Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Sve što trebate znati o hranilicama

Odabir dječje hranilice nije laka odluka, ponuda je velika i raznolika, ali kada vidite koliko vam je od pomoći i za koje sve trenutke ćete ju koristiti neće vam biti žao uloženog truda kod odabira. Jer hranilica je na kraju puno više od same hranilice.

hranjenje-head.jpg

Djeci treba osigurati mjesto za obiteljskim stolom. Osjećaj okupljanja za doručak, ručak ili večeru, od samih početaka dati će vašem mališanu smisao sjedenja za stolom.

Dijete se uči držati hranu (keksić) u ruci, žvakati, proučavati, nesmetano istraživati nove okuse. Neki će mu se svidjeti, a neki odmah i ne. Koje dijete je od početka dobro prihvatilo brokulu s rižom? Hranilica je tu da mu sve to omogućite bez ometanja i čišćenja za njim. Ručice uče hvatati, prevrtati, mrviti...

Naravno da ćete puno više puta vi biti ti koji će hraniti i ono malo i ono nešto veće dijete, jer dijete se brzo zaigra i zaboravi na jelo. I tada vam je od velike pomoći, jer drži nemirnog mališana na mjestu. Postoje praktične igračke koje se mogu postaviti na hranilicu, one sa čepom koje prianjanju i stoje čvrsto, ali i običan set igračkica na pladnju dati će mališanu dobru zanimaciju dok ga hranite.

Hranilice su odlične i za vježbanje držanja žlice. Ne garantiramo da će sve izvan hranilice ostati čisto, ali sigurno će većina hrane završiti na pladnju a ne na podu.

hranjenje-body-1.jpg

Kod odabira hranilice prvo definirajte treba li vam hranilica za sasvim malo dijete koje je tek počelo samostalno sjediti ili vam ipak treba za nešto veće dijete?
U skladu s tom odlukom potražite hranilice koje imaju dodatne funkcije kao podesiv nagib naslona, podesivu visinu sjedišta i visinu naslona za noge koja odgovara veličini djeteta.

Ergonomsku i funkcionalnu hranilicu karakteriziraju:

 • udobno i mekano podstavljeno sjedište s PVC presvlakom (jednostavno čišćenje),
 • sigurnosni pojasevi (uvijek su potrebni; i kod malenih i kod onih većih istraživača),
 • naslon podesiv u više položaja, jednostavno prilagođavanje jednom rukom,
 • dvostruki i/ili odstranjivi pladanj.

Dodatne karakteristike koje vam mogu olakšati funkcionalnost hranilice:

 • prilagodljiv oslonac za noge,
 • okretni kotači za lakše premještanje (moguće i s kočnicom),
 • gumirani kotači koji ne ostavljaju tragove i ne oštećuju pod,
 • složena zauzima malo prostora,
 • lagana i jednostavna za slaganje,
 • uključen luk za igranje,
 • može se prenamijeniti u stolicu za odrasle.

Ukoliko često putujete ili ste redoviti gost kod baka i djedova na ručku, razmislite o hranilicama koje se jednostavno namještaju na običnu stolicu. Lagane su za prenošenje, a vaš mali putnik u svakom trenutku imat će osigurano svoje mjesto za stolom. Takve hranilice prigodne su za korištenje kod kuće, u gostima i u restoranu.

Postoje trenuci nevezani za hranjenje kada ćete otkriti nove mogućnosti hranilice. Kada mališan počne puzati, kod prvih pokušaja ustajanja, hodanja i istraživanja, trenuci su za koje većina roditelja želi biti na najmanjoj udaljenosti od djeteta. No ako se trebate okrenuti na trenutak i staviti suđe u perilicu ili oprati sude, staviti ručak u pećnicu, možda nalakirati nokte ili zavezati kravatu….. tada će vam hranilica biti prava prijateljica koja će na par trenutaka zabaviti dijete ali i zadržati ga na trenutak na jednom mjestu. Naravno sve pod budnim okom roditelja!

Ne zaboravite da vaše dijete brzo raste. Razmislite o hranilici koja se kasnije može složiti i prenamijeniti u sjedalicu za veće dijete koje samostalno sjedi za stolom. Ili pak one koje se mogu kasnije rastaviti na dječji stol i stolicu te dobiti sasvim novu primjenu u dječjoj sobici.

I za kraj savjetujemo: hranilicu malo odmaknite od zida, jer boje za zidove nažalost ne prodajemo. wink