Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Kako pripremiti dijete za jaslice ili vrtić

Nakon provedenih godinu dana sa svojim mališanom, uglavnom bez dana razdvajanja, došao je trenutak kojeg se pribojava svaka majka. Prvo višesatno odvajanje. Dobro, možda ne baš prvo, ali sada roditelji spremaju svoje mališane u jaslice ili vrtić. Odlazak u jaslice ili vrtić veliki je korak za dijete, ali i roditelje. Nije lagano pustiti dijete u ruke nepoznatih odgajatelja toliko sati dnevno. No, umjesto da vas obuzme strah, opustite se i prihvatite da vaša mala bebica postaje mali čovjek, a odgajateljice u jaslicama i vrtiću su educirane i izvrsno će se brinuti o vašim mališanima. 

prvic-v-vrtec-1-1100x400.jpg

Kako pripremiti dijete za vrtić?

Dijete će provesti veći dio dana izvan kuće. Pobrinite se da dijete bude opskrbljeno svime potrebnim. Neka dijete ima svoj mali ruksak i u njemu uvijek rezervne odjeće, čarape, pelene ili donje rublje. Ne zaboravite na vlažne maramice i kremu. U ruksak dodajte još jednu plastičnu vrećicu u koju će odgajateljijce staviti prljavu odjeću. Djeca u vrtiću vrijeme provode vrlo aktivno, od igranja u parku do slikanja bojicama. Takav tip aktivnosti je važan za dijete, iako to značilo za mamu dodatno rublje koje mora oprati! Možda će vaše dijete u početku teško prihvatiti vrtić, tada ne bi bilo loše u ruksak staviti utjehu koja će umiriti dijete. Omiljena igračka ili tješilica olakšat će djetetu trenutke kad im zatreba sigurnosti i osjećaj blizine roditelja.


S dolaskom u vrtić dijete će se susreti s puno djece istovremeno, ali i s puno igračaka. Dane prije vrtića iskoristite za park u kojem će dijete ostvariti komunikaciju s drugom djecom, igrati se s njima i početi učiti dijeliti igračke. Česti odlasci u park pomoći će djeci u stvaranju imuniteta. Slab imunitet može dovesti do čestih bolesti. Ako su djeca tijekom prve godine bila izolirana i nisu bila često u doticaju s drugom djecom ili ljudima, vjerojatno je da imaju slabiji imunitet. Također, ne bi bilo na odmet posegnuti za vitaminima čak i prije vrtića. Naravno, navika jedenja voća i unos vitamina na takav način je najbolja za dijete.


Prije nego krene u jaslice ili vrtić, dijete bi trebalo upoznati s njime. U šetnjama prođite pored vrtića. Iskoristite vrijeme dok ste još doma i posjetite ga za vrijeme rada, kada je dvorište ispunjeno djecom. Opisujte djetetu što ga čeka u vrtiću i navodite pozitivne strane. Posjetite vrtić. Neka dijete vidi kako izgleda vrtić, sobe, odgajatelji...jer i samo će ubrzo početi ići u vrtić. Posavjetujte s odgajateljima kako pripremiti dijete na vrtić.

prvic-v-vrtec-2-1100x400.jpg

Kako se roditelji trebaju ponašati prvi dan vrtića?


Odvojite vrijeme za svoje dijete i sebe. Ako možete, provedite cijeli dan s djetetom. Ako žurite, dijete će osjetiti vašu nervozu i loše će se osjećati, a ne želite stvoriti negativan osjećaj prema vrtiću već prvi dan. Oprostite se s djetetom i objasnite mu da ćete se brzo vratiti, da će mu biti lijepo i da će uživati igrajući se s drugom djecom. Jednom, kada dijete prihvati vrtić i vaš proces privikavanja završi, budite dosljedni u opraštanju. Ako kažete da sada idete, nemojte se vraćati. Samo ćete djetetu dati lažnu nadu i rastužiti ga. Budite jaki i nemojte pustiti suzu pred djetetom. To ostavite za trenutak kad zatvorite vrata vrtića. Kada dođete po dijete, shvatit ćete da je dijete uživalo i dobro se zabavilo. Obavezno nakon vrtića pričajte s djetetom. Kada dovoljno poraste neka vam ispriča kako je provelo dan.


Kako olakšati odvajanje djetetu koje neutješno plače?


Teško se odvojiti od djeteta koje neutješno plače. Koliko je teško djetetu, toliko je teško roditeljima. Pokušajte shvatiti da se za dijete brinu odgajatelji s iskustvom. Ponekad nekom djetetu trebaju mjeseci da prihvati vrtić, ponekad ga prihvate vrlo brzo. Uostalom, djetetu nedostaje omiljena osoba – vii.

Ako se vaše dijete teško privikava na vrtić, pokušajte isprobati neki od ovih savjeta:

  • Kada dovedete dijete u vrtić, nemojte se dugo opraštati s njime, budite brzi.
  • Popodne, kad dođete po njega, iskoristite nekoliko minuta za razgovor s odgajateljima. Osim što ćete saznati novosti vezane uz vaše dijete, dijete će vidjeti da ni vama vrtić nije stran, dapače, ugodno vam je u njemu.
  • Dopustite djetetu da u vrtić ponese omiljene igračke ili knjigice. Pitajte dijete koje su nove igre igrali u vrtiću, pa ih igrajte i doma. I svakako nakon vrtića, posvetite vrijeme djetetu.
  • No, ako se niti nakon nekoliko mjeseci situacija ne popravlja, možda je neki dublji problem i možda bi ste mogli razmisliti o premještaju djeteta u drugu grupu.
prvic-v-vrtec-3-1100x400.jpg

Kako da se roditelji naviknu na promjene?


Vraćanje na posao nakon porodiljnog dopusta nije jednostavno. Prvih dana ćete se sigurno osjećati izgubljeno i trebat će vam nekoliko dana da uhvatite novi ritam rutine. Znamo da vam nedostaje vaše dijete, pa zašto si ne bi olakšali. Svoj radni stol ukrasite slikom djeteta, a tijekom dana, kad uhvatite trenutak nazovite odgajatelje da provjerite da li je s djetetom sve u redu. Pričajte s kolegama koji su prošli put koji i vi prolazite, možda imaju koji dobar savjet.
Dijete će možda prvih dana nakon vrtića biti nemirno, budite strpljivi. I djetetu je ovo posve nova situacija koju mora prihvatiti. Posvetite mu pozornost i vrijeme. To je ono što dijete želi od vas!