Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Najčešće greške kod upotrebe autosjedalica

Neki roditelji još uvijek ne koriste dječju autosjedalicu ili ju koriste ali na nepravilan način. Stoga je važno istaknuti neke od najčešćih pogrešaka pri korištenju autosjedalica. Izbjegavajući takve pogreške i uzimajući u obzir navedene savjete pomoći će vam da vašem djetetu pružite odgovarajuću zaštitu u vozilu.

nasveti_avtosedezi1-1000x400.jpg

1. Gdje dobiti savjete i informacije? 

Kada razmišljate o kupovini dječje autosjedalice, za savjet i detaljnije informacije obratite se stručnom osoblju u specijaliziranim trgovinama. Prijatelji i poznanici možda neće moći pružiti dovoljno informacija o pojedinim autosjedalicama, osobito u vezi tehničkih specifikacija i primjerenosti pojedine autosjedalice na temelju težine, visine i dobi vašeg djeteta. Zadatak prodajnog osoblja je pružiti kupcima dovoljno informacija koje imaju direktno od proizvođača. Naravno, iskustvo korisnika s određenim informacijama mogu vam djelomično pomoći u odlučivanju, ali ne zaboravite da prodavač ima isto tako puno povratnih informacija od korisnika različitih dobnih skupina djece.

2. Kako odabrati

Odluka o kupnji autosjedalice ne smije ovisiti o izgledu ili boji autosjedalice. Autosjedalica prvo treba odgovarati vašem djetetu. Nikada ne upotrebljavajte autosjedalice koje nisu primjerene težini, visini ili dobi djeteta. Kada dijete preraste autosjedalicu, kada je teže ili starije od naznačenih oznaka, to sjedalo više nemojte koristiti. Dijete treba novu veću autosjedalicu kada mu ramena prijeđu najvišu točku remena za vezanje. Premala ili prevelika autosjedalica djetetu neće pružati adekvatnu zaštitu.

3. Kompatibilnost autosjedalice i vašeg automobila

Prije same kupovine provjerite da ste odabrali autosjedalicu koja se može koristiti u vašem automobilu. Dosta je primjera da su roditelji kupili autosjedalicu i naknadno ustanovili (ili uopće nisu!) da je stražnje sjedalo preusko, što znači da se autosjedalica ne može ispravno učvrstiti.

4. Ispravno namještanje autosjedalice

Jedna od najčešćih pogrešaka je neispravno ili neadekvatno postavljanje autosjedalice u automobil. Posljedice neispravnog postavljanja mogu biti katastrofalne. Način postavljanja autosjedalice razlikuje se do modela sjedala, tako da morate pažljivo pročitati upute ili za pomoć pitati prodajno osoblje. Prilikom postavljanja autosjedalice obratite pažnju da koristite sve dijelove koji su navedeni od proizvođača automobila potrebnih za pravilno pričvršćivanje. Sjedalo mora biti dobro pričvršćeno za sjedalo automobila (s pojasom ili Isofixom), jer bi se u slučaju sudara sjedalica odmaknula od sjedala automobila, što bi predstavljalo veliki udar kod vraćanja autosjedalice nazad. Ako autosjedalicu grupe 0,0+ ili 0+/1 koje su okrenute u smjeru suprotnom od vožnje,  namještate na prednje sjedalo, uvijek isključite zračni jastuk. U tom slučaju sjedalo automobila pomaknite koliko je moguće unazad. 

5. Pravilno postavljanje baze za autosjedalicu

Kod upotrebe sigurnosne baze uvijek provjerite da li je baza pravilno namještena. Baze imaju vrlo različite pokazivače kojima provjeravate da li postavljena ispravno. Provjerite također prikladnost nagiba autosjedalice, kako bi djetetova glava bila sigurno namještena na uzglavlju, ne smije se njihati.

6. Ispravno namještanje sigurnosnih pojaseva automobila

Sigurnosne pojaseve pričvrstite preko djetetovih ramena i bokova. Pojas nikada ne smije ići preko vrata. U nekim slučajevima dijete je vezano remenom koji mu previsoko prelazi do vrata, a roditelji znaju taj dio pojasa staviti ispod djetetove ruke. U tom slučaju dijete je zaštićeno samo u predjelu pojasa. U slučaju sudara od snage udara prema naprijed, kod takvog vezanja dolazi do oštećenja kralježnice i unutarnjih organa. Dijete u autosjedalici mora biti pričvršćeno u primjerenoj autosjedalici, a bilo kakvim improvizacijama ugrožavate njegov život.

7. Zategnite remene autosjedalice

Kada stavljate dijete u autosjedalicu pobrinite se da dovoljno čvrsto zategnete sigurnosne remene. U slučaju prelagano zategnutih remena riskirate da dijete sklizne iz remena ili da previše oscilira prema naprijed i tako riskirate ozljede glave zbog sjedala ispred njega. 

8. Bez jakne

Da li ste znali da bi kod pravilnog vezanja sigurnosnim pojasevima trebali zimi uvijek skinuti deblju jaknu? To ne vrijedi samo za djecu već i za ostale putnike u automobilu koji su vezani pojasom. Remen uvijek treba biti snažno zategnut, tako da je što je više moguće u kontaktu s tijelom. Ako nosite jaknu, između tijela i pojasa ostaje zračni prostor i remen više ne obavlja svoju funkciju na najbolji mogući način. Dijete radije obucite u deblju majicu i pokrijte toplom dekicom.

9. Odgovarajuća veličina autosjedalice

Djeca rastu brzo, ali sjedala ne mijenjamo tako brzo. Sjedala su označena sa grupama, što označava za koju dob djeteta je primjerena. Dijete se ne preporuča voziti u autosjedalici više grupe. To je posebno izazov kod grupe 0+, kada dijete može samostalno sjediti od 7. mjeseca i želi promatrati svijet oko sebe, a vožnja u polegnutom položaju mu to ne omogućava. Bez obzira na to, dijete treba ostati u autosjedalici grupe namijenjen za tu dob, jer mu tijelo nije još dovoljno razvijeno i čvrsto za iduću grupu sjedala, a u slučaju sudara može pretrpjeti nepopravljive posljedice zbog nepravilne zaštite.

10. Rabljene autosjedalice

Upotreba rabljenih autosjedalica se ne preporučuje, jer nemamo garanciju da će pružiti potrebnu sigurnost vašem djetetu. Sigurna autosjedalica je ona koja nikada nije bila uključena u prometnu nesreću. Autosjedalica koje bila u sudaru više nije sigurna za daljnju upotrebu. Sila udara može promijeniti svojstva školjke sjedala, što može uzrokovati da se lako iskrivi ili slomi, a kao takva ne pruža dovoljnu razinu sigurnosti. Isto vrijedi za autosjedalice koje su oštećene na bilo kakav način npr da je pala s isine na tlo. Važna je i starost autosjedalice te u kakvim je uvjetima bila čuvana. Zato na autosjedalici uvijek provjerite godinu proizvodnje.  S godinama i kroz izloženost različitim temperaturama i vremenskim uvjetima svojstva materijala autosjedalice se mijenjaju. Uvijek je potrebno provjeriti da li je određena autosjedalica opozvana s tržišta. Preporuka Baby Centra je da uvijek kupujete novu autosjedalicu s garancijom od najmanje jedne godine (neke čak i tri godine).

Koja autosjedalica je na kraju prava?

Ona koja se koristi uvijek i svugdje. Dijete nikada nemojte voziti u automobilu bez autosjedalice. Niti na 5 minuta, čak niti na samo 20 metara vožnje. Vaša odluka je odluka o životu vašeg djeteta!