Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Kako stvoriti naviku pospremanja kod djece

U jednom trenutku svi roditelji se uhvate u koštac s problemom – dom prepun igračaka! I svima se čini isto, od trenutka kada je njihovo dijete imalo tek nekoliko igračaka koje su stale u manju kutiju do doma prepunog igračaka prošla je sekunda i uopće im nije jasno kako se ovo dogodilo. Druga posljedica problema je što se uz toliko igračaka, dijete uglavnom igra tek sa 2,3 igračke, dok su ostale razbacane po cijelom stanu.

Čak i ako se ne opterećujete s pretjeranom urednošću u svom životu, nitko ne voli svoj dom prepun igračaka uz koje se jedva može kretati. Obzirom da često ne možemo utjecati na poklone obitelji i prijatelja kojima daruju djecu, možemo utjecati na urednost djece i stvoriti im naviku pospremanja.

Untitled-2.jpg

1. Uzor

Djeca uče iz okoline. Vaš stav prema čišćenju prenijet će se i na njih. Ako svaki puta uzdišete kada počnete s čišćenjem i postanete mrzovoljni, i dijete će pokupiti vašu naviku. Znamo da čišćenje nije najzabavnije na svijetu, ali pokušajte sa starim trikom – napišite popis stvari koje morate spremiti, upalite muziku i napravite mali party čišćenja. S vremenom će postati zabavno. Kad vaše dijete primijeti da se vi zabavljate tijekom čišćenja poželjet će vam pomoći. Možda u početku neće prašinu pobrisati potpuno temeljito, ali s vremenom će postati pravi mali pomagač.

2. Dosljednost

Dosljednost je ključna u odgoju djeteta, a samim time i u učenju novih vještina. Oba roditelja moraju biti dosljedni u odluci koju su donijeli i naumu da dijete nauče novu vještinu. Dijete uči gledajući pa bi prilikom pospremanja trebala sudjelovati oba roditelja. Važno je da se pospremanje provodi svaki dan. Preskakanje dana daje djetetu mogućnost da se ne mora baš svaku dan držati slijepo svoje odluke i da nije problem preskočiti pokoji put. Preskočite li jedan dan, vaše će dijete dobiti poruku da se nije nužno držati obveza.

3. Mjesto za igračke

Roditelji zajedno s djecom žele postići urednost doma, no morate odrediti mjesto gdje ćete držati djetetove igračke. Kutija, ladica, polica,.... ovisno o prostoru doma i mogućnostima, igračkama i interesima. Prije nego krenete u projekt 'pospremanje igračaka' provedite vikend u društvu djeteta te odvojite igračke koje dijete želi zadržati i s kojima se igra, dok ostatak igračaka poklonite, spremite ukoliko su još premali i ako su potrgane, bacite ih. Nakon procesa u kojem ste očistili, pospremili i razvrstali sve igračke, posvetite se tome da svaka igračka ima svoje mjesto, jer tada će biti lakše pospremati. Nabavite praktične kutije za pospremanje i označite ih prema tipu igrački koje ćete pospremiti u svaku od njih.

Untitled-3-1.jpg

4. Kada početi učiti dijete pospremati

Djeca prije 3 ili 4 godine još ne percipiraju pojam pospremanja, ali to ne znači da uz igru ne bi ste trebali pokazivati im kako se posprema. Djeca s 3 ili 4 godine pospremaju uz pomoć roditelja, dok starija djeca bi već trebala imati usvojenu naviku pospremanja.

5. Motivacija

Pitate se kako motivirati dijete na pospremanje? Djeca će vrlo vjerojatno poželjeti eskalirati pospremanje. Njihova eskalacija može doći do toga da su djeca počnu protestirati. Motivirajte ih igrom. Podijelite obaveze – vi ćete pospremiti kockice, dijete će pospremiti bojice. Ako je vaše dijete po prirodi natjecateljskog karaktera, natječite se tko će pospremiti više igračaka. Napravite tablicu nagrada i za svako uspješno pospremanje nagradite dijete. Ponekad će nagrada biti odlazak u park, posjeta nekog, djetetu posebno dragog mjesta, ponekad sladoled...

Stvorite rutinu s jasno definiranim ciljem. Da bi ste dobili stvorili rutinu, morate se držati jasno zadanih ciljeva. Osim pospremanja igračaka, dijete treba naučiti igrati se samo s tek nekoliko igračaka, bez da izvlači igračku za igračkom.