Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

Imamo prvu ranicu!

Iako mi roditelji to najmanje želimo, nezgode se događaju. Potreban je samo trenutak nepažnje i možete začuti plač. Iako znamo da moramo pustiti dijete da uči iz svojih pogrešaka, ta je odluka puno teža za nas nego za dijete. Djeca su razigrana, uzbuđena oko nove ideje, a nekada zbog neiskustva nisu u mogućnosti procijeniti posljedice svojeg djelovanja. Često moramo pustiti dijete da sam nauči neke stvari, a nekada je rezultat sakriven ispod šarenog flastera.

buska-1100x400.png

Nakon što se nezgoda dogodi, važno je ostati pribran. Kada se dogodi, situacija se ne može promijeniti. Nemojte vikati na dijete, čak i ako osjećate da je dijete krivac za nezgodu. Što se dogodilo, dogodilo se, a dijete često ne uzima u obzir naša upozorenja. Ostanite smireni i tako ćete najviše pomoći djetetu da prebrodi ozljedu. Poslušajte ga što ima za reći, pitajte ga kako se osjeća i razgovarajte o onome što se dogodilo. Nezgode mogu uzrokovati ozljedu koju pregledajte. Ako zanemarite njegove riječi i emocije, ozdravljenje će trajati duže i teže.
Ako dijete pri ozljedi zaplače i izgleda dobro, pad nije ostavio veće posljedice. Ako je udarac bio u glavu, promatrajte ga slijedećih 24 sata. Pazite na neobične pospanosti, mogu biti znak da nešto nije kako treba biti.

buska2-1100x400.png

112- broj je koji spašava život

Kada treba zvati hitnu pomoć?

  • Ako dijete izgubi svijest ili ne reagira na vaše riječi; ako padne i nakon spavanja se ne budi
  • Ako dijete ne diše, odmah mu pržite prvu pomoć, a zatim pozovite hitnu pomoć. Ako ste u društvu, neka pomoć pozove druga osoba
  • Ako dijete krvari i krvarenje se ne može zaustaviti
  • Ako dijete doživljava napad (npr. epileptični)

Korisno je da se informirate o postupku pružanja pomoći, koje ćete moći upotrijebiti. Većina djece se dočeka kod pada na koljena ili ruke, a mogu ozlijediti i čelo ili razbiti usnicu. Tada djeci treba najveće suosjećanje, tople riječi i nježna briga oko ozlijeđenih dijelova. Medicinsku kutiju opremite s antiseptičkim sprejem, kremom za ublažavanje ozljeda, sterilnom gazom, povojima i flasterima. Međutim, dijete tada najviše treba vas. Poljubac ozlijeđenog mjesta i nježne riječi na dijete će djelovati čudesno. 

UPOZORENJE: Ako vam se čini da je pad bio teži, da je dijete zbunjeno i da s njim nije sve u redu, odvedite dijete na pregled liječniku. Neka težinu ozljede procijeni liječnik- važno je da je dijete zdravo, a vi tada smireni.