Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Mama, tata, jesam! 

Ljeto je idealno vrijeme kada učimo naše mališane da kažu pelenama zbogom. Visoke temperature, lakša garderoba i opuštena atmosfera zadovoljava sve uvjete da roditelji krenu zajedno s djetetom u avanturu odvikavanja od pelena.

 

Ali ipak...


Sve više i više pedijatara preporučuje da roditelji ne krenu prerano s djecom odvikavati ih od pelena. Ako roditelji požure djecu s odvikavanjem od pelena i cijeli proces bude preran za njihovu dob trajat će dulje, jer dijete nije spremno. Preporučena dob za odvikavanje od pelena je 1,5 godina.

odvajanje-od-plenick-1-1000x1000.jpg

Kada je pravo vrijeme?


Fizički znakovi koji pokazuju da je dijete spremno osloboditi se od pelena:


• Može stabilno hodati, čak i trčati

• Probavni ritam najčešće je u isto vrijeme

• Nakon dnevnog spavanja pelena je suha, što znači da su mišići dovoljno razvijeni da mjehur zadrži mokraću


Znakovi u ponašanju djeteta:


• Može sjediti u miru između 2 i 5 minuta

• Zna samo skinuti hlače ili suknju

• Osjeća se nelagodno u mokroj peleni

• Izražava interes za aktivnosti u kupaonici (s posebnim zanimanjem gleda toalet) te povezuje nuždu s toaletom

• Pokazuje želju za neovisnosti

• Dijete je ponosno na svoje dostignuće na kahlici

• Pokazuje veliku želju za korištenjem toaleta ili kahlice

Što je potrebno za odvikavanje djeteta od pelena?


1. Kahlica; poželjno ju je imati kod kuće, čak i prije nego dijete počne koristiti kahlicu, jer će se lakše naviknuti. Možete birati između klasične kahlice ili nastavka za toalet.
2. Prenosiva stepenica; ako se odlučite za nastavak za WC, dijete će lakše sjediti na WC-u uz pomoć prenosive stepenice, na koju će staviti svoje nožice.
3. Donje rublje; otiđite zajedno s djecom u kupovinu donjeg rublja i dopustite djetetu neka odabere svoje prve gaćice. Kupite nekoliko komada više, jer vas prvih dana očekujte nekoliko nezgodnih situacija.
4. Odjeća; djecu odjenite u donji dio trenirke, tajice ili suknje, odjeću koju ćete lako i brzo skinuti. Odjeća nikako ne bi smjela imati zatvarač na sebi koji će vas u početku usporavati.
5. Vlažne maramice; koristite ih za čišćenje kahlice nakon upotrebe, ali i za čišćenje nakon nepredviđenih nezgoda.
6. Krpe i sredstva za dezinfekciju; nakon nepredviđene nezgode služiti će vam da počistite pod.
7. Posebna košara ili vreća za rublje; u njemu ćete prikupljati krpe i prljavo rublje. Ako imate mogućnosti, svakako vam preporučujemo svakodnevno pranje odjeće.
8. Vodootporna zaštita za madrac za spavanje pomoći će ako se djetetu dogodi nezgoda po noći.

odvajanje-od-plenick-2-1000x1000.jpg

Ništa se neće dogoditi preko noći...


Budite strpljivi! Ako otkrijete neke od navedenih znakova, vrijeme je da krenete s odvikavanje pelena. U slučaju da se djetetu dogodi nezgoda, ne treba dijete kritizirati, već mu na lijep način i strpljivim glavom objasniti. Budite svjesni da će dijete tijekom dana u igri zaboraviti na svoje potrebe, pa ga morate i više puta dnevno podsjetiti. Budite svjesni da je kod neke djece proces odvajanja od pelena brži, kod drugih sporiji. Ne postoji specifična dobna granica, već roditelj mora osvijestiti trenutak kada je dijete spremno. A dijete mora biti svjesno da je napravilo korak naprijed u svojoj neovisnosti.

jst-1.jpg

Maja, majka 3- godišnje Evite


'Odvikavanje od pelena je proces koji zahtjeva određeno vrijeme. Nakon što smo uspjeli godinu dana biti bez dnevne pelena, nije se odviknula od noćne pelene, to nas čeka ovo ljeto. Ljeto je idealno za odvikavanje od pelena, barem dnevnih. Mi smo taj proces uspjeli prošlo ljeto. Svaki put kada bi uspjela, pohvalili smo ju i govorili koliko smo ponosni na nju. Zatim smo zajedno išli do toaleta i isprali kahlicu i čistili ju. Važno je da dijete sudjeluje u svakom dijelu procesa.'


Dijete ne bi trebalo biti prisiljeno odviknuti se od pelena. Pokušajte mu objasniti da upotreba dječje kahlice nije neugodna i da obavljanje nužde u nju je događaj na koji može biti jako ponosno. Također, različiti motivacijska pomagala mogu potaknuti da taj veliki iskorak u odrastanju. Samo kroz upornost, razumijevanje i poštivanje djetetove potrebe ćete čuti poziv: mama, tata, jesaaaam!!! 😊


Priznanje i nagrada za uspješno odvikavanje od pelena


diploma.jpg
dnevniktute.jpg
ponudba-kahlice-300x300.jpg