Baby Center internet trgovina
0

ADAC - testiranje autosjedalica


Pravilan odabir dječje autosjedalice ključan je za sigurnost Vašeg djeteta. Kad dođe vrijeme za kupnju dječje autosjedalice, svaki roditelj treba posebnu pažnju obratiti na sigurnost autosjedalice. Naravno, kod odabira autosjedalice, ne smiju se zanemariti niti drugi važni kriteriji.

Baby Center u svojim trgovinama na odjelima s opremom nudi velik broj različitih dječjih autosjedalica, a potrebno je odabrati onu autosjedalicu koja će odgovarati Vašem djetetu, Vama ali i biti primjerena Vašem vozilu.

Autosjedalica mora biti primjerena visini i težini djeteta, jednostavna za korištenje i mora biti takva da se može ispravno pričvrstiti u vozilo u skladu s uputama proizvođača autosjedalice ali i s uputama proizvođača vozila. Osnova dobre autosjedalice je, prije praktičnosti i cjenovne dostupnosti, sigurnost koju odabrana autosjedalica pruža. Prije odluke savjetujete se s prodajnim osobljem, a koje će vam po potrebi autosjedalicu i ispravno postaviti u vozilo.

Svake godine provode se međunarodni sigurnosni testovi različitih proizvođača automobila i potrošačkih organizacija. Postoje brojni testovi, ali za nas najvjerodostojniji je test Stifung Warentest, neovisne njemačke organizacije ADAC.
​​​​​​​

Testiranje dječjih autosjedalica
​​​​​​​

Neovisna njemačka organizacija potrošača Stifung Warentest, u suradnji s auto organizacijom ADAC, svake godine provodi opsežno testiranje sigurnosti dječjih autosjedalica.

Rezultate testiranja prenose mnoge europske potrošačke i automobilističke organizacije i od velike su pomoći roditeljima, koji razmišljaju o kupnji nove sigurnosne autosjedalice.
​​​​​​​


​​​​​​​ECE R 44/04


​​​​​​​Sve autosjedalice koje se prodaju na europskom tržištu moraju biti u skladu s međunarodnim standardima ECE R 44/04. Ti standardi osiguravaju da su pojedini dijelovi (školjka, konstrukcija, remeni, navlake) izrađeni od materijala koji su prošli sigurnosne testove te se pravilno instaliraju u vozilo pomoću Isofix sustava ili sa sigurnosnim pojasom u 3 točke učvršćivanja.


​​​​​​​ECE R 129


​​​​​​​Od srpnja 2013. na snazi je i nova regulativa ECE-R 129 ili I-Size ; kojim se uređuje adekvatnost autosjedalice prema veličini djeteta, a ne samo na temelju djetetove dobi, a ujedinjuje i testiranje bočnih udara.

Plus Test


​​​​​​​To je dobrovoljni test autosjedalica dizajniranih za švedsko tržište. Test uzima u obzir opterećenja na vratu djeteta koja se javljaju u frontalnim sudarima. Test ima stroge odredbe koje ne ispunjava niti jedna autosjedalica koja se namješta u smjeru vožnje, jer su sile opterećenja djetetove glave, vrata i kralježnice prevelike u ovom položaju. Svrha testa je osigurati da dijete u autosjedalici koje je prošlo Plus test neće u sudaru zadobiti ozbiljne ozljede opasne po život. Sjedala testirana u skladu s Plus testom udovoljavaju svim sigurnosnim zahtjevima ECE propisa (R 44/04 i R 129).

Stifung Warentest ADAC


​​​​​​​Nezavisna njemačka potrošačka organizacija Stifung Warentest, u suradnji s automobilskom organizacijom ADAC, svake godine provodi opsežna ispitivanja autosjedalica. Rezultate objavljuju brojne europske potrošačke i automobilske organizacije, a proizvođačima pružaju dodatni dokaz kvalitete.

Ispitivanja izvedena nakon 2016. godine obilježena su pooštravanjem uvjeta i kriterija ispitivanja, a po prvi puta su bile prisutne i autosjedalice koje udovoljavaju sigurnosnim zahtjevima i-Size. Zbog strožih kriterija, usporedba rezultata ispitivanja od 2016. nadalje u odnosu na prethodne godine je teška, što ne znači da dobro ocijenjeni modeli više nisu primjereno sigurni.


​​​​​​​Kako se provode ADAC testovi?

​​​​​​​U sklopu ocjenjivanja testiraju se dječje autosjedalice za četiri dobne grupe, uzimajući u obzir visoke i precizno definirane kriterije. ADAC pažljivo provjerava svojstva svake autosjedalice uključene u testiranje.

Kriteriji su slijedeći:
​​​​​​​


​​​​​​​50%

zajamčena zaštita (frontalni i bočni sudari pod različitim kutovima pri najvećoj brzini, ponašanje materijala, stabilnost sjedala, stabilnost naslona...)


​​​​​​​40%

upotrebljivost (jednostavna upotreba, pričvršćivanje, prenošenje, postavljanje unutar vozila, održavanje, materijali)


​​​​​​​10%

ergonomija (udobnost u vožnji, širina sjedala, količina prostora koji autosjedalica zauzme u vozilu)


​​​​​​​0%

prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima (provjera sadržaja štetnih tvari: policikličkih aromatskih ugljikovodika, ftalata, fenola, azo-bojila, usporivača plamena, emolijenata, teških metala, itd).

Kako se testiraju autosjedalice?
​​​​​​​

Autosjedalice se testiraju na temelju unaprijed definiranih mjerila, koji podrazumijevaju stupanj zajamčene zaštite, upotrebljivost, ergonomiju, prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima, kvaliteta izrade. Na temelju tih ocjena se oblikuje konačna ocjena autosjedalice, koja može biti jedna od sljedećih:
  • vrlo dobro – ocjena 0,6-1,5
  • dobro – ocjena 1,6-2,5
  • zadovoljavajuće – ocjena 2,6-3,5
  • dovoljno – ocjena 3,6-4,5
  • loše – ocjena 4,6 i više
    ​​​​​​​

​​​​​​​Kako su protekla ADAC testiranja za 2022. godinu?

​​​​​​​Njemačko automobilsko udruženje provodi ADAC Stifung Warentest dva puta godišnje.

Svibanjsko testiranje donijelo je nekoliko dobrih ocjena za modele koje možete pronaći u našoj bogatoj ponudi.

Detaljan pregled ocijenjenih proizvoda može se naći na web stranicam ADAC-a, a neke ključne informacije o samim rezultatima slijede u nastavku.
​​​​​​​

Testirani modeli 2022. u ponudi Baby Centra:

​​​​​​​U našim poslovnicama nudimo odličnu i široku ponudu različitih modela dječjih autosjedalica priznatih brandova, za sve dobne skupine i sve tipove vozila. Naša osnovna misao vodilja kod odabira ponude je (osim praktičnosti i cijene) maksimalna sigurnost, koju aut​​​​​​​osjedalica pruža malenim putnicima.
​​​​​​​

CYBEX
CLOUD Z2 i-Size bez baze / CLOUD Z2 i-size s bazom Z2
​​​​​​​(ocjena 2,1 / 1,7)
45-87 cm


Cybex autosjedalica pogodna za djecu od rođenja do cca 24 mjeseca (od 45-87 cm). Izrađena prema najnovijim sigurnosnim standardima, ima ugrađenu L.S.P (Linea Side-impact) bočnu zaštitu, koja osigurava sigurnost djeteta tijekom vožnje. Osim toga, odvojivi umetak za novorođenčad i naslon za glavu podesiv po visini osiguravaju maksimalnu udobnost za bebu.

Cloud Z2 i-Size je vrlo jednostavna za korištenje. Kompatibilna je sa Cybex kolicima i drugim odabranim markama. Sklopivi krović štiti dijete od sunca čak i izvan automobila.
Autosjedalica koja prati vaše dijete koje raste.

CYBEX
SIRONA Z2 i-Size s bazom Z2
​​​​​​​(ocjena 2,3)
45-105 cm


Autosjedalica koja ima sigurnost, udobnost i stil. Zahvaljujući mehanizmu rotacije od 360°, vrlo je lako odabrati između sigurnog položaja okrenutog prema natrag ili udobnog položaja prema naprijed. Postavljanje je potpuno jednostavno jer se može okrenuti na stranu vrata automobila čak i u ležećem položaju.

Pogodno za djecu od 45 do 105 cm (od rođenja do približno 4 godine starosti). Vožnja u položaju prema natrag smanjuje rizik ozljeda u frontalnom sudaru. Koristite ju u položaju prema natrag dok dijete ne napuni najmanje 15 mjeseci, a po mogućnosti i duže. Uz 5 položaja nagiba i 12 položaja naslona za glavu, udobna je za spavanje i putovanje.  Pruža zaštitu tijekom svih godina korištenja, prilagođavajući se veličini vašeg djeteta kako raste.

Kompatibilna je s bazom Z i bazom Z2, koja se kupuje zasebno.

MAXI COSI
TITAN PRO i-Size 
​​​​​​​(ocjena 2,5)
76-150 cm


Titan Pro i-Size nudi roditeljima i djeci najbolju zaštitu, veću sigurnost, izdržljivost i pouzdanost. Dizajnirana je za sigurno putovanje vaše djece od 15 mjeseci do 12 godina. Proizvedena je prema najvišim i-Size sigurnosnim standardima i sadrži najnovije tehnologije i inovacije.

G-Cell bočna zaštita s poboljšanim bočnim ublažavanjem udaraca, AirProtect zaštita u jastuku koja smanjuje rizik od ozljeda glave te ClimaFlow tkanine koje poboljšavaju cirkulaciju zraka bitne su značajke ove vrhunske autosjedalice.

BRITAX RÖMER
KIDFIX i-Size 
​​​​​​​(ocjena 1,8)
100-150 cm


Kidfix i-Size autosjedalica nudi izvrsnu sigurnost i udobnost, a primjerena je za djecu od 3,5 godine do otprilike 12 godina.

XP-Pad smanjuje pomak glave prema naprijed i štiti vrat, SICT smanjuje silu bočnog udara. SecureGuard osigurava savršeno pozicioniranje zdjelične kosti i štiti osjetljivo područje trbuha. Jedna je od najsigurnijih autosjedalica u svojoj grupi, a istovremeno kompaktan i moderan dodatak svakom automobilu.

CYBEX
ANORIS T i-Size 
​​​​​​​(ocjena 1,5)
76-115 cm


Najsigurnija autosjedalica na tržištu i potpuni pobjednik ADAC testova 2022. Pobjednik Anoris T i-Size (Stiftung Warentest, ADAC) nudi oko 50% više zaštite od konvencionalnih autosjedalica okrenutih prema naprijed i prva je autosjedalica s ugrađenom tehnologijom zračnih jastuka.

Pogodno za djecu od 76 do 115 cm (oko 15 mjeseci do 6 godina). Zamislite dječju autosjedalicu koja kombinira sigurnost tehnologije Airbag s udobnošću vožnje okrenutom prema naprijed. Možete mirno promatrati dijete u ogledalu, znajući da ga Anoris T i-Size štiti. Prednji štitnik jednim klikom osigurava jednostavnu instalaciju. Tri položaja naslona osiguravaju udobnost djeteta pri svakoj vožnji.

CYBEX
ATON B2 i-Size bez baze / ATON B2 i-size s bazom
​​​​​​​(ocjena 1,9 / 1,7)
45-87 cm


Cybex autosjedalica pogodna za djecu od rođenja do cca 24 mjeseca (od 45-87 cm). Izrađena prema najnovijim sigurnosnim standardima, ima ugrađenu L.S.P (Linea Side-impact) bočnu zaštitu, koja osigurava sigurnost djeteta tijekom vožnje. Osim toga, odvojivi umetak za novorođenčad i naslon za glavu podesiv po visini osiguravaju maksimalnu udobnost za bebu.

Aton B2 i-Size sa samo 3,9 kg nije samo lagana, već je i vrlo jednostavna za korištenje. Kompatibilna je sa Cybex kolicima i drugim odabranim markama. Sklopivi krović štiti dijete od sunca čak i izvan automobila.
Autosjedalica pobjednica 2022. u kategoriji 45-87 cm.

MAXI COSI
PEARL 360 + FamilyFix 360 baza
​​​​​​​(ocjena 2,1)
40-105 cm


Kao dio obitelji 360, Pearl 360 se može koristiti od rođenja do 4 godine. Udobna i sigurna okretna autosjedalica dizajnirana za dugotrajnu upotrebu.

Zahvaljujući rotirajućoj bazi (prodaje se zasebno ili u kompletu), Pearl 360 se lako može postaviti u željeni položaj. Umetak za novorođenčad osigurat će bebi udobnost od rođenja. Ova autosjedalica je pobjednica testiranja 2022. od 40-105 cm.

BRITAX RÖMER
DUALFIX 3 i-Size + Flex baza iSense
​​​​​​​(ocjena 2,4)
61-105 cm


Dualfix 3 i-Size se lako pričvršćuje na Flex bazu iSense (prodaje se zasebno ili u kompletu), pruža vrhunsku zaštitu i ugodnu udobnost, sve do djetetove 4. godine. Dualfix 3 i-Size u skladu je sa standardom i-Size i ima vrhunske sigurnosne standarde. Pogodno za djecu od tri mjeseca do četiri godine.

Prilagođava se djetetu kako raste i pruža ugodnu udobnost i visoku sigurnost. Omogućuje ugradnju i u smjeru vožnje i u suprotnom smjeru vožnje. Za maksimalnu udobnost, sjedalo ima čak šest ergonomskih položaja.


Autosjedalice prethodnog ADAC testiranja - 2021.:


MAXI COSI
Tinca i-size / Tinca i-Size + Tinca Base
(ocjena 1,8 / 1,7)
45-75 cm


​​​​​​​Autosjedalica zasnovana na i-Size standardu.
Namijenjena je djeci visine od 45 do 75 cm, a zahvaljujući ergonomskom umetku s jastukom ispod glave, dijete ima zdrav i udoban ležeći položaj. Težine je samo 3,2 kg. Ima bočni sustav zaštite i nadstrešnicu za sunce koja će djetetu olakšati putovanje u vrućim danima. Uz pomoć adaptera kompatibilna je s mnogim dječjim kolicima.

​​​​​​​Vrlo se jednostavno postavlja u automobil - učvršćuje se pomoću sigurnosnih pojaseva vozila u 3 točke, a po želji se mogu koristiti i Isofix priključci za koje je potrebna baza. Tinca je kompatibilna s Family Fix 2 bazom, što namještanje autosjedalice čini još intuitivnijim zahvaljujući vizualnim pokazateljima.

CYBEX 
Pallas G i-size
(ocjena 2,0)
76-150 cm


​​​​​​​Apsolutna pobjednica ADAC 5/2021 testa grupe 1/2/3!

Pallas G i-Size je sljedeća generacija ove nagrađivane serije, koja predstavlja godine uspješnih inovacija. Temeljeno na velikom iskustvu sa tehnologijom zaštite od udara, poboljšana je još većom sigurnosti i jednostavnosti upotrebe te smanjuje rizik od ozljeda vrata za 40%. Raste zajedno s vašim djetetom i pruža više od 10godina udobnosti i zaštite.

Jednoručni nagib leđa, sa sustavom za bolju cirkulaciju zraka i s linearnim sustavom za zaštitu od bočnih sudara L.S.P. System Plus, koji značajno smanjuje sile udara. Vaše je dijete zaštićeno štitnikom do 21 kg tjelesne težine. 
Sustavi Isofix i Top Tether omogućuju intuitivno, sigurno i stabilno postavljanje autosjedalice. Oba dodatka imaju vizualne indikatore koji potvrđuju da je autosjedalica pravilno instalirana i spremna za upotrebu.

CYBEX 
Solution S i-Fix
(ocjena 1,8)
100-150 cm


​​​​​​​Još jedan Cybexov model autosjedalice koja se može opisati kao pobjednica ADAC testa 5/2021 u skupini 2/3.

Raste s vašim djetetom od 3 do 12 godina i prilagođava se promjenjivim potrebama djeteta. Patentirani naslon za glavu osigurava da glava cijelo vrijeme ostane u sigurnosnoj zoni, a L.S.P. linearni sustav zaštite smanjuje sile bočnih udara. Ugrađeni sustav prozračivanja osigurava ugodnu temperaturu za vrućih dana. Izuzetno širok i dubok jastuk sjedala uz prilagodivu visinu u 12 položaja naslona za glavu osigurava korištenje u dugom vremenskom okviru.

Autosjedalica se postavlja pomoću Isofix sistema učvršćivanja ili samo uz sigurnosni pojas u 3 točke učvršćivanja.

Bez obzira na sve navedeno, kada koristite dječju autosjedalicu - ključno je pravilno postavljanje, koje spašava život.
Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 KN