Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Oporavak nakon prirodnog poroda i carskog reza

Kao što izreka kaže 'porod je susret na slijepo na kojem ćeš se sigurno zaljubiti', majke tijekom trudnoće s nestrpljenjem iščekuju taj trenutak. Trenutak u kojem će nakon dugih 9 mjeseci upoznati svoje dijete i započeti najljepšu avanturu života.

Iako se trudnice pripremaju za prirodan porod, ponekad njihovu želju prekine savjet liječnika ili teškoće tijekom poroda kada je carski rez potrebniji. Buduće majke, osim samog poroda najviše zabrinjava oporavak. Istražili smo, postoji li razlika i koja između carskog reza i prirodnog poroda.

Prirodan porod najčešći je oblik poroda. Iako je poželjniji, može trajati satima što izmori trudnicu. Ukoliko ste sretnica čiji je porod prošao brzo, oporavak će proći vrlo brzo. Vrlo često trudnice koje rode prirodnim putem već isti dan mogu hodati. Naravno, bolovi će biti prisutni i dalje, stoga se ne libite tražiti pomoć medicinskih sestara.

Bez obzira da li su bolovi jaki ili slabi, ne naprežite se. Zamolite sestre da vam dodaju dijete, premotaju ga ili odnesu ako ste umorne i potrebno vam je sna. Unatoč činjenici da se tijelo puno lakše oporavlja od prirodnog poroda, nego od carskog reza, ne pretjerujte i pazite na sebe.

Ispred vas su dani u kojima će vas vaše dijete sve više i više trebati, stoga prihvatite svaku pomoć koja vam se nudi, u bolnici ili doma. Prednosti prirodnog poroda su velike, iako mnoge majke strepe nad njime i kao manje bezbolno rješenje bi voljele odabrati carski rez.

Ne zaboravite, oporavak tijela je puno ugodniji. Također, nakon prirodnog poroda dijete će biti odmah s vama, stoga će i samo dojenje biti puno lakše.

pregnant-2196853_1920.jpg
Untitled-1-5.jpg

Carski rez, ponekad je dogovoren unaprijed, ponekad je posljedica komplikacija pri porodu. Za razliku od prirodnog poroda, carski rez je operacija koja se izvodi uz spinalnu ili opću anesteziju i traje vrlo kratko. Iako nećete osjetiti bolove tijekom operacije, kada popusti anestezija nastupit će bolovi i oporavak.

Osim što je porod carskim rezom potpuno drugačiji od prirodnog poroda, velika je razlika i u oporavku. Oporavak od carskog reza puno je duži i kompleksniji. Sam oporavak se provodi na odjelu intenzivne njege te, vrlo često, prvih dana majke nisu sa svojom djecu. Također,  ustajanje iz kreveta, hodanje ili sjedanje  je vrlo naporno, ali je poželjeno da majka već drugi dan stane na noge.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć medicinskih sestara, ali koliko god da vam je teško ne odustajte, jer što prije stanete na noge, oporavak će brže početi. Drugi veliki problem s kojim se susreću majke nakon carskog poroda je prehrana. Odaberite prehranu punu vlakana koja će potaknuti probavu.

Nakon carskog poroda majke ostaju u bolnici najčešće 5-6 dana, od čega su najčešće prva 3 dana na odjelu intenzivne njege, zbog kompleksnosti oporavka. No, tek kada dođu doma počinje pravi oporavak, uz pomoć obitelji koji su posvećeni njoj i djetetu, jer svaki svaki smijeh ili kašalj će prouzročiti bol. Liječnici su mišljenja da se majka može početi normalno kretati već 2 tjedna nakon poroda, a da bi sjedenje za volanom trebala izbjegavati mjesec i pol nakon poroda.

Zato se ne ustručavajte tražiti pomoć roditelja ili partnera. Također, odaberite odjeću koja je široka i ugodna te da vas ne steže u predjelu maternice. 

Neovisno na koji način rodile, od trenutka kada budete sa svojim djetetom sjećanje na bol će svakim danom sve više blijediti dok potpuno ne izblijedi, a vas čekaju prekrasni trenuci koje ćete pamtiti zauvijek.