Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Koje igračke ponijeti na izlet u prirodu?

Dok roditelji veću pažnju pridodaju zaštiti djece od sunca, o čemu smo već pisali, djeca će svoju pažnju usmjeriti na odabir igračaka. Svjesni da bi djeca najradije ponijela sve svoje igračke, pitali smo roditelje kako i koje igračke odabrati za izlet u prirodu. 

igrace-narava-1-1100x400.png

Mama Marina sa svojim dečkima Janom (5) i Ivanom (2) kaže da svaki put vodi veliku borbu oko odabira igračaka. 'Svaki od njih bi ponio najradije sve, pa nakon što u dnevnu sobu presele većinu igračaka slijede pregovori', objašnjava sa smiješkom. Usmjeri ih uvijek da odaberu stvari poput romobila ili tricikla i lopte. Najveći problem je što većinu velikih stvari moramo nositi duplo. Romobila i tricikl, zauzmu veći dio prtljažnika. No zbog toga ih lako ograničimo s drugim igračkama, pa uglavnom uzmemo još samo lopte za igru'.


Zanimalo nas je ima li razlike kad su djevojčice u pitanju. Iva je majka 3-godišnje djevojčice Nike. 'Nama nije toliki problem odabrati igračke, mi više muku mučimo s odabirom odjeće. Nika kao prava cura se obožava uređivati i svaki dan bi najradije nosila haljine.' S druge strane, igračke zaista lako odabire. Nika me uvijek pita me hoće li biti pijeska, jer su joj kantice, grabljice i lopatica omiljena zabava na otvorenom. ' objašnjava mama Iva.


Mali Dario se obožava voziti s roditeljima na biciklu. Nakon duge zime jedva je dočekao toplije dane i više satne vožnje na biciklu. Objašnjava nam da mu je draže voziti se s tatom jer tata brže vozi od mame. A mama Ivana je zadužena za nošenje igračaka. 'Kada idemo na vožnju biciklom, u ruksaku imam još jedino loptu, ali kada idemo u park, tada je u pogonu triciklić i cijeli asortiman igračaka. Uz standardne lopatice i kantice i loptu, nedavno je smo u stalnu postavu uveli i kamion na kojem može prevoziti pijesak.'


Ida je mama 2,5 . godišnjeg dječaka Marka i 5,5 – godišnje djevojčice Ane. Kada Marko više nije bio beba u kolicima i Ana ga je počela doživljavati kao nekog za igru uvela sam pravilo da moraju zajednički odabrati dvije igračke s kojima će se igrati vani. U početku je išlo teže, ali svakim danom je sve lakše. Ani smo u početku dopuštali da ponese sve igračke koje poželi, pa sam znala da tu grešku ne želim ponoviti. Nekad negoduju i svatko hoće ponijeti svoje, ali se brzo smire i zajednički odaberu igračke.'

igrace-narava-2-1100x400.png

Sudeći prema našim malim i velikim sugovornicima, svi imaju isti problem. Odabir igračaka na otvorenom ponekad zaista može predstavljati problem, no svi će se složiti u jednom, važno je postaviti granice djeci i ne dopustiti im preveliku slobodu u odabiru. Važno je ponijeti igračke s kojima će se zaista i igrati i koje će poticati njihovu maštu i razvoj motorike. Lopta je mnogoj djeci omiljena igračka, a ujedno ima pomaže u razvoju motorike. Igre u pješčaniku značajno pridonose razvoju mašte, jer oblikujući razne oblike djeca se u svakom trenutku mogu u svojoj mašti preseliti u neki novi svijet.