Blog - Savjeti za uvođenje krute hrane - Baby Center internet trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Savjeti za uvođenje krute hrane

                                                                              Savjeti za uvođenje krute hrane

Vaša beba je sada spremna jesti čvrstu hranu. Super! Ovo je uzbudljiva prekretnica i stvarno biste trebali biti ponosni zbog toga. Sada se možete radovati kada si zaprljaju usta dječjom hranom i njihovim oduševljenim hihotanjem dok isprobavaju nešto novo i ukusno.

Međutim, prije nego što im date tu prvu žlicu pirea od banana, morate imati na umu nekoliko stvari na koje morate pripaziti kako bi to iskustvo bilo pozitivno za vas i za vaše dijete. Ovaj članak će pokriti neke od tih stvari.

1. Posavjetujte se s pedijatrom
 
Ponekad čitava tema s prelaskom na krutu hranu može biti prilično zbunjujuća. Trebate početi s 4 ili 6 mjeseci? Treba li početi s povrćem ili voćem? Je li dojenačka žitna kašica dobra za vaše dijete?
Zbog toga je veoma važno prije svega porazgovarati sa svojim pedijatrom. On će biti u najboljem položaju da vam kaže je li vaše dijete spremno za krutu hranu ili ne, kao i vrstu obroka koje biste mu trebali ponuditi. On će vam također objasniti sigurnosne mjere kojih se trebate pridržavati tijekom hranjenja vašeg djeteta.
 
2. Neka hranjenje bude zabavno
 
Ne bismo se trebali igrati s hranom, zar ne? Pogrešno! Iako je ovo sjajno pravilo za stariju djecu, morate napraviti iznimku za bebe koje tek otkrivaju čvrstu hranu. Umjesto da im gurate u usta žličicu za žličicom, pustite ih da prvo komuniciraju s hranom na svoj način i iskuse što je to zapravo.
Taj im proces možete olakšati tako što ćete malu količinu hrane staviti na tanjurić i pustiti ih da se igraju s njom. Ideja je pomoći im da se naviknu na miris, okus i teksturu hrane. Ako ćete imati sreće, mogu je čak i dobrovoljno pojesti, bez vaše pomoći!
 
3. Prikladno prilagodite vrijeme obroka
 
Kad bebe postanu jako gladne, postaju mrzovoljne i ne surađuju s vama. Kada se najedu, inzistiranje na tome da ih i dalje hranite može ih natjerati da počnu bacati sve oko sebe. To je razlog zašto vrijeme za obrok morate provesti kao profesionalac.
Hranite ih kada su sretne i pomalo gladne. Tada imaju više koncentracije su i bolje će prihvatiti novu hranu. Njihove apetite možete oblikovati s malo majčinog mlijeka ili formule prije nego što prijeđete na glavno jelo.
 
4. Pripazite na alergije
 
Ovo je ozbiljan dio kada započinjete s prvim hranjenjem na koji bi svaka mama trebala paziti. Alergije na hranu razlikuju se u vremenu nastanka i intenzitetu. Općenito, teške reakcije, uključujući oticanje, otežano disanje i osip, pojavit će se unutar nekoliko minuta ili sati nakon gutanja. Slabije reakcije obično potraju mnogo duže; do nekoliko dana. To uključuje sve, od proljeva do lišajeva i zatvora.
Zbog toga je važno polako početi s unosom nove hrane. Pričekajte najmanje 2 do 4 dana prije nego što uvedete nešto novo. Jednostavan dnevnik hranjenja djeteta također će vam pomoći u pronalaženju obrazaca u slučaju da postoji problem.
 
5. Obratite pozornost na znakove koje vam dijete šalje
 
Sada kada je vaše dijete počelo jesti redovitu hranu, mora naučiti novu vještinu: samoregulaciju. Vaše dijete još uvijek uči kakav je osjećaj biti gladno ili sito. S obzirom na to da još ne mogu verbalno komunicirati s vama, na vama je da naučite i odredite znakove za hranjenje koje koriste za komunikaciju kada im treba više hrane i kada im je dosta.
Uobičajeni znakovi da je vašem djetetu dosta uključuju okretanje glave, zatvaranje usta, bacanje hrane i nemirnost. Naučite prepoznati ove znakove jer vam mogu pomoći u upravljanju problemima vezanim za zdravlje i tjelesnu težinu koji obično dolaze kod prekomjernog hranjenja beba.
6. Što ako vaše dijete nastavi s odbijanjem hrane?
 
To je zapravo prilično uobičajeno tijekom prvih dana kod prelaska na čvrstu hranu. Kad se beba ukoči ili izbaci van nešto što joj date, nemojte odustati. Morate nastaviti pokušavati s unosom odbačene hrane.
Ideja je da se vaše dijete navikne na što više različitih okusa. Nekoj djeci je potrebno nešto vremena prije nego što razviju okus za nešto novo. Samo trebate biti strpljivi i držati se toga dok ne prestanu s odbijanjem. 
 
7. Koristite odgovarajuću opremu
 
Ako se ne radi ispravno, prvo hranjenje može biti katastrofalno. Nažalost, ova katastrofa također može postaviti pravila prehrambenih navika vaše bebe sve dok ne postanu starija, a vi ćete imati izbirljivo dijete.
To možete izbjeći korištenjem prave opreme. Izaberite žlicu i zdjelu ili tanjur koji su nježni za njihove desni. To znači da ne koristite metalne žlice! Također, nabavite veliki podbradnjak, jer ako postoji nešto što možete očekivati dok hranite bebu, to će biti prosipanje hrane i nered.
Kada je riječ o odgovarajućoj opremi za vaše potrebe, odlična oprema za hranjenje je pribor za hranjenje Minikoioi. Čitav set osnovnih stvari uključuje podbradnjak, tanjur, zdjelu, dvije žlice i šalicu.

Zašto se Minikoioi ističe od ostalih? Odlikuje ga inovativan i praktičan dizajn!
S Minikoioi Flexi Bib podbradnjakom dobivate jedinstven dizajn jer se pričvršćuje u donjem dijelu leđa umjesto oko vrata. Rezultat? Podbradnjak koji se ne vrti oko vrata, super je udoban i sprječava ometanje kod hranjenja. Ovaj nagrađivani dizajn jedna je od glavnih stvari zbog kojih će roditelji izabrati Minikoioi.
Minikoioi tanjurić Portions i zdjela Bowly imaju relativno malu bazu. Zbog toga se ističu u usporedbi s većinom drugih tanjurića koji često imaju postolja koje ponekad mogu biti prevelike za određene hranilice. Njihove baze drže ih čvrsto na stolu. Uz to, posuda ima poklopac koji je trenutno pretvara u spremnik s dodatnom funkcijom. Oboje su u potpunosti napravljeni od silikona, zdravije alternative plastici.
Minikoioi Scoops su meke žlice prilagođene bebama koje se isporučuju sa silikonskim glavama i 100% prirodnim bambusovim ručkama. To ih čini zdravom i ekološki prihvatljivom alternativom plastičnim žlicama. Uz to su i nježne za desni.
Minikoioi Mini Cup šalica je savršeno dizajnirana za sitne ruke. S težinom i veličinom lakog prihvaćanja i držanja za bebe od 4 i više mjeseci, odličan je način da pomognete svom djetetu u poboljšanju njegovih motoričkih sposobnosti.