Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Što djeca sanjaju?

Kada djeca počinju sanjati, pitanje je koje zaokupira stručnjake desetljećima. Sanjaju li odmalena ili san stiže tek nekoliko godina kasnije?
Djeca počinju sanjati tek s dvije godine, iako neki znanstvenici tvrde da san kakav imaju odrasli stiže tek s 5 godina. Do tada djeca proživljavaju dan ili trenutke dana.

kaj-otroci-sanjajo-1-1100x400.jpg

Nemiran san

Djeca često nemirno spavaju. Nerijetko djeca tijekom noći u snu prođu cijeli krevetić. Ako dijete spava s roditeljima, osigurajte rubove kreveta zaštitnom ogradicom. Razlozi njihovog nemirnog sna mogu biti različiti. Ljeti kada su tople noći ploveći po krevetu traže hladniji kutak. Aktivna djeca, noću postaju još aktivniji. No, kako će rasti, tako će i njihov san postati mirniji.

Noćni teror

Dijete se počne micati, naglo sjeda ili ustaje, vrišti otvorenih očiju, brani se rukama, pokušava se sakriti, gleda u neodređenom smjeru, a roditelji ga ne mogu utješiti niti smiriti. Sama pojava javlja se oko treće godine života i iako postoje teorije da su u pitanju potisnuti osjećaji koje dijete nije izreklo izreklo tijekom dana, ova teorija nikada nije potvrđena. Noćni teror traje oko 10-ak minuta. Jednako kao što nije ugodan djeci, nije ni roditeljima, jer ne mogu ničim smiriti dijete. Nakon što prođe, djeca se smire, zaspu i spavaju do jutra bez da se probude. Ujutro se ničega ne sjećaju i upravo to razlikuje noćni teror od noćne more.

Noćne more

Od druge do četvrte godine javljaju se noćne more kod djece. Za razliku od noćnog terora, nakon noćnih mora djeca su svjesna sna, mogu se utješiti, a riječi roditelja ih umiruju. Noćne more nastaju kao posljedica strahova. Važno je da roditelji ne ignoriraju problem i razgovaraju s djetetom. U ovoj situaciji neće biti dovoljno reći: 'Samo je bio ružan san'.

kaj-otroci-sanjajo-2-1100x400.jpg

Provjerite uzrok


Provjerite uzrok, da li dijete doživljava neku neugodnu situaciju u vrtiću? Ili s prijateljima u parku? Provjerite koji su crtić ili film gledali. Ponekad je dovoljna i promjena rutine. Ritual prije spavanja važan je djeci. Zapravo, djeci je važan ritual općenito. Nježne uspavanke, maženje ili možda mlijeko za lijepe snove ohrabrit će dijete i umirt ga. Nakon aktivnog dana, večer neka bude mirna. Miranim odlaskom na počinak smirit će i vjerojatno ćete izbjeći noćne more.

Budite uporni


Budite uporni u rutini u otkrivanju uzoraka i rješavanju problema. Čak i ako vam je teško zbog obaveza osigurati rutinu, potrudite se. Djeca vole rutinu, ali i činjenica da večer provode uz svoje roditelje razveselit će ih umiriti i osigurati mirnije snove.