, a najbolje vodu, čaj, juhu ili kompot. Moramo biti sigurni da je dijete odjeveno u prozračnu i laganu pamučnu odjeću, koju često mijenjamo ako se znoji. Sobna temperatura ne smije biti previsoka (po mogućnosti između 20 ͦ C - 220 ͦ C). Za dijete se može pripremiti 10-minutna mlaka kupka s temperaturom vode od oko 36 ° C koja se polako spušta za nekoliko stupnjeva dodavanjem hladne vode. Fizičko hlađenje djeluje na sličan način ako dijete samo obrišete mlakom vodom (29 - 32 ° C) i ostavite mu oblog na čelu.

Kada odlučimo smanjiti tjelesnu temperaturu lijekovima, prvi prioritet je davanje paracetamola u obliku sirupa ili čepića, ovisno o djetetovoj tjelesnoj težini (približno 10 mg / kg tjelesne težine). Kada paracetamol nije učinkovit, antipiretik druge linije za djecu je ibuprofen, koji je također dostupan u ljekarni u obliku sirupa ili čepića.