Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Prve riječi - učenje kroz igru

Riječima komuniciramo, opisujemo, ohrabrujemo, volimo...u početku dok su djeca još mala, riječi izlaze samo iz usta roditelja. Nekoliko mjeseci kasnije komunikacija postaje dvosmjerna. Dijete prvo nagradi roditelje za sav trud kada ih prvi puta zazove. Jednom kada se dijete oslobodi, riječi same krenu i ubrzo ćete dobiti jednog malog brbljavca/icu koji će ispuniti svaku tišinu.

blog-prve-besede-ucenje-skozi-igro-10082017_1.jpg

Nakon mjeseci i mjeseci truda riječi dolaze kao nagrada roditeljima za trud koje su uložili. Iako dijete ne zna govoriti, roditelji neumorno pričaju s njime prenoseći mu tako informacije o svakodnevnim događajima, čitajući slikovnice ili igrajući se s njime. Šetnje koji znaju potrajati satima najljepše je provesti u razgovoru, iako jednostranom, u kojem roditelj prepričava djetetu sve što vidi u šetnji, a dijete ga nagradi osmjehom.


Riječi koje roditelji govore svom djetetu njihov su pogled u svijet. Riječi ih umiruju, ohrabruju, vesele. Svakim danom dijete postaje sve svjesnije svoje okoline pa tako i razlikuje intonaciju kojom izgovarate riječi. Dijete će vrlo brzo postati svjesno kad ste veseli ili tužni, kada ih ohrabrujete ili kudite. Vaše riječi će ih umiriti kada ih je strah ili će ih potaknuti kad im ponestane hrabrosti. Riječi su savršen dodatak dodiru i poljupcima u komunikaciji između roditelja i djece.


Ipak, i roditelji ponekad izgube inspiraciju. Šarene slikovnice s tek nekoliko riječi na stranici poželjno su štivo prvih nekoliko mjeseci. Proći će nekoliko mjeseci dok dječja koncentracija ne bude mogla pratiti cijelu priču. Uvijek imajte na umu da djeca prvenstveno uživaju u vašem glasu i upoznavanju novih riječi, priča je u početku na zadnjem mjestu. Slikovnice bez riječi su odlične jer osim što će djeca učiti nove riječi, svaki puta će zainteresirano slušati vaš glas dok im pričate novu priču. Poigrajte se različitim naglascima i intonacijama jer nikada nije rano početi vježbati vještinu izražavanja. Možda vam se u početku čini besmisleno, no sve ostaje u dječjem mozgu. Kada porastu, mališani će vama rado pričati svoju priču, baš kao što ste i vi njima pričali. Potaknite njihovu maštu, tko zna, možda ispred vas stoji mali Shakespeare.

blog-prve-besede-ucenje-skozi-igro-10082017_2.jpg

Djeca vrlo brzo nakon rođenja počinju pokazivati zanimanje za igračke. Kod odabira prvih igračaka naglasak je na boji i zvukovima, no već sa 6 mjeseci djeci postaju zanimljive igračke poput Psića sveznalice, Lončić sveznalica ili Slikovnica s brojalicama, koji su omiljeni mnoštvu djece. Jednostavan vokabular prilagođen dobi, pjesmice i šarene boje koji istovremeno potiču maštu djece, uče ih prve riječi i okupiraju satima. Veliki je izbor igračaka koji će potaknuti dječji vokabular. 

Istražujte zajedno s djecom što im najviše odgovara. Pratite njihove reakcije kad prilikom igre s pojedinim igračkama. Zamijetit ćete da neke igračke vole više od drugih ili čak tip nekih igračaka. I ne zaboravite biti uporni i strpljivi. Baš kao i odrasli i mališani su različiti. Neki će prije neki kasnije progovoriti. Neki će vrlo rano početi slagati rečenice, dok će djeca njihove dobi tek savladavati priječi. Na vama je da potičite, učite ih i ohrabrujete.