Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

Kada je vrijeme za bicikl s pedalama?

bicikli_1100x700.jpg

Vaši mališani više nisu toliko mali i spremni su za nove izazove. Guralice ne samo da su već odavno svladali, već su ih i prerasli i sad se pitate da li je vrijeme za prvi bicikl, onaj s pedalama?

Kupujte li djetetu od 3 ili 4 godine bicikl, gotovo je nemoguće izbjeći da su u setu s biciklom i pomoćni kotači. Istovremeno se mnogi roditelji pitaju mogu li ih izbjeći pomoćne kotače i naučiti dijete voziti bicikl bez njih.

Sve više na ulicama možete primijetiti djecu s biciklima bez pedala. Mali bicikli koje djeca pomiču svojim nožicama usudimo se reći, najbolji su prethodni korak učenju vožnje bicikla s pedalama. Uz vožnju na biciklu bez pedala djeca će razviti ravnotežu na 2 kotača te naučiti skretati i održavati ravnotežu prilikom skretanja.
U prvoj fazi kad djeca uče voziti bicikl bez pedala stječu sigurnost i ravnotežu. A u drugoj fazi nauče skretati, ohrabre se, dodaju brzinu svojoj vožnji i uživaju se spuštati na nizbrdice. Biciklima bez pedala moguće je na njima povisiti sjedalo, moguće je okrenuti i konstrukciju te se dijete može voziti na njemu sve do 4 godine.

bicikli_2_1100x700.jpg

Vrijeme je za bicikl s pedalama

Dijete kad svlada ravnotežu i skretanje na biciklu bez pedala prelazak na bicikl s pedalama bit će zaista jednostavan. Očekuje ga samo učenje okretanja pedala. A pomoćni kotači, iako dolaze u uvijek s manjim biciklima, možete pokušati odmah preskočiti, jer vaše dijete će već kroz nekoliko dana naučiti voziti samostalno bicikl.

Prednosti i mane pomoćnih kotača


Prvi koraci na velikom biciklu s pedalama možda će mališanima biti zastrašujući bez pomoćnih kotača, no već ubrzo će se riješiti svakog straha. Svakako najveća mana pomoćnih kotača je što dijete uz njih ne uči svladavati ravnotežu, jer nema potrebe, a drugi problem je što prilikom skretanja dijete ne mora naginjati tijelo i pritom vježbati ravnotežu. S druge strane, dijete će dobiti sigurnost uz pomoćne kotače, bez obzira na iskustvo vožnje bicikla bez pedala. Bicikl s pedalama je veći i viši stoga je strah kod prijelaza nerijetko prisutan, no uz ohrabrenje roditelja brzo će svladati.

Dodaci

Kaciga glavu čuva! Uz kupnju bicikla, nikako nemojte smetnuti s uma i kupovinu kacige. Osim što je zakonski određeno da djeca mlađa od 16 godina moraju nositi kacigu, u slučaju pada, bit će zaštićeni. Kacigu dijete mora nositi i kad vozi bicikl bez pedala, romobil ili guralicu.

bicikli_3_1100x700.jpg