Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Epidemija virusa Corona donijela je neke mjere zbog kojih se moramo bolje organizirati i planirati unaprijed. Ne samo kada razgovaramo o kupovini hrane i provođenju vremena u samoizolaciji, već i dok se pripremama za odlazak u rodilište.

blog-odhod-v-porodnisnico-v-casu-korone-1-1100x400_1.jpg

Gdje bih trebala ići s roditi?

Prema posljednjim podacima, rodilišta su ograničila prisutnost partnera na porodu, a također nema mogućnosti postporođajnih posjeta. S ovog stajališta nije važno koje rodilište odaberete, jer vaš partner nigdje neće moći biti s vama. Ipak, rodilište odabirete prema vašim željama za rođenje.

Želite li porođaj u vodi ili na potezu, stolicu za rođenje? Želite li manje rodilište u kojem babica može provesti više vremena s vama? Da li su lijekovi protiv bolova po vašem izboru (npr. Epiduralna, Ultiva) dostupni u određenoj rodilištu? Potiču li rodilišta promjenu položaja tijekom porođaja? Koliko je udaljeno rodilište?

 

Što mogu očekivati?

Partner će vas odvesti do ulaza u rodilište, zatim se trebate javiti na recepciju gdje će vas uputi dalje. . Sljedeći korak je CTG i vaginalni pregled kako bi ste zajedno odlučili kako dalje. Predlažem vam da partner ostane malo bliže rodilištu, jer babica će nakon pregleda možda odlučiti da je još prerano za porođaj i da možete otići kući na neko vrijeme i vratiti se kada trudovi bude intenzivniji. Ako idete u rodilište malo dalje od svog prebivališta, u tom slučaju ćete se na neko vrijeme smjestiti u odjeljenje gdje se pokušavate odmoriti ili spavati, kretati se i hodati, tuširati se, ljuljati se i odmoriti. Jednom kada primalje u odjelu procijene da je porod prešao u aktivnu fazu, otići ćete u rađaonu.

Općenito govoreći, možete očekivati da će osoblje u rodilištu biti zaštićenije - nosit će maske i rukavice, eventualno drugu zaštitnu opremu (naočale), a vjerojatno će vas manje dirnuti. Ako kišete ili kašljete, dat će vam i masku i možda nešto dodatno.

VAŽNO: Ako pokazujete bilo kakve znakove prehlade, bolesni ste ili čak imate potvrđenu infekciju Covid-19, obavezno nazovite prije dolaska u rodilište kako bi se svi koji kontaktiraju s vama mogli pravilno zaštititi i pripremiti. U tom slučaju sigurno ćete nositi i zaštitnu opremu, s tim da je u kontaktu s vama samo jedna babica ili vrlo mali broj zdravstvenih djelatnika, a usprkos vašem porodu, morat ćete se pobrinuti i za pranje ruku i dezinfekciju.

 

Što ponijeti sa sobom u rodilište?

Pored uobičajenih stvari, ovih će dana tehnologija biti ona koja će se povezati s partnerom za vrijeme i nakon porođaja i kroz koju će partner prvi put vidjeti i čuti dijete. Obavezno spakirajte telefon, punjač za svoj telefon, a možda čak i nešto punjač za napajanje kako vam u kritičnim trenucima ne bi ponestalo baterije. Sa sobom možete ponijeti i tablet i / ili slušalice - za slušanje opuštajuće glazbe, rođenje i razgovor s partnerom

Zbog zabrane posjeta, vaš partner neće vam moći donijeti stvari u danima nakon porođaja, zato se pripremite rano. Grickalice svih vrsta (suho voće, orašasti plodovi, čokolada, proteinske pločice, sezamove pločice) vrlo su zgodne - tijekom porođaja za podizanje energije, a popodne za užinu u popodnevnim satima. Tijekom porođaja preporučujemo piti tekućinu, gdje pored normalne vode, savjetujem i kokosovu vodu jer je bogata elektrolitima i savršeno rehidrira tkiva.

Spakirajte tople čarape i majicu koju možete ponovo odjenuti. Izuzetno je važno da vam bude ugodno toplo tijekom i nakon porođaja, jer se na taj način povećava izlučivanje oksitocina, hormona ljubavi koji pomaže tijekom i nakon poroda, te pomaže izlučivanju mlijeka i uspješnom dojenju.


Također, prije poroda možete kupiti i pripremiti izdajalicu za dojenje. Možda vam ih uopće neće trebati i svakako bi trebali pokušati dojiti bez izdajalice. Međutim, prvih dana možda dojenje neće krenuti lagano kao što očekujete. Iako su partneri zaslužni za kupovinu pomagala nakon poroda, sada je izvanredna situacija jer su trgovine baby opremom zatvorene, a dostava se čeka i nekoliko dana. Uzmemo li u obzir da ni posjete nisu dozvoljene, u ovoj situaciji bolje se unaprijed pripremiti.

 

blog-odhod-v-porodnisnico-v-casu-korone-2-1100x400-1.jpg

Što je s porodom?


Nakon poroda ostajete u rodilištu 3 – 4 dana, no budite spremni u trenutnoj situaciji već idući dan idete doma. U slučaju carskog reza, žutice ili drugih komplikacija, ostajete nekoliko dana više, od uobičajenih 3-4. Vrijeme u rodilištu svakako iskoristite za savjete medicinskog osoblja za pomoć oko dojenja i brige za dijete. Važno je da rodilište napustite samopouzdani sa svim potrebnim informacijama kako bi ste ih mogli prenijeti svom partneru.


Kada stigne trenutak da idete kući, nazovite svog partnera koji će doći po vas na isto mjesto gdje vas je ostavio, ispred rodilišta. Svakako ponesite autosjedalicu grupe 0+ kako bi dijete sigurno došlo kući. Vjerujemo da se u vašoj torbi već nalazi odjeća za vas i dijete. Ne zaboravite, ovih promjenjivih proljetnih dana temperatura može biti niska, te svakako ponesite dekicu kojom ćete pokriti dijete kada ga smjestite u autosjedalice.

 

Pripremljena mama, mirno dijete, zadovoljna obitelj!