Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Kroz igru i učimo

Igra za dijete nije samo zabava, već i učenje te vježbanje naučenog. Kroz igru dijete upoznaje i otkriva  nove stvari. Igra je sve što ga potiče da koristi svoje tijelo i osjetila, a čime razvija razmišljanje i inteligenciju.

Igra mora biti zabavna, inače se dijete brzo umori. Za dijete je igra svaki zabavni trenutak koji provedete s njim, od previjanja do hranjenja. Igračke koje dijete ima u prvim mjesecima su vrlo važne kao i vaša igra s djetetom. Dok je dijete sasvim malo,  igralo bi se s vama cijelo vrijeme dok je budno. Zato se potrudite razveseliti ga s primjerenim, zanimljivim i ugodnim igrama kojih se možete sjetiti.

Dobre igračke potiču razvoj djetetovih fizičkih sposobnosti, ali i njegovu maštu. Osim toga dijete zanima kako igračka izgleda, kakve zvukove pušta, kakvog je mirisa i okusa... To ga potiče da igračku istražuje, gura, stisne ili grli. Uz zabavu,  glavni je cilj obogatiti djetetovo znanje.

z-igro-se-tudi-ucimo-1100x575.jpg

Kroz igru dijete uči o svijetu oko sebe

Dijete se voli igrati sa svime što mu dođe pod ruku. Sve je to „materijal“ za istraživanje i eksperimentiranje. Dijete treba naučiti kako stvari funkcioniraju i kako ih koristiti. Jedna od važnijih dječjih mentalnih zadataka je početi primjećivati sličnosti i razlike između stvari i naučiti ih sortirati u grupe.

z-igro-se-tudi-ucimo-3-1100x575.jpg

Predstavljamo vam neke vrste igračaka i što će vaše dijete uz njih naučiti:

- Kocke: Ako ih istrese iz kutije, one se rasipaju, ako ih posloži jednu uz drugu, nastati će niz, ako napravi toranj na najmanjoj kockici, pasti će, ako napravi na najvećoj, vjerojatno će stajati…. Kocke su među najdragocjenijim i najkorisnijim igračkama. Šarene kocke su zanimljive, a još je važnije da su različitih oblika. Zato su kocke jedna od najboljih investicija u znanje i zabavu vašeg djeteta. Za odabir je puno različitih vrsta: od setova kocki za slaganje odabranih tema, mekanih kocki za najmlađe, drvenih kockica, onih sa dodacima...

- Igračke za sastavljanje: Okrugli oblici ne idu u pravokutne oblike, veći oblici ne idu u manje… Predmete složenijih oblika je moguće umetnuti pod pravim kutom. Čak i mala djeca uče zakonitosti koje su temelj za daljnja matematička razumijevanja.

- Igračke za slaganje: Kolutovi imaju različite zanimljive mogućnosti. Oni se mogu slagati na neki drugi predmet koji je tanji od rupe koluta. S kolutom se svašta može pa čak i protrljati bolne zubiće koji niču.

- Lutke i automobili: Igračke ne razdvajajte po spolu djeteta jer nije pravilo da dječaci ne mogu imati kuhinju, a djevojčice automobile. Dijete treba istražiti i upoznati svijet bez nametnutih podjela.

- Igračke na kotačima: Dijete bi trebalo imati neku igračku koja se vuče ili gura. Guralica je djetetu korisna jer mu pomaže kod prvih koraka i ujedno ga motivira na kretanje, a sigurno ima i puno dodatnih zabavnih elemenata.

- Glazbene igračke: Zvuk i glazba privlače djetetovu pažnju, a kada shvati da može upravljati sa zvukovima, zabava je zagarantirana. Različite glazbene igračke u obliku su knjige, plišanca, instrumenta, a prekrasan su pribor za učenje.

- Igračke za vodu: Već i sama voda je zabavna. Još zabavnije postaje kada dijete u vodu donese svoje omiljene prijatelje za vodu. Može se igrati s knjigom za kupanje, vodenim toboganom, različitim „špricalicama“ koje garantiraju kupanje uz puno smijeha. Nakon takvog zabavnog kupanja dijete će spavati bolje i mirnije.

z-igro-se-tudi-ucimo-2-1100x575.jpg

Učenje kroz pokret

Stepenice su odlične za igru i zabavu. Kada se dođe do vrha, može se opet spustiti dolje. Na početku će dijete pažljivo puzati na „sve četiri“. Kada razvije dobru ravnotežu, hod po stepenicama usvojit će za čas.

Vježbe za ravnotežu uključuju hod po dasci ili među pločama na tlu. Djetetu treba pokazati kako staviti jednu nogu ispred druge i tako hodati. Bitno je da hoda ravno i pokuša održati ravnotežu.

Njihanje ispunjava dijete osjećajem moći i slobode, osim toga dio je urođene potrebe za ritmičkim gibanjem. Pri njihanju dijete se zabavlja, spoznaje zakone gravitacije i ravnoteže.

Punjenje i pražnjenje: Za to nije potrebna samo spretnost, već dijete mora naučiti koliko kockica ide u jednu kutiju i što se dogodi s kutijom kada se prevrne.

z-igro-se-tudi-ucimo-4-1100x575.jpg

Sigurnost u igri

Kada dijete navrši godinu dana, počinje se intenzivno kretati po sobi, znatiželjno je i želi biti samostalno. Svojim ponašanjem često izaziva opasne situacije koje mogu završiti ozljedom. Manja djeca često padaju, spotiču se o igračke razbacane po podu. Zato pripazite da je na podu što manje igračaka. Kod pada, dijete se može ozlijediti ako udari u rub namještaja ili radijator. Oštre rubove i uglove zaštitite posebnim mekanim zaštitama. Također imajte na umu da malo dijete igračke često stavlja u usta pa dostupne igračke ne smiju imati male dijelove koje mogu dovesti do gušenja. Zato kod kupovine uvijek obratite pozornost na oznaku za koju dob djeteta je igračka primjerena.


hr_2016_11_17_blog_link_katalog-1.jpg