Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Gi-bam, gi-baš, gi-ba-mo se svi!

Kretanje je važno. Redovita tjelesna aktivnosti ima pozitivne učinke na fizički razvoj, zdravlje i raspoloženje. Djeca koja se redovito kreću od rane dobi, vjerojatno će razviti aktivan način života i sačuvati ga u svojim tinejdžerskim i odraslim godinama života. Stoga potaknite djecu da se kreću a pri tome i uživaju.

gibanje-1100x400.png

Pođite u prirodu: Djeca vani trče, penju se i skaču više nego u zatvorenom prostoru. Zato, kada god imate vremena i okolina vam dopušta, ne vozite se u autu ili kolicima već pustite dijete da se slobodno kreće. Uzmite njegovu loptu ili tricikl, igrajte se skrivača ili drugih igara sa kretanjem.

Uživajte u glazbi i plesu, zaplešite: Kada ne možete na svježi zrak zbog lošeg vremena, bolesne bebe ili neraspoloženog djeteta-pustite neku glazbu. Brži ritmovi, puni energije potiču tijelo na pokret. Nježna glazba usporava broj otkucaja srca i uspostavlja pravilan ritam.

Budite dobar primjer: Kao i u drugim stvarima, dijete će uzeti u obzir što vi radite. Umjesto automobilom u trgovinu, knjižnicu ili u posjet prijateljima u blizini, krenite pješice. Pozovite dijete da vam se pridruži dok doma vježbate snagu i izdržljivost. Naravno samo vježbe primjerene za djecu.

Pozovite prijatelje: Ništa nije toliko zabavno kao kretati se u društvu prijatelja. Pozovite prijatelja u posjetu, igru u bazenu ili izlet na biciklima.

Upišite dijete na organizirani trening: Vrlo rano dijete može imati velike koristi od sudjelovanja u organiziranim vježbama, plesu, plivanju. Vaš cilj nije odgojiti vrhunskog sportaša već da se dijete zabavi kroz kretanje, ali pazite da njegov raspored ne bude previše popunjen i naporan.

Budite djetetu podrška: Potaknite dijete u njegovom omiljenom sportu, pomozite mu s prijevozom na treninge i zanimajte se za njegov napredak. Budući da je svrha svega u tome da dijete uživa u sportu, ne inzistirajte na sportu koji ga ne zanima i ne vršite pritisak s rezultatima.

Organizirajte sportska događanja: Kad planirate godišnji odmor, odaberite mjesto koje omogućava kretanje i naklonjeno je obiteljskom druženju. Veslanje po jezeru, kupanje u moru i istraživanje okoline s biciklom zabava je za cijelu obitelj.

gibanje2-1100x400.png

Koje su koristi redovite fizičke aktivnosti?

  • Pomaže zdravom razvoju kosti i mišića
  • Povećava mišićnu masu i izdržljivost
  • Pomaže u regulaciji tjelesne težine
  • Smanjuje tjeskobu i stres
  • Povećava samopouzdanje i poboljšava samopoštovanje
  • Doprinosi dobrom snu
  • Ima blagotvoran utjecaj na zdravlje: regulira krvni tlak, snižava kolesterol, smanjuje mogućnost razvoja dijabetesa, nekih vrsta raka, srčanih oboljenja i nekih kroničnih bolesti kod odraslih.