Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Moja prva bajka

Čitanje priče za laku noć, za dobar dan ili samo čitanje? Stručnjaci kažu da nešto najbolje što možete napraviti za svoje dijete je da mu čitate. Čitanje potiče dječju maštu, obogaćuje vokabular i razvija komunikacijske vještine.

pravljica-1100x575.jpg

Iz knjiga dijete može upoznati nova područja iz života. Dokazano je da djeca kojoj su roditelji često čitali, postaju bolji čitači i postižu bolje rezultate u školi. Čitanje na glas umiruje dijete. I što je najbolje, kod čitanja uzmete dijete u krilo i ljubite ga, čime jača emotivna veza među vama.

Uloga čitanja se u današnjem užurbanom i modernom vremenu, u dobu novih medija; ne umanjuje-naprotiv! Čitanje djetetu smiruje i pridonosi povezanosti i prisnosti.

Nikada nije prerano!

Mnogi se roditelji pitaju kada je dijete dovoljno veliko da mu čitamo priču. Pravi odgovor je : danas! Nikada nije prerano početi s čitanjem jer vaš glas ima umirujuće djelovanje već od rođenja djeteta. Sa oko šest mjeseci starosti djeca promatraju slikovnice dok im čitate.

pravljica2-1100x575.jpg

Što bi trebalo čitati djetetu?

 • Odaberite knjige prema dobi djeteta, prilagođene njegovim potrebama i interesima
 • Prve knjige za bebe su od tekstila mekanih i ugodnih na dodir i knjige za kupanje. One su sigurne za malo dijete i lako ih je oprati.
 • Za malo veću djecu prigodne su knjige debelih kartonskih stranica sa šarenim ilustracijama i malo teksta. Djeca rado listaju knjige koje su ujedno i igračke ili one koje povezuju s igrom.
 • Za još nešto veću djecu pravi odabir su slikovnice u kojima prevladavaju ilustracije.
 • Knjige nisu samo bajke. Djeca vole rime, zato ne zaboravite na knjige dječjih pjesmica. Osim toga, djeca su znatiželjna pa vole poučne knjige mogu odgovoriti na mnoga pitanja „zašto…?“ Naravno knjiga treba biti prilagođena njihovoj dobi i interesima.
pravljica3-1100x575.jpg

Savjeti za ugodno druženje uz knjigu

 • Vaše dijete nije odrasla osoba

Nemojte od njega očekivati da se tako ponaša. Zato se nemojte obeshrabriti ako vas posluša samo koju minutu. Njegova pitanja pokazuju njegovu radoznalost i sigurno neće sjediti cijelo vrijeme na jednom mjestu. Poštujte njegove želje. 

 • Stvorite naviku

 Mala djeca vole slušati priče svaki dan u isto vrijeme- zato priče za laku noć imaju tako dugu tradiciju. Međutim možete im čitati i u drugim prilikama- za dobro jutro, kada se vrati iz vrtića, u dugim kišnim vikendima, svaki put kada dijete to zaželi. 

 • Učinite čitanje zabavnim

 Ritam i ton čitanja prilagodite sadržaju. Upotrijebite različite načine izražavanja za različite likove iz knjige, oponašajte zvukove i glasove. Možda vam se i dijete pridruži. Bez obzira što će to usporiti čitanje, ako vam se pridruži u oponašanju znači da je dijete zainteresirano i da se uživjelo u priču. 

 • Dopustite djetetu da sudjeluje

 Djetetova pitanja su dobrodošla, razgovarajte o ilustracijama, pustite ga neka ispriča svoju priču ako to želi. Štoviše, potaknite ga na to!

 • Uključite čitanje i pripovijedanje u svakodnevicu

 Ne zaboravite da priče mogu skratiti duga čekanja i duge vožnje. Za vrijeme vožnje u autu pričajte djetetu o događajima u prometu i o vozilima, tijekom šetnje u parku o pticama i prirodi, u čekaonici kod zubara o gricu i grecu….  

 • Spojite čitanje s drugim aktivnostima

 Knjige i priče povežite s različitim kreativnim i fizičkim aktivnostima. Zajedno s djetetom nacrtajte glavnog lika bajke, napravite lutkicu, glasajte se poput životinja iz basne. Dijete će se uživjeti u ulogu i uživati još više od samog čitanja.

 • Posjetite knjižnicu

 Većina knjižnica ima organizirane programe za djecu – sat čitanja i zabavni sati uz knjige, koje vode iskusni knjižničari. Ako su roditelji pozvani da ostanu, pridružite se svojem djetetu u predivnom iskustvu. Osim toga to je prilika i za vas da posudite knjigu.

 • Kupiti ili posuditi?

Za klasične knjige koje djeca vole čitati i po nekoliko puta, definitivno se isplati kupovina. Posebno zato jer ih dijete može uzeti u ruke kada god to poželi. Knjige će ostati u njegovom vlasništvu i kao takve vrijedan podsjetnik na djetinjstvo. Knjiga je također lijepi poklon. Za rođendan, božićne darove ili tek tako. S knjigo dijete ulazi u čudestan svijet i stvara divne uspomene koje ostaju zauvijek.

 • Uživajte u čitanju

Djeca slijede primjer svojih roditelja. Ako je stan pun knjiga i dijete vas vidi da u slobodno vrijeme čitate, spoznat će da je čitanje važno i da je to ugodna aktivnost.