Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

S kojim igračkama se djeca igraju u određenoj dobi?

Djeca tokom odrastanja postupno upoznaju svijet čak i preko igračaka, tako da će se njihove želje i potrebe prema određenoj vrsti igračaka mijenjati. Zvečke i plišanci s vremenom će postati dosadni, a dijete će zabavu pronaći u novim vrstama igračaka. Provjerite s čime se dijete u određenoj dobi najradije igra.

primerne_igrace-1100x575.jpg

DO 6. MJ

Beba na početku otkriva svijet ležeći. Igra se nogicama i rukicama, osluškuje mamu i zvukove oko sebe. Sa približno 4 mjeseca otkriva da može i samo nešto učiniti. Lako miče svoje tijelo i pomiče predmete.

Igračke primjerene za ovu dob:

 • Glazbeni vrtuljak: obješen iznad krevetića, zabavlja dijete vrtnjom i zvukovima. Praktični su oni vrtuljci koji se mogu osim na krevetić namjestiti i na kolica ili na autosjedalicu. Dijete se tako može zabavljati i kada je u šetnji ili vožnji. Postoje i oni koji rastu s djetetom (npr imaju samostalnu muzičku kutiju) pa se dijete s njim igra i kada je veće.
 • Mekane i plišane igračke: Lutkice i životinje od mekih materijala koje se lako peru, savršene su igračke za bebe. Nemojte ih ipak prati prečesto, jer poznati miris bebi daje osjećaj sigurnosti.
 • Kada dijete nauči držati igračke u ruci, razveselite ga zvečkom ili grizalom.
 • Podloga za igranje ili ležaljka: namijenjene su za zabavu i igru. Kroz različite aktivnosti; ogledalo, krpice različitih tekstura, ležaljke s vibracijama i zvukovima; dijete će se zabaviti, a u ležaljci možda i slatko zaspati.

 

OD 6. MJ I VIŠE

Dijete se sada već igra sjedeći. Uči držati stvari u rukama. Uživa u ispuštanju i bacanju stvari. Voli igre skrivanja ispod pokrivača, iza igračke („ku-ku“ igra) te hvatanje i bacanje loptice. Sa oko 8 mj dijete otkriva uzrok i posljedicu pa se veseli igračkama koje se slažu, npr lončići i posudice koje idu jedna u drugu. Voli stvarati buku pa će se veseliti i udaraljkama, dječjem čekiću s kojim može udarati po stolu….

Igračke primjerene za ovu dob:

primerne_igrace-3-1100x575.jpg

ZA DOB OD 1 DO 2 GOD

U ovoj dobi djeca počinju oponašati svijet oko sebe. Auto koji na cesti glasno bruji, mora brujati u igri i doma po dnevnoj sobi. Plišani psić, koji je toliko sličan onom jazavčaru iz parka (samo manje opasan) biti će djetetu iznimno drag. Dijete se veseli svemu što se kreće i miče. S velikim zanimanjem promatra kako pijesak prolazi kroz sito….

Igračke primjerene za ovu dob:

 

ZA DOB OD 2 DO 3 GOD

U ovoj dobi dijete može obavljati nekoliko radnji u isto vrijeme. Sve što rade odrasli postaje zanimljivo; posebno igra s kućanskim aparatima i alatima. Idealne su igračke s više manjih dijelova koje potiču bujnu maštu i oponašanje. Dijete već sa zanimanjem otkriva crtanje i bojanje. 

Igračke primjerene za ovu dob:

 • Igračke za sastavljanje
 • Dječji alat i pribor, kocke za slaganje
 • Slikovnice sa zvukovima i prozorima na otvaranje
 • Bojice, pastele, velike bojanke, ploče za crtanje i pisanje
 • Dodatni setovi za igračke kao što su odjeća za lutke, prikolica za traktor, posuđe za kuhanje
 • Sanjke
primerne_igrace-2-1100x575.jpg

ZA DOB OD 3 DO 4 GOD

Djeca koja idu u vrtić uživaju u svim igrama u kojima mogu imati glavnu ulogu: ja kao vozač tricikla, ja kao jahač na konjiću, ja kao kuharica, ja kao teta u vrtiću… U toj dobi pokušavaju što vjernije oponašati uloge odraslih. Kako u kretanju i radnjama, tako i u govoru i proživljavanju scenarija. Sve bolje rukuju s igračkama na sastavljanje, rado se kreću i lako usvajaju i razumiju pravila oko sebe. Otkrivaju što je naklonost, što otpor, dobro već znaju koje su im najdraže igračke. Zato im u toj dobi ne bi trebali nametati svoj odabir igračaka.

Igračke primjerene za ovu dob:

 • Kućica za lutke, blagajne, lutke za uređivanje
 • Sastavljanje piramida i manjih kockica s tematskim sadržajem
 • Kreativni setovi za šivanje, pletenje, crtanje, istraživanje
 • Igre s kartama, igre s bacanjem kocke i jednostavnije društvene igre
 • Bicikli s većim kotačima (sa ili bez pomoćnih kotačića), role…

 

ZA DOB OD 5 GOD I VIŠE

Predškolsko dijete točno zna što želi. Neki vole igre u sobi dok drugi žele čitav dan biti vani. Znatiželjni su i radoznali te se vesele i iščekuju školu. Predškolci vole male eksperimente kroz koje uče zakonitosti, zanima ih okolina, životinje i ljudi. U igrama kao „Čovječe ne ljuti se“ uče mirno sjediti, razvijaju koncentraciju, uče poštivati pravila i upute. Znaju se naljutiti kada gube.
Spretniji su u pokretima, uče se boljoj koordinaciji i razvijaju motoričke sposobnosti. Na biciklu su već pravi mali profesionalci, većina ih je vožnju savladala bez pomoćnih kotača.

Igračke primjerene za ovu dob:

 • Slikovnice s tekstom i prve knjige za čitanje
 • Istraživačke igračke pomoću kojih uče o stvarima i okolišu; kao što su mikroskop, teleskop, globus
 • Prvi glazbeni instrumenti
 • Društvene igre
 • Trampolin, konop za preskakanje, klizaljke, role

Za Vas, roditelje, napisali smo Didaktičku knjižicu kroz koju možete pratiti razvoj svog djeteta. Knjižicu pronađite ovdje. 

primerne_igrace-4-1100x575.jpg