Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Raste prvi zubić!

Mališan vas već nekoliko mjeseci razveseljava osmjehom bez zubića? Sada je došlo vrijeme kada su desni crvene, malo bolne, a mališan si pomaže sa svime što mu dođe pod ruku. To je trenutak kada roditelji osjeća ponos, a dijete će vas nagraditi slinavim poljupcem, ali i neprospavanim noćima i nešto težim danima.

Prvi zubić raste oko šestog mjeseca. Neki taj zubić dobiju mjesec dana prije ili pak kasnije, što nema veze sa razvijanjem djeteta. Što učiniti ako dijete nakon 6 mjeseci starosti i dalje nema zubić? Prije svega ne brinite. Sva su djeca različita i pomaci su normalni.

Zubi rastu određenim slijedom, ali u različitim periodima. Prije nego uočimo zubić, vidi se mala bjeličasta izbočina ispod vrha desni. A kada napokon izraste, biti će vrlo oštar. Možda pomislite da je to vrijeme kada dijete treba odučiti od dojenja, ali to nikako nije istina. Budući da dijete još uvijek nema odgovarajući zub u gornjoj desni, donji zubić ne može toliko pritisnuti niti zagristi.

Prvi zubići nisu namijenjeni žvakanju već da se njima odgrize. Isto kao kod odraslih, sjekutići su za grizenje. Iako beba još nema zube, vrlo uspješno savladava žvakanje desnima. Beba može i mora žvakati, a počinje tako da ustima prinosi ruke, igračke a kasnije i hranu. 

prvi-zobek-1-1100x400.jpg

Kako rastu mliječni zubi?

hr_2017_04_21_rast_zubica.jpg

DONJI ZUBI

RAST

ISPADANJE

Srednji sjekutići (jedinice)

između 6. i 10. mjeseca starosti

između 6. i 7. godine starosti

Sjekutići sa strane (dvojke)

između 10. i 16. mjeseca starosti

između 7. i 8. godine starosti

Očnjaci (trojke)

između 17. i 23. mjeseca starosti

između 9. i 12. godine starosti

Prvi kutnjaci (četvorke)

između  14. i 18. mjeseca starosti

između 9. i 11. godine starosti

Drugi kutnjaci (petice)

između 23. i 31. mjeseca starosti

između  10. i 12. godine starosti

 

GORNJI ZUBI

RAST

ISPADANJE

Srednji sjekutići (jedinice)

između 8. i 12. mjeseca  starosti

između d 6. i 7. godine starosti

Sjekutići sa strane (dvojke)

između 9. i 13. mjeseca starosti

između  7. i 8. godine starosti

Očnjaci (trojke)

između 16. i 22. mjeseca starosti

između 10. i 12. godine starosti

Prvi kutnjaci (četvorke)

između  13. i 19. mjeseca starosti

između 9. i 11. godine starosti

Drugi kutnjaci (petice)

između 25. i 30. mjeseca starosti

između 10. i 12. godine  starosti

 

Joj, kako boli...

Rast prvih zubića uzrokuje bol koju mališani prvi puta osjećaju. Na nama je da pokušamo razumjeti njihove tegobe i pokušamo im olakšati. Naravno, to isto ovisi i o pragu osjetljivosti svakog djeteta. Kada rastu prednji zubići dijete će osjećati laganu i kratkotrajnu bol. Sjekutići će svojim oštrim rubom bez većih problema izbiti vani, mnogo teže izrasti će kutnjaci koji slijede. Pobrinite se da tijekom tog razdoblja mališani imaju dovoljno stvari za žvakanje. Htjeti će žvakati prste i igračke, dobro će doći neki tvrdi i glatki predmet, grizala za bebe sada su pravo olakšanje. Na tržištu postoje razna grizala i prsteni koji se mogu kombinirati s maramicom ili podbradnjakom koji štiti odjeću jer rast zubića povećava izlučivanje sline. Odlična su i grizala koja su punjena gelom- takvo grizalo stavimo u hladnjak ili zamrzivač, tako da dijete hladi bolno zubno meso. Bol se može ublažiti rashladnim gelovima ili kremama za njegu zubnog mesa.

Njega od prvog dana nadalje

Njega usne šupljine treba započeti čak i prije izbijanja prvog zubića. Nakon dojenja očistite desni djetetu s nježnom četkicom koja se stavlja na prst ili sa mokrom krpicom. S dolaskom prvog zubića već se može koristiti četkica za bebe i pasta za zube koja ne sadrži fluor. Četkice i paste su po obliku i sastavu prilagođene dobi djeteta, što je jasno naznačene na proizvodu. Slijedite preporuke i vašem djetetu na najbolji način osigurajte skrb oko njege zubića. Stomatolozi preporučuju da roditelji pomažu djetetu kada peru zube do njihove desete godine te na taj način izbjegnu većinu štetnih posljedica slabe oralne higijene.