Blog - Uobičajene pogreške koje mladi roditelji čine kod uspavljivanja bebe - Baby Center internet trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Uobičajene pogreške koje mladi roditelji čine kod uspavljivanja bebe

                                                Uobičajene pogreške koje mladi roditelji čine kod uspavljivanja bebe

Postati roditelj jedno je od najljepših iskustava u vašem životu. Međutim, mnogi mladi roditelji moraju shvatiti da svakim danom moraju učiti i razvijati se. Pokušaji i pogreške su sastavni dio roditeljstva, pogotovo kada se radi o uspavljivanju vaše bebe.

Lako se obeshrabriti svim trikovima, savjetima i filozofijama za uspavljivanje bebe koje možemo pronaći. Početni tjedni dovoljno su stresni i bez toga! Najvažnije je imati na umu da nitko nije savršen i apsolutno je u redu da povremeno pogriješite I sve dok učite na svojim greškama i nastavljate svaki put davati sve od sebe, radite dobar posao.

Što se tiče uspavljivanja beba, jedna od najčešćih stvari s kojom se mnogi novi roditelji bore jest kako natjerati bebu da usvoji predvidljiv način spavanja za miran cjelonoćni san. Iako postoji mnogo načina za to, postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka koje biste trebali potpuno izbjegavati.
Evo popisa uobičajenih pogrešaka koje novi roditelji čine kada je riječ o uspavljivanju djeteta i kako ih izbjeći.
 
1. pogreška: Niste u početku naučili dijete razlici između dana i noći

 
Učenje djeteta razlici između dana i noći za vaše dijete bi trebao biti kontinuirani proces koji započinje odmah od dana kad stignu kući. Bebe ne mogu razlikovati noć i dan te mogu spavati cijeli dan, probuditi se u 1 ujutro pa natrag na spavanje u 3 ujutro. Dobra vijest je da im možete pomoći da počnu učiti razliku između dana i noći postavljanjem jasne razlike između aktivnosti koje se mogu dogoditi danju i onoga što se događa noću.
 
To možete učiniti tako što ćete svom mališanu tijekom dana omogućiti da se igra s igračkama, uživa na igraćoj podlozi, uz dovoljno svjetla pri  izlasku van. Noću prigušite svjetla, smanjite glasne zvukove i smanjite broj aktivnosti kojima se može baviti. S vremenom će noćno vrijeme početi povezivati sa smanjenom aktivnošću i spavanjem.
 
2. pogreška: Ostavljanje bebe da spava u nesigurnom okruženju
 
Klackalice, ljuljačke, pa čak i vaš krevet mogu biti nesigurni za novorođenčad. Sve dok okruženje nije namijenjeno za lakši san, nemojte dopuštati da vaše dijete boravi u njemu. Da biste zaštitili bebu, treba vam čvrst i ravan prostor koji će biti isključivo prostor za spavanje vaše bebe.
 
4Moms mamaRoo kolijevka je izvrsna opcija jer je možete postaviti pokraj vlastitog kreveta, beba će biti sigurna i blizu vas. Spavanje novorođenčeta u vašoj sobi, ali ne i u vašem krevetu zapravo je najbolji način spavanja za bebe mlađe od 6 mjeseci.
 
3. pogreška: Ukidanje dnevnog drijemanja kako bi vaša beba išla ranije spavati i spavala duže
 
Ovo je još jedan uobičajeni mit koji ne djeluje. Drijemanje je važan dio rasporeda svake bebe. Ako beba ne drijema po danu, samo ćete je lišiti potrebnog sna. A budući da bebe prekomjerni umor kompenziraju budnošću, nedostatak sna otežava im noćni san. Na kraju dobijete uznemirenu bebu koja se neprestano budi svakih nekoliko sati noću.
 
4. pogreška: Spavanje na kauču s novorođenčetom u naručju
 
Mnogi iscrpljeni novopečeni roditelji zadrijemat će se na kauču s mališanima sklupčanima na njihovim prsima. Iako je to sjajan osjećaj, prema američkoj pedijatrijskoj akademiji, to je puno opasnije od zajedničkog spavanja u krevetu. Ovakvo spavanje povećava rizik od ispuštanja djeteta na pod ili gušenja djeteta.
 
Najbolja alternativa za to je da beba mirno spava pored vas dok vi drijemate na kauču. 4moms mamaRoo kolijevka je prijenosna i mobilna, što znači da je možete postaviti tik do sebe i omogućiti djetetu da spava u sigurnom okruženju dok vi na nekoliko sati odrijemate na kauču.

5. pogreška: Odgađanje treninga spavanja
 
Razmislite o tome da započnete s treningom spavanja vašeg mališana s otprilike 4 do 6 mjeseci starosti. 6 do 12 mjeseci je najbolje razdoblje i većini roditelja najlakše za trening svojih mališana.
 
Mnogo je puta jednostavnije odgoditi trening spavanja jer vašu bebu muči zubobolja, umorne su ili prehlađene. No ako želite čekati na savršeno vrijeme, to se nikada neće dogoditi. Ako planirate trening spavanja, nemojte ga odgađati. Slušajte svoj instinkt i samo započnite.
 
6. pogreška: Korištenje pogrešnih tehnika za smirivanje
 
Prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja vaše bebe s razlogom se nazivaju 4. tromjesečje: prilagođavaju se životu izvan maminog trbuha i trebate učiniti sve da im bude što ugodnije. Jedan od najboljih načina da se to učini je repliciranje života u trbuhu koliko god možete. Zbog toga bebe vole kontakt, kada ih se njiše i ljulja: podsjeća ih na njihov prvi dom u maminom trbuhu.
 
4moms mamaRoo njihaljka izvrsna je opcija za umirenje vaše bebe, jer dolazi s 5 jedinstvenih postavki kretanja i brzine koje umiruju vašu bebu prirodnim pokretima poskakivanja i njihanja, baš kao što rade roditelji. Osim toga, možete birati između 4 opcije bijelog šuma koji će dodatno pridonijeti smirivanju.
7. pogreška: Nedosljedne rutine spavanja
 
Nedosljednost u uspostavljanju navika spavanja jedna je od najvećih pogrešaka koje većina novih roditelja čini. Možda mislite da vaša beba ne zna razliku između spavanja u ležaljci/njihaljci, zajedničkog spavanja s vama u krevetu i ljuljanja u vašem naručju, ali ona to itekako zna! Bebe osjete promjenu okoline i zbune se. Kad se to dogodi, poremeti im se rutina spavanja, stvarajući vam tako još veći izazov. Trebati biti dosljedni u pronalaženju najboljeg perioda, mjesta i rutine koji odgovaraju vašoj bebi, a zatim se toga pridržavati svaki dan. Čvrsta rutina u poznatom okruženju uvelike će pomoći bebi da se nauči sama smirivati i ići spavati, s ili bez vaše pomoći. To postavlja temelje za kasniji trening spavanja.

Završne misli

Na kraju dana, svaka će se beba razvijati vlastitom brzinom. Pametno je imati razumna očekivanja što se tiče njihovih rutina spavanja jer neće samo magično započeti bolje spavati kad napune određenu dob.
Također, zapamtite da svi radimo i učimo na vlastitim iskustvima. Nema ništa loše u učenju, stoga nemojte biti previše strogi prema sebi. Vjerujte svojoj intuiciji i uživajte s vašim malim anđelom. Sretno!