Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Iskustvo tate: svi moji strahovi budućeg oca

Trenutak kada počinju promjene u životu roditelja je trenutak kada test pokaže pozitivno. Tada budući roditelji imaju još 9 mjeseci vremena da se pripreme za potpuni preokret svog života. Svaki roditelji će potvrditi da im se život potpuno okrene kad dođe dijete, od organiziranja slobodnog vremena do onog većeg i puno važnijeg, brige za novi život.

Majke se puno lakše nose s novim promjenama, jer u njima dijete raste 9 mjeseci. A očevi? Njih vrlo često nepravedno zapostavljamo. Međutim, očevi proživljavaju svoje strahove kao i majke, no najčešće za razliku od majki svoje strahove ne iznose javno.

blog-izkusnja-ocka-1-1100x400.jpg

Zamolili smo jednog oca da s nama podijeli svoje strahove i nedoumice s kojima se borio kroz trudnoću supruge.

Boris: 'Za nas trudnoća nije bilo nešto što se dogodilo i bila je planirana. Dali smo si dovoljno vremena da uživamo u svi zajedničkim trenucima, putovanjima ili malim ritualima za koje smo bili svjesni da nećemo imati vremena kad dođe dijete. Iako sam se jako veselio djetetu, ipak sam s vremena na vrijeme tijekom tih 9 mjeseci pitao da li sam spreman. U jednom trenutku sam se počeo panično bojati hoćemo li moći priuštiti djetetu sve nužno za život, hoćemo li biti dobri roditelji, hoćemo li puno griješiti u odgoju,... Najviše me panika hvatala kad sam razgovarao s prijateljima čija su djeca starija pa su mi prenosili iskustva iz vrtića ili parka. Tih noći nisam dobro spavao jer su mi se kroz glavu vrtjela raznorazna pitanja.'

Važno je napomenuti da većina očeva prolazi isto. Strah od sigurnosti, očinstva, roditeljstva i stotine pitanja nisu ništa neobično. Važno je podijeliti strahove s partnericom, lakše je kada se prolazi u dvoje. Što je naš sugovornih i napravio.
'U jednom noćnom razgovoru smo otvorili dušu jedan drugome i podijelili sve strahove. Mislim da je njoj bilo lakše kad je shvatila da oboje prolazimo isto, a meni je bilo lakše jer sam joj otvorio dušu. U tom trenutku smo odlučili pustiti život da radi svoje i prestati brinuti. Brojali smo zadnje tjedne prije dolaska djeteta i odlučili smo se posvetiti pripremi, a ne dati brizi da nas guši. I danas, kad je naša curica s nama godinu i pol svaka nova situacija u meni probudi crv sumnje i brigu. Sada, kada je krenula u vrtić imamo malo drugačije strahove od onih od prije nego se rodila. Tada smo brinuli o tome hoćemo li ju znati presvući, hoćemo li ju slučajno ozlijediti jer nemamo iskustva s malom djecom. Sada nas brine kako provodi dane u vrtiću, hoće li joj brzo proći prehlada, hoće li pasti dok bezbrižno trčkara.Svaki dan – novo pitanje!'

Svako razdoblje roditeljstva nosi nove strahove i važno je suočiti se s njima. Kako osobno, tako i s partnerom. Sve su to čari roditeljstva.

blog-izkusnja-ocka-2-1100x400.jpg