Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Moje prvo kupanje

Neki roditelji kupaju svoje dijete svaki dan, ali kupka više od jednom do dva puta tjedno nije potrebna dok je dijete toliko malo da ne puže okolo. Čak i kod kupanja trebali bi slijediti djetetove želje; ako ne voli kupanje, možete ga kupati nešto kraće, ako mu je pak kupanje zabavno, pustite ga da u vodi uživa dok je voda dovoljno topla.

moje-prvo-cofotanje-1100x575.jpg

Priprema za kupanje

Prije početka kupanja pripremite sve što će vam biti potrebno: ručnik, čistu pelenu i čistu odjeću. Dijete se preporuča kupati u dječjim kadicama. Ulijte između 5 do 8 cm vode temperature 32° C. Pripazite da voda bude optimalne temperature da djetetu bude ugodno, upotrijebite toplomjer za vodu.

Kupanje

Prinesite dijete do kadice, položite ga s nogicama prema naprijed, a s rukom mu nježno pridržavajte vrat i glavu. Umivajte ga rukom ili krpicom za pranje, od glave prema nogama. Polijevajte ga cijelo vrijeme vodom iz kadice kako mu ne bi bilo hladno.

Sapun i šampon

Dječja koža je vrlo osjetljiva, zato koristite blagi dječji sapun i šampon, ali vrlo malo jer se dječja koža lako isuši. Na kraju kupanja dobro isperite sve dijelove s čistom vodom. Operite i lice, ali koristite samo vodu bez dodatka sapuna. Ako se dijete u kadici zabavlja, prvo mu dajte malo vremena za igru a kasnije ga operite sapunom. Tako ćete izbjeći da dijete predugo sjedi u vodi od sapuna koji može iritirati nježnu kožu.

moje-prvo-cofotanje2-1100x575.jpg

Nakon kupanja

Dijete nježno umotajte u ručnik da se osuši. Ako je djetetova koža suha, namažite ga blagim dječjim losionom. Zatim mu namjestite pelenu i obucite ga.

Sigurnost

  • Nikada ali zaista nikada ne ostavljajte dijete samo u kadi. Samo nekoliko centimetara vode i manje od minute može biti kobno. Ako se pak hitno morate javiti na telefonski poziv ili otvoriti vrata jer netko zvoni, podignite dijete iz kade, zamotajte ga u ručnik i ponesite sa sobom.
  • Ne stavljajte dijete u kadu dok voda još teče. Temperatura vode se lako promijeni ili razina vode postane preduboka.
  • Ako ste u mogućnosti, termostat za vodu kod kuće stavite na 48° C - dijete u kontaktu s vodom već od 60° C može dobiti opekline trećeg stupnja u manje od jedne minute.

Kupanje = zabava

Kupanje pretvorite u igru. Djetetu u kadu stavite igračke za vodu i kupanje će postati veselo prskanje.

moje-prvo-cofotanje3-1100x575.jpg