Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Mame iskreno: kako smo preživjele vrtić

Mnogim roditeljima je vrlo uzbudljiv tjedan, prvi tjedan u vrtiću. Svako odvajanje od roditelja teško je i djetetu i roditeljima, no odlazak u jaslice ili vrtić poseban je trenutak i za roditelje i za dijete.

Nakon što je dijete do sada uvijek bilo čuvano u sigurnim rukama članova obitelji, sada dolazi u nepoznatu sredinu. Okruženo drugom djecom i nepoznatim odgajateljima djeca osjećaju nesigurnost i strah, stoga se ne libite djetetu u ruksak za vrtić staviti omiljenu igračkicu ili tješilicu. Znamo da je roditeljima jednako teško kao i djeci i upravo zato smo upitali dvije mame da nam ispričaju svoja iskustva. Jedna mama iskusnog vrtićarca i jedna mama čije dijete je tek krenulo u jaslice.

naslovna_1100x400.jpg

Maja, poznata je slovenska blogerica i članica Mami blogerke.

 

"Val je krenuo u vrtić prije 3 godine. Iako smo se suprug i ja jako veselili vrtiću kako se bližio dan odlaska u vrtić imala sam knedlu u grlu. Počeli smo sumnjati u svoju odluku. Tako malen, tako ovisan o nama, o meni,...i sada smo ga trebali ostaviti nepoznatim ljudima, prvi puta u životu. Prvi dan smo ostali zajedno, igrao se i ponašao kao da me nije trebao, iako me svako toliko tražio pogledom. Drugi dan smo ostali 2 sata u vrtiću, treći malo duže, a četvrti dan odgajateljica je rekla da mogu otići i ostaviti ga samog. Prema uputama samo sam se ustala i otišla. Dok sam koračala po hodniku čula sam njegov plač i srce mi se kidalo, ali prema uputama odgajateljica sam samo otišla van i tek na parkingu zaplakala... i iako mi se tada ta odluka nije činila najboljom, sada znam da je vrtić bila naša najbolja odluka. Ako je vrtić kriv za sve moje nedoumice i brige tada, sada mogu reći da je vrtić kriv za novi početak naše obitelji. U vrtiću je naučio jesti s priborom za jelo, pospremati igračke i brinuti o higijeni. Stekao je puno novih prijatelja i svakodnevno nauči puno toga. Sada mi suze stižu na oči kada Vala gledamo kako glumi u predstavi ili kada nam ponosno pokazuje svoja mala umjetnička djela. Uskoro će u vrtić krenuti i Valov mlađi brat koji se neizmjerno veseli vrtiću jer znatiželjno promatra svaki dan iz svojih kolica kada dođemo po Vala u vrtić, a Val kao veliki brat uči ga sve što ga čeka."

blog-vrtec-misija-mamica-998x1365.jpg
563314_491260560909554_641860132_n.jpg

Ana, mama 1,5 godišnje Jane

 

"Iako sam praktički od rođenja govorila da će Jana krenuti u jaslice s 1,5 godinu, ipak kad je došao taj dan oči su mi se punile suzama. Ne toliko od straha kako će se snaći, već zbog činjenice da je naša mala curica dovoljno velika da ostane bez nas. Imamo veliku sreću i odgajateljice iz njezine grupe su odlične pa nam privikavanje puno lakše prolazi. Zapravo, to je bila jedina nepoznanica koja nas je brinula. Prvi dan smo oboje bili s njom u grupi. Iako je Jana poprilično samostalna, ipak je svako toliko pogledala prema nama i donosila nam pokazati igračke. Drugi dan je ostala sama sat vremena. Malo je bilo suza na početku, ali kada su odgajateljice rekle da stiže doručak, kupili su ju. Dan poslije je bila 2 sata u vrtiću, bilo je malo više suza. Srećom pa smo poslušali savjet i u ruksak spremili njenu tješilicu pa je spasila stvar. Četvrti dan smo produžili boravak na 3 sata, a sutra nas čeka pravi test – spavanje. A kako ja to, kao mama preživljavam? Ovaj tjedan je tata zadužen za vrtić, tako da je za mene samo prvi dan prošao u suzama. Sljedeći tjedan ja testiram hrabrost! Iako je još rano za donositi konačne zaključke, koliko god mi je teško čuti da je plakala prilikom odvajana, ipak mislim da smo dobro odabrali. Jana, kao živahno dijete koje obožava društvo uživati će u novim prijateljima i igri. S druge strane, stižu hladniji dani i da ju bake čuvaju nikada se ne bi mogla toliko naigrati kao u vrtiću."