Baby Center internet trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

ADAC - testiranje autosjedalica


Pravilan odabir dječje autosjedalice ključan je za sigurnost Vašeg djeteta. Kad dođe vrijeme za kupnju dječje autosjedalice, svaki roditelj treba posebnu pažnju obratiti na sigurnost autosjedalice. Naravno, kod odabira autosjedalice, ne smiju se zanemariti niti drugi važni kriteriji.

Baby Center u svojim trgovinama na odjelima s opremom nudi velik broj različitih dječjih autosjedalica, a potrebno je odabrati onu autosjedalicu koja će odgovarati Vašem djetetu, Vama ali i biti primjerena Vašem vozilu.

Autosjedalica mora biti primjerena visini i težini djeteta, jednostavna za korištenje i mora biti takva da se može ispravno pričvrstiti u vozilo u skladu s uputama proizvođača autosjedalice ali i s uputama proizvođača vozila. Osnova dobre autosjedalice je, prije praktičnosti i cjenovne dostupnosti, sigurnost koju odabrana autosjedalica pruža. Prije odluke savjetujete se s prodajnim osobljem, a koje će vam po potrebi autosjedalicu i ispravno postaviti u vozilo.

Svake godine provode se međunarodni sigurnosni testovi različitih proizvođača automobila i potrošačkih organizacija. Postoje brojni testovi, ali za nas najvjerodostojniji je test Stifung Warentest, neovisne njemačke organizacije ADAC.
​​​​​​​

Testiranje dječjih autosjedalica
​​​​​​​

Neovisna njemačka organizacija potrošača Stifung Warentest, u suradnji s auto organizacijom ADAC, svake godine provodi opsežno testiranje sigurnosti dječjih autosjedalica.

Rezultate testiranja prenose mnoge europske potrošačke i automobilističke organizacije i od velike su pomoći roditeljima, koji razmišljaju o kupnji nove sigurnosne autosjedalice.
​​​​​​​


​​​​​​​ECE R 44/04


​​​​​​​Sve autosjedalice koje se prodaju na europskom tržištu moraju biti u skladu s međunarodnim standardima ECE R 44/04. Ti standardi osiguravaju da su pojedini dijelovi (školjka, konstrukcija, remeni, navlake) izrađeni od materijala koji su prošli sigurnosne testove te se pravilno instaliraju u vozilo pomoću Isofix sustava ili sa sigurnosnim pojasom u 3 točke učvršćivanja.


​​​​​​​ECE R 129


​​​​​​​Od srpnja 2013. na snazi je i nova regulativa ECE-R 129 ili I-Size ; kojim se uređuje adekvatnost autosjedalice prema veličini djeteta, a ne samo na temelju djetetove dobi, a ujedinjuje i testiranje bočnih udara.

Plus Test


​​​​​​​To je dobrovoljni test autosjedalica dizajniranih za švedsko tržište. Test uzima u obzir opterećenja na vratu djeteta koja se javljaju u frontalnim sudarima. Test ima stroge odredbe koje ne ispunjava niti jedna autosjedalica koja se namješta u smjeru vožnje, jer su sile opterećenja djetetove glave, vrata i kralježnice prevelike u ovom položaju. Svrha testa je osigurati da dijete u autosjedalici koje je prošlo Plus test neće u sudaru zadobiti ozbiljne ozljede opasne po život. Sjedala testirana u skladu s Plus testom udovoljavaju svim sigurnosnim zahtjevima ECE propisa (R 44/04 i R 129).

Stifung Warentest ADAC


​​​​​​​Nezavisna njemačka potrošačka organizacija Stifung Warentest, u suradnji s automobilskom organizacijom ADAC, svake godine provodi opsežna ispitivanja autosjedalica. Rezultate objavljuju brojne europske potrošačke i automobilske organizacije, a proizvođačima pružaju dodatni dokaz kvalitete.

Ispitivanja izvedena nakon 2016. godine obilježena su pooštravanjem uvjeta i kriterija ispitivanja, a po prvi puta su bile prisutne i autosjedalice koje udovoljavaju sigurnosnim zahtjevima i-Size. Zbog strožih kriterija, usporedba rezultata ispitivanja od 2016. nadalje u odnosu na prethodne godine je teška, što ne znači da dobro ocijenjeni modeli više nisu primjereno sigurni.


​​​​​​​Kako se provode ADAC testovi?

​​​​​​​U sklopu ocjenjivanja testiraju se dječje autosjedalice za četiri dobne grupe, uzimajući u obzir visoke i precizno definirane kriterije. ADAC pažljivo provjerava svojstva svake autosjedalice uključene u testiranje.

Kriteriji su slijedeći:
​​​​​​​


​​​​​​​50%

zajamčena zaštita (frontalni i bočni sudari pod različitim kutovima pri najvećoj brzini, ponašanje materijala, stabilnost sjedala, stabilnost naslona...)


​​​​​​​40%

upotrebljivost (jednostavna upotreba, pričvršćivanje, prenošenje, postavljanje unutar vozila, održavanje, materijali)


​​​​​​​10%

ergonomija (udobnost u vožnji, širina sjedala, količina prostora koji autosjedalica zauzme u vozilu)


​​​​​​​0%

prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima (provjera sadržaja štetnih tvari: policikličkih aromatskih ugljikovodika, ftalata, fenola, azo-bojila, usporivača plamena, emolijenata, teških metala, itd).


​​​​​​​Kako su protekla ADAC testiranja za 2021. godinu?

​​​​​​​Njemačko automobilsko udruženje provodi ADAC Stifung Warentest dva puta godišnje.

Svibanjsko testiranje donijelo je nekoliko dobrih ocjena za modele koje možete pronaći u našoj bogatoj ponudi.

Detaljan pregled ocijenjenih proizvoda može se naći na web stranicam ADAC-a, a neke ključne informacije o samim rezultatima slijede u nastavku.
​​​​​​​

Testirano je:
  • 26 različitih modela
  • 5 modela nije prošlo testiranje
  • ponovo su testirani ranije testirani modeli
Rezultati ovog usporednog testa uglavnom su pozitivni. 18 testiranih autosjedalica postiglo je ADAC ocjenu "dobro", a tri su modela ocijenjena kao "zadovoljavajuće". To znači da pojedinačni modeli znatno premašuju postavljene zakonske zahtjeve, što je veliki plus za krajnje korisnike.

Međutim, u ovom je testu čak 5 modela ocijenjeno ocjenom "loše", a zbog određenog nedostatka nisu zadovoljile na testiranju.

Najveći gubitnik je model Chicco Kiros i-Size (i njegova nadogradnja Kiros i-Size + Base) koji nije prošao test frontalnog udara. Autosjedalica se prilikom udara odvojila od baze, što predstavlja značajan rizik za sigurnost djeteta u slučaju ozbiljne nesreće. Vrijeme popravnog testiranja ponovno će biti na jesen, a do tada svojim kupcima omogućavaju besplatnu promjenu Isofix baze.
​​​​​​​

​​​​​​​Ostala četiri modela dobila su ocjenu "loše" radi sadržaja štetnih tvari u tkanini. U ušivenoj etiketi na tri modela pronađeni su tragovi naftalena (Besafe iZi Go Modular X1 i-Size, isti model s iZi Modular i-Size Base i Swandoo Marie 2), a tkanina osnovnog modela Osann Oreo 360 sadržavala je tragove DPHP-a. Zbog ovih tvari sjedala su isključena iz testiranja.

Zanimljivo je da je gore spomenuti Besafe model autosjedalice dobio ocjenu "1,3 - vrlo dobro", jer se pokazao pobjednikom skupine u ispitivanju bočnih udara, pa čak i poboljšao rezultat prethodnog modela (Besafe iZi Go Modular i-Size). Isti model autosjedalice je također sudjelovao u testu kao brendirani model za Babyzen Yoyo i Stokke, ali u tkanini tih modela nije bilo spornih štetnih tvari.
​​​​​​​
Kako se testiraju autosjedalice?
​​​​​​​

Autosjedalice se testiraju na temelju unaprijed definiranih mjerila, koji podrazumijevaju stupanj zajamčene zaštite, upotrebljivost, ergonomiju, prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima, kvaliteta izrade. Na temelju tih ocjena se oblikuje konačna ocjena autosjedalice, koja može biti jedna od sljedećih:
  • vrlo dobro – ocjena 0,6-1,5
  • dobro – ocjena 1,6-2,5
  • zadovoljavajuće – ocjena 2,6-3,5
  • dovoljno – ocjena 3,6-4,5
  • loše – ocjena 4,6 i više
    ​​​​​​​
Bez obzira na sve navedeno, kada koristite dječju autosjedalicu - ključno je pravilno postavljanje, koje spašava život.

Testirani modeli u ponudi Baby Centra:

​​​​​​​U našim poslovnicama nudimo odličnu i široku ponudu različitih modela dječjih autosjedalica priznatih brandova, za sve dobne skupine i sve tipove vozila. Naša osnovna misao vodilja kod odabira ponude je (osim praktičnosti i cijene) maksimalna sigurnost, koju aut
​​​​​​​osjedalica pruža malenim putnicima.
​​​​​​​

MAXI COSI
Tinca i-size / Tinca i-Size + Tinca Base
(ocjena 1,8 / 1,7)
45-75 cm


​​​​​​​Autosjedalica zasnovana na i-Size standardu.
Namijenjena je djeci visine od 45 do 75 cm, a zahvaljujući ergonomskom umetku s jastukom ispod glave, dijete ima zdrav i udoban ležeći položaj. Težine je samo 3,2 kg. Ima bočni sustav zaštite i nadstrešnicu za sunce koja će djetetu olakšati putovanje u vrućim danima. Uz pomoć adaptera kompatibilna je s mnogim dječjim kolicima.

​​​​​​​Vrlo se jednostavno postavlja u automobil - učvršćuje se pomoću sigurnosnih pojaseva vozila u 3 točke, a po želji se mogu koristiti i Isofix priključci za koje je potrebna baza. Tinca je kompatibilna s Family Fix 2 bazom, što namještanje autosjedalice čini još intuitivnijim zahvaljujući vizualnim pokazateljima.

CYBEX 
Pallas G i-size
(ocjena 2,0)
76-150 cm


​​​​​​​Apsolutna pobjednica ADAC 5/2021 testa grupe 1/2/3!

Pallas G i-Size je sljedeća generacija ove nagrađivane serije, koja predstavlja godine uspješnih inovacija. Temeljeno na velikom iskustvu sa tehnologijom zaštite od udara, poboljšana je još većom sigurnosti i jednostavnosti upotrebe te smanjuje rizik od ozljeda vrata za 40%. Raste zajedno s vašim djetetom i pruža više od 10godina udobnosti i zaštite.

Jednoručni nagib leđa, sa sustavom za bolju cirkulaciju zraka i s linearnim sustavom za zaštitu od bočnih sudara L.S.P. System Plus, koji značajno smanjuje sile udara. Vaše je dijete zaštićeno štitnikom do 21 kg tjelesne težine. 
Sustavi Isofix i Top Tether omogućuju intuitivno, sigurno i stabilno postavljanje autosjedalice. Oba dodatka imaju vizualne indikatore koji potvrđuju da je autosjedalica pravilno instalirana i spremna za upotrebu.

CYBEX 
Solution S i-Fix
(ocjena 1,8)
100-150 cm


​​​​​​​Još jedan Cybexov model autosjedalice koja se može opisati kao pobjednica ADAC testa 5/2021 u skupini 2/3.

Raste s vašim djetetom od 3 do 12 godina i prilagođava se promjenjivim potrebama djeteta. Patentirani naslon za glavu osigurava da glava cijelo vrijeme ostane u sigurnosnoj zoni, a L.S.P. linearni sustav zaštite smanjuje sile bočnih udara. Ugrađeni sustav prozračivanja osigurava ugodnu temperaturu za vrućih dana. Izuzetno širok i dubok jastuk sjedala uz prilagodivu visinu u 12 položaja naslona za glavu osigurava korištenje u dugom vremenskom okviru.

Autosjedalica se postavlja pomoću Isofix sistema učvršćivanja ili samo uz sigurnosni pojas u 3 točke učvršćivanja.

Autosjedalice prethodnog ADAC testiranja: