Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Kako naučiti dijete da vas sluša!

Iza vas je dug dan i već je kasno popodne. Nakon napornog dana na poslu odlučite provesti kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom u parku. Govorite djetetu prvi puta da obuče tenisice, ne reagira. Govorite drugi puta. Opet ne reagira. Sada iz vas polako počinje progovarati umor i glas postaje glasniji i nervozniji. Roditelji zaborave da i dijete može imati težak dan. Možda je umorno, željno provesti vrijeme s vama i svaka vaša nervozna komunikacija prema djetetu uglavnom završi tako što dijete na nervozan ton reagira još nervoznije, što roditelji tumače da je dijete zločesto.

Čak i ako ponovite rečenicu, glasno i nervozno 1000 puta, dijete vas neće čuti. Pitate se kako promijeniti situaciju u vašu korist, rješenje je zapravo vrlo jednostavno. Da bi vas dijete čulo, morate promijeniti pristup. Jednostavno, zar ne? Pa, recimo i da je i nije. No, trening i puno strpljenja i vaše dijete će vas uskoro nagraditi mirnim poslijepodnevom, piknikom bez stresa i zabavnom vožnjom u automobilu.

naslovna_blog_1100x600.jpg

1. Ograničite broj zahtjeva
Nemoj se penjati, pasti ćeš. Sjedni u miru. Slušaj me! Pazi! Nemoj gurati prijatelja. Operi zube. Sve su to uobičajene rečenice koje roditelji postavljaju djetetu. Rečenice, koje umore i dijete i roditelje. Ako razgovarate s djetetom jezikom ograničenja i kontinuirano tražite da njegova slobodna volja bude podređena vašim odlukama, ograničavate njegovu volju i kreativnost. Dijete ima pravo okusiti i dobre i loše strane odluke, a roditelji su tu da ga zaštite i usmjeravaju. Naravno da će roditelji reagirati ako situacija u koju se dijete dovede ugrožava njegov život i da će dijete usmjeravati. No, roditelji moraju naći granicu, koja je često vrlo tanka, kada trebaju pustiti dijete da samo isprobava i kad trebaju reagirati. Kad odlučujete koja je granica ponekad se nije loše voditi misli: 'najbolja škola je učenje na vlastitim greškama'.

2. Intonacija glasa
Ako je dijete naviklo da na njega vičete, vjerojatno će razviti selektivno slušanje. Rješenje? Različit pristup! Razgovarajte smirenim tonom sa svojim djetetom i bit će potpuno zbunjeno promjenom i počet će vas slušati pažljivo. A to je cilj, zar ne? Samo pripazite da kad privučete djetetovu pažnju da vas ne povuče u stari obrazac! Budite ustrajni i vježbajte, vježbajte i samo vježbate.

3. Uspostavite kontakt očima
Ovaj korak pomalo je izazovan, ali iznimno važan. Pokušajte zbrojiti koliko ste puta dnevno uistinu gledali vaše dijete u oči. Ne baš puno, zar ne? I dijete je toga svjesno. Ponekad je teško ostaviti posao na poslu i nesvjesno smo istovremeno mislima u poslu dok vrijeme provodimo s djetetom. Kontak očima povezuje ljude i stvara jedinstvenu vezu među roditeljima. Sljedeći put, umjesto da krenete postavljati zahtjeve djetetu visokim tonom, spustite se na koljena da budete u djetetovoj visini, uspostavite kontakt očima i smirenim glasom razgovarajte s djetetom, umjesto da strogim glasom postavite zahtjev. Iznenadit ćete se rezultatom.

Untitled-3.jpg

4. Poštovanje
Loša komunikacija rezultat je negativnosti, optuživanja, krivnje i neprijateljstva. Razgovarajte s djetetom s poštovanjem. Umjesto da mu kažete: 'Već sam ti pet puta rekla da pospremiš igračke', pokušajte s 'Hvala što mi pomažeš. Mogao bi sada pospremiti igračke pa ćemo se igrati neke igre po tvom izboru.'. Dijete će se osjećati dostojno, poštovano i poželjno. To je upravo onaj osjećaj koji djetetu želite dati u životu, zar ne?


5. Upozorenje
Pričekajte neko vrijeme i promatrajte reakciju djeteta. Ako dijete i dalje ne reagira, podsjetite ga na vaš dogovor. Važno je dati mu razumne i lako prihvatljive vremenske okvire poput: nakon crtanog filma ideš spavati...jer djeca tako objašnjeno bolje percipiraju vremensko razdoblje.


6. Promatrajte i reagirajte na dosljedan način
Možda vaše dijete ima dobar razlog da vas ne sluša. Postoje problemi koji možda nisu odmah vidljivi. Gledajte dijete i pokušajte saznati što se događa u djetetovoj maloj glavi. Pročitajte i dodatne savjete kako to učiniti:
• Razgovarajte s djetetom polako, jasno, s refleksijom zaustavljanja
• Nemojte prekoračiti zahtjeve između informacija i odgovora. Uzmite si vremena i dopustite djetetu da u miru razumije ono što od njega tražite
• Jedan po jedan. Nemojte postavljati previše zahtjeva odjednom. Dijete ćete zbuniti i neće znati što da napravi i tada neće činiti ništa.
• Koristite vizualna pomagala: nagradne ploče, skice ili slike. Dijete će lakše prihvatiti ako vidi, a ne samo ako čuje.
• Objasnite djetetu i pokažite mu što očekujete.
• Podučite dijete. Ponekad dijete nešto ne radi jer ne zna kako, a ne zato što ne želi. Pokažite mu.


Možda niste znali, ali dijete mora naučiti slušati. Sve počinje s vama. Gledajte i ponavljajte situacije. Ponavljajte iste aktivnosti u isto vrijeme, svaki dan. Djeca vole navike. Vi morate preuzeti odgovornost. Promijenite se i dijete će slijediti vas. Otkrit ćemo vam još jednu tajnu. Takva komunikacija mora biti između svih članova obitelji da ju dijete prihvati.