Blog - Mala škola rolanja i zaštite kod rolanja - Baby Center internet trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Mala škola rolanja i zaštite kod rolanja

                                                                           Mala škola rolanja i zaštite kod rolanja

Iako ponekad nama roditeljima izgleda opasno, rolanje je jedan od najsigurnijih sportova (sigurniji od biciklizma i trčanja).  I vrlo je zabavno. 

Da bi rolanje zaista bilo uspješno, zabavno i sigurno za Vaše dijete, potrebno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila:
  • Upišite dijete u školu rolanja od barem 10 sati. Tu će naučiti osnove zaštite, samostalno pripremanja za rolanje, osnovne prve korake na rolama.
  • Također, u školi rolanja dijete će naučiti pravilno kočiti s kočnicom i zaustaviti se na vrijeme.
  • Iako će proći neka pravila u školi, svakodnevno vježbajte s dijetetom poštivati prometna pravila.
  • Obavezno naučite dijete pravilno i uvijek koristiti zaštitnu opremu.
  • Naučite dijete kontrolirati brzinu rolanja.
​​​​​​​
Kada smo u našoj obitelji krenuli na prvo rolanje,  imali smo veliki strah od ozljeda. U školi rolanja naučili smo da prema statistici o broju ozljeda, dijete ima 66% šanse da se ozlijedi na rolanju ako krene na rolanje bez zaštitne opreme. I nama se taj podatak uvukao u podsvijest. 
Zaštitna oprema u rolanju

Kako smo već naglasili, rolanje je jedan od najsigurnijih sportova. Jedno od osnovnih pravila sigurnog rolanja je uvijek nositi zaštitnu opremu. Rekreativni roleri kreću se brzinom od 15 do 25 km/h, dok najbrži roleri u brzinskom rolanju postižu brzine od 70 km/h na ravnome. Budući da se rolamo po asfaltu prilikom pada dolazi do udarca, ogrebotina i postoji velika mogućnost loma. Zaštitna oprema značajno pridonosi smanjenju broja povreda prilikom rolanja.

Zaštitna oprema je jednostavna i sastoji se od štitnika za dlanove, laktove i koljena te kacige.

Najčešće ozljede su modrice i ogrebotine. Upravo zbog ovoga bolje je izabrati štitnike koji pokrivaju veću zglobnu površinu nego manje, pogotovo kada su djeca u pitanju.

37% svih ozljeda čine ozljede ručnog zgloba. Prema jednoj studiji štitnik za dlanove smanjit će broj povreda za 6 puta. Najveću vjerojatnost povrede ručnog zgloba imat ćete ako se prvi put rolate bez zaštitne opreme i naravno ako pokušavati sami naučiti rolati.

Štitnici za laktove smanjit će za preko 80% mogućnost povrede ovog zgloba, dok će štitnici za koljena smanjiti mogućnost povrede za 32%. No štitnici će vas gotovo 100% zaštititi od ogrebotina, koje su isto vrlo neugodne i treba im dugo vremena da zacijele jer prekrivaju veliku površinu. 

Kacige se u današnje vrijeme proizvode u toliko stilova, boja, dizajna, veličina tako da si svatko može naći kacigu koja mu sviđa. Kod odabira kacige za vaše dijete, provjerite da li odabrani model ima oznaku CE EN1078. Znak je to da kaciga odgovara standardima Europske Unije. Ali ovaj standard ne govori da li vam kaciga dobro sjeda na glavu. Danas gotovo svaki model ima mehanizam za regulaciju obujma. Kacigu treba djetetu isprobati prije kupnje. Namjestite je na djetetovu glavu i isprobajte da li se pomiče lijevo-desno. Tu su još i trake za regulaciju koje idu oko uha i ispod brade. Za rolanje možete koristiti i kacigu za bicikl – bitno je da je kaciga uvijek na glavi. Kako je rolanje ljetni sport kaciga ima još jednu dobru  funkciju, a to je da dijete štiti od sunčanice. Kod odabira kacige obratite pažnju na ventilaciju, kod vrućih dana bolje je imati kacigu sa što više otvora. 

2/3 svih ozljeda kod rolera nastaju spontanim gubitkom ravnoteže ili zbog neke prepreke na površini na kojoj se rola. Prema Zakonu o sigurnosti u prometu roleri su „pješaci na koturaljkama“ te se na njih odnose sve stavke zakona kao i na pješake. 

Najvažnije upozorenje kad djeca krenu sama na rolanje, bez pratnje odraslih: kada prelazi cestu, naučite dijete da se obavezno zaustavi jer niti jedan vozač ne očekuje da mu se „pješak na koturaljkama“ može tom brzinom pojaviti na zebri. 
Što trebamo znati kada kupujemo role?

Udobnost cipele najbitnija je kod kupovine rola za djecu. Cipele su najčešće na razvlačenje, ali ako im cipela nije udobna neće im ništa pomoći da se ugodno osjećaju prilikom rolanja. I tu će rolanje postati zamorno, a ne zabavno. Prilikom isprobavanja role treba voditi računa da noga tijekom rolanja može malo nateknuti. Potrebno je probati role sa običnom sportskom čarapom. Nikada role ne oblačite na bosu nogu.

Kada ste izabrali model ipak prije kupovine napravite jedan mali test, zavrtite bilo koji kotač; ili sve i mjerite koliko se kotači vrte. Ako naprave jedan krug i stanu, onda to baš i nisu role za rolanje. Kotači se moraju nesmetano okretati barem 10-tak sekundi.
I za kraj, svima koji su pomišljali da li njihovo dijete uz sve igračke koje imaju kod kuće trebaju još i role, mi savjetujemo – da! Jer svaka aktivnost na otvorenom osigurava vašem djetetu zdrav razvoj i zdrav organizam: rolanje jača čitavu muskulaturu, podiže psihomotorne sposobnosti, razvija osjećaj za ravnotežu i koordinaciju. I vjerujte nam, vrlo je zabavno. I za roditelje.

Pisano u suradnji s portalom www.rolanje.hr.