Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Ne, ne idem još spavati

Ako ste kao i većina roditelja, ova rečenica vam je dobro poznata. Svoje dijete navečer stavljate u krevet, zagrlite za laku noć i zaželite mu slatke snove.

spanje-1100x575.jpg

Iza vas je dug i naporan dan, treba počistiti kuhinju, treba platiti račune i nahraniti psa. Osim toga, rado bi proveli koju dragocjenu minutu sa svojim partnerom. Umjesto toga, tri sata ste se iznova vraćali u sobu, jer dijete odbija ići na spavanje.

Imajte na umu da odlazak na spavanje za dijete može biti dosta teško. Ono želi pokazati da je odrastao i neovisan (unatoč igrački s kojom spava), a moguće i da mu je dan bio pun neizvjesnosti i strahova. Možda je zabrinut što će sutra donijeti dan u vrtiću ili školi, ili je možda najbolji prijatelj ljut na njega. Tada se događa da dijete legne u krevet ali ne može zaspati.

No za dijete je važno da spava onoliko sati koliko je to njegovom organizmu potrebno. Djeca koja spavaju dovoljno, navečer lako zaspe i ujutro se bez problema bude, osim toga, tijekom dana su budni, odmorni i nemaju problema s pažnjom.

spanje2-1100x575.jpg

Kako djetetu pomoći zaspati? 

  • Osigurajte si dovoljno vremena za dijete

Vrijeme kada dijete stavljate na spavanje je ujedno  i vrijeme kada se s njim možete maziti i pružiti mu puno ljubavi. Razgovarajte i pitajte dijete kako je provelo dan u vrtiću ili školi, o njegovim prijateljima i novim iskustvima. Djeca će puno lakše zaspati ako s neki podijele teret proteklog dana.

  • Držite se večernje rutine

Dijete treba točno znati što je uključeno u večernju rutinu; na primjer kupanje, pranje zubića, priča za laku noć i poljubac. To možete s djecom čak nacrtati ili napisati. Pri tome poštujte djetetove želje ako su razumne. Pola sata i opet koju minutu prije početka rutine upozorite dijete da se bliži vrijeme priprema za spavanje. Pripazite da rutina spremanja na spavanje ne prekinu naglo prethodnu aktivnost.

  • Otkrijte koje je pravo vrijeme za spavanje

Promatrajte svoje dijete i saznajte u koje vrijeme postaje umoran. Tada bi trebalo ići na spavanje pa isplanirajte rutinu spremanja za spavanje  prije tog vremena.

  • Pomozite si sa rasvjetom

U večernjim satima, kada se približava vrijeme za spavanje, rasvjeta bi trebala biti nježna i slabija, a ujutro kada dijete budite, nešto jača. Svjetlo signalizira mozgu kada je vrijeme za spavanje a kada za razbuditi se.

  • Motivirajte dijete

Ako vaše dijete ide na vrijeme na spavanje, to će koristiti svakome. Pokažite i djetetu da ono ima neke koristi od toga. Ako zaspi u dogovoreno vrijeme, ujutro ga pohvalite i istaknite to na kalendaru. Ako će se držati dogovora čitav tjedan, nagradite ga.

  • Ponudite djetetu izbor

Odbijanje odlaska na spavanje djetetov je način da samostalno odlučuje- stoga mu dajte mogućnost odlučivanja. Neka dijete odabere priču koju bi rado poslušalo prije spavanje i neka odabere plišanu igračku za krevet. No ponudite mu samo odabir za stvari koje možete ispuniti, ako dijete pitate kada želim m otići na spavanje, vjerojatno vas odgovor neće veseliti.

  • Budite smireni ali odlučni

Čak i ako vas dijete moli, ustrajte. Ne upuštajte se s njim u svađu već mirno ustrajte u tome da u dogovoreno vrijeme treba biti u krevetu. Ako udovoljite želju za dodatnih pet minuta, isti ćete zahtjev čuti i idući dan.

  • Ograničite gledanje televizije

Gledanje TV-a dijete će dodatno razbuditi. Posebno pripazite kakav TV sadržaj dijete gleda, neka bude prilagođen njegovom uzrastu.

  • Korak po korak do uspjeha

Ne možete očekivati da će se dijete odmah prilagoditi i pavati čitavu noć kako bi vi željeli. Zato počnite postepeno: ako je dijete došlo spavati kod vas u krevetu, usredotočite se na to da se vrati spavati u svoj krevet. Ograničite ustajanje po noći na samo jednom u noći. Put do željenog cilja je u uspješnim koracima; jedan po jedan.

  • Riješite problem

Saznajte zašto vaše dijete teško utone u san. Pitajte ga u čemu je problem. Možda nije umorno? Boji se mraka? Noću mu je pretiho? Kupite noćnu lampicu ako se boji mraka, pustite mu da potiho sluša laganu glazbu ako ga plaši tišina. Pobrinite se da je dijete tijekom dana dovoljno na svježem zraku. To može pomoći da na vrijeme umorno legne u krevet. Ako je dijete pred spavanje razdražljivo i ne može zaspati, to je znak da je preumorno. Zato ga pokušajte staviti na spavanje nešto ranije. Ako se odlazak na spavanje pomakne, obratite pažnju da djetetu i dalje treba isto vrijeme za odmor koliko to njegov organizam zahtijeva.

spanje3-1100x575.jpg

Koliko sna je potrebno vašem djetetu?

Kako dijete odrasta, potrebno mu je nešto manje sna, ali koliko je dovoljno? Djeca se razlikuju, zato vam nudimo neke osnovne smjernice; koliko sna je potrebno djeci različite dobi.

STAROST

SPAVANJE PO NOĆI

SPAVANJE PO DANU

UKUPNO PROSJEČNO VRIJEME SPAVANJE

2 godine

10,5 - 12,5 sati

1 - 3 sata, po potrebi više

11,5 - 15,5 sati

3 godine

10,5 - 12,5 sati

1 - 3 sata, po potrebi više

11 - 14 sati

4 godine

10 - 12 sati

0 - 2,5 sata, po potrebi više

10 - 13 sati

5 godina

10 - 12 sati

0 - 2,5 sata, po potrebi više

10 - 12,5 sati

6 godina

10 - 11,5 sati

0, počinak po potrebi

10 - 11,5 sati

7 godina

9,5 - 11 sati

0, počinak po potrebi

9,5 - 11 sati

8 godina

9,5 - 11 sati

0, počinak po potrebi

9,5 - 11 sati


Odaberite plišanu igračku za krevet...

hr_2016_11_04_plis_link-1.jpg