Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Kada je vrijeme za prelazak iz košare u sportsko sjedalo

Vjerojatno buduće roditelje ništa ne okupira kao kupnja kolica. Toliko brendova, boja, modela i mogućnosti i najvažnije pitanje, kupiti košaru za kolica ili ne? Mnogim roditeljima, posebno ljetnih beba, čini se da će biti potpuno neiskorištena, no naši razlozi bi vas mogli uvjeriti ne samo u kupovinu košare, već i u važnost košare kada je u pitanju djetetovo zdravlje.  

1100x550_kolica.jpg

Za novorođenče se preporučuje košara, jer svojim ravnim položajem i čvrstim dnom anatomski je poželjna za novorođenče. Naime, na ravnoj čvrstoj podlozi se djetetova kralježnica pravilno razvija. Ovo je glavni razlog zašto bi dijete prvih mjeseci trebalo svoje šetnje provoditi u košari, a ne u sportskom sjedalu, čak ni u polegnutom položaju. Drugi najčešći razlog zbog kojeg roditelji odabiru sportsko sjedalo umjesto košare je što su mišljenja da će djetetu biti toplo u ljetnim mjesecima u košari. No, često se zaboravlja da košara štiti dijete od topline. Čak i ljeti postoji opasnost od vjetra. Ne zaboravimo niti visoke temperature kada ćete dijete puno lakše zaštiti od sunca i topline u košari, nego u sportskom sjedalu.

Košara ili autosjedalica?

Kao zamjenu za košaru, roditelji često biraju autosjedalicu. Autosjedalice svojim oblikom 'školjke' dodatno štite dijete, posebno u sudaru te u vožnji automobilom, za čiju svrhu su namijenjene. Dijete ne bi smjelo biti više od 2 sata u autosjedalici. Nakon toga dijete trebate podići iz autosjedalice da se ispruži. Za razliku od košare, autosjedalica neće u tolikoj mjeri štititi dijete od vremenskih neprilika.

blog-vozicki-2-avtosedez-12042018-1100x400.jpg

Koji je trenutak kada dijete prelazi iz košare u sportsko sjedalo?

Pravilan trenutak kada dijete treba svoje šetnje nastaviti u sportskom sjedalu je trenutak kada se dijete počne samo podizati. Tada je njihova kralježnica spremna za novu podlogu. Naravno, postoje i iznimke, kada dijete negoduje u vožnji kolicima i jedino rješenje za ugodne vožnje je da se dijete otvoren pogled u svijet kakav mu pruža vožnja u kolicima. Više o ovom problemu i kako ga riješiti možete pročitati u našem blogu 'Što kad se dijete ne voli voziti u kolicima?'.

Roditelji, budite strpljivi. Današnje košare su funkcionalne i imaju mogućnost otvaranja dijela krovića za dodatnu prozračnost pa čak niti visoke temperature neće utjecati na dijete. Također, birajte laganu košaru koja vam neće stvarati problem prilikom prenošenja. Čak i ako živite na 3,4 katu zgrade bez lifta neće vam stvarati problem prilikom prenošenja košare i djeteta u njoj.

blog-vozicki-2-sportni-sedez-12042018-1100x400.jpg

Moglo bi vam se svidjeti:

Što kad se dijete ne voli voziti u kolicima?
Važno je odabrati prava kolica
Vozimo se s Anjom