Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

hr_2016_09_16_adac_page_banner.jpg

Sigurnost na prvom mjestu!

ADAC 06/2016 - rezultati najnovijeg testa dječjih sigurnosnih autosjedalica

Pravilan odabir dječje autosjedalice ključan je za sigurnost Vašeg djeteta. Kad dođe vrijeme za kupnju dječje autosjedalice, svaki roditelj treba posebnu pažnju obratiti na sigurnost autosjedalice. Naravno, kod odabira autosjedalice, ne smiju se zanemariti niti drugi važni kriteriji.

Baby Center u svojim trgovinama na odjelima s opremom nudi velik broj različitih dječjih autosjedalica, a potrebno je odabrati onu autosjedalicu koja će odgovarati Vašem djetetu, Vama ali i biti primjerena Vašem vozilu.

Autosjedalica mora biti primjerena visini djeteta, njegovoj težinu, jednostavna za korištenje i mora biti takva da se može ispravno pričvrstiti u vozilo u skladu s uputama proizvođača autosjedalice ali i s uputama proizvođača vozila. Osnova dobre autosjedalice je, prije praktičnosti i cjenovne dostupnosti, sigurnost koju odabrana autosjedalica pruža. Prije odluke savjetujete se s prodajnim osobljem, a koje će vam po potrebi autosjedalicu i ispravno postaviti u vozilo.

Svake godine provode se međunarodni sigurnosni testovi različitih proizvođača automobila i potrošačkih organizacija. Postoje brojni testovi, ali za nas najvjerodostojniji je test Stifung Warentest, neovisne njemačke organizacije ADAC.

Testiranje dječjih autosjedalice Stifung Warentest ADAC njemačkog automobilskog saveza

Neovisna njemačka organizacija potrošača Stifung Warentest, u suradnji s auto organizacijom ADAC, svake godine provodi opsežno testiranje sigurnosti dječjih autosjedalica.

Rezultate testiranja prenose mnoge europske potrošačke i automobilističke organizacije i od velike su pomoći roditeljima, koji razmišljaju o kupnji nove sigurnosne autosjedalice.

Kako se provode ADAC-a testovi?

U sklopu ocjenjivanja testiraju se dječje autosjedalice za četiri dobne grupe, uzimajući u obzir visoke i precizno definirane kriterije. ADAC pažljivo provjerava svojstva svake autosjedalice uključene u testiranje.

Kriteriji su slijedeći:

 • 50% - zajamčena zaštita (frontalni i bočni sudari pod različitim kutovima pri najvećoj brzini, ponašanje materijala, stabilnost sjedala, stabilnost naslona...)
 • 40% - upotrebljivost (jednostavna upotreba, pričvršćivanje, prenošenje, postavljanje unutar vozila, održavanje, materijali)
 • 10% - ergonomija (udobnost u vožnji, širina sjedala, količina prostora koji autosjedalica zauzme u vozilu)
 • 0% - prisutnost štetnih tvari i kemikalija u materijalima (provjera sadržaja štetnih tvari: policikličkih aromatskih ugljikovodika, ftalata, fenola, azo-bojila, usporivača plamena, emolijenata, teških metala, itd).

ADAC testirane autosjedalice u trgovinama Baby Center

hr_2016_09_19_adac_autosjedalica_1.jpg
hr_2016_09_19_adac_autosjedalica_2.jpg
hr_2016_09_19_adac_autosjedalica_3.jpg
hr_2016_09_19_adac_autosjedalica_4.jpg
hr_2016_09_19_adac_autosjedalica_5.jpg
hr_2016_09_19_adac_autosjedalice_sve.jpg

Želim znati više...


Kako pravilno odabrati i koristiti dječju autosjedalicu

KAKO PRAVILNO ODABRATI SIGURNU AUTOSJEDALICU?
 1. Prilikom odabira korisno je provjeriti kako se određeni model autosjedalice iskazao na testiranju sigurnosti te po kojim kriterijima je ocijenjen.

 2. Prije kupnje autosjedalice potrebno je dijete izvagati i izmjeriti. Prilagodite veličinu autosjedalice veličini djeteta.

 3. Prilikom odabira autosjedalice obratite pažnju na položaj djetetove glave. Ne smije biti izvan okvira autosjedalice nego na sredini naslona za glavu.

 4. Savjetujemo da ne koristite stare i rabljene autosjedalice, jer one ne pružaju istu sigurnost. Osim toga, tijekom godina materijali od kojih je autosjedalica izrađena gube na elastičnosti i čvrstoći. Ukoliko koristite rabljenu autosjedalicu, uvjerite se da nije bila u sudaru. Upotreba takve autosjedalice je neprimjerena čak i ako nema vidljivih oštećenja.

KAKO PRAVILNO KORISTITI AUTOSJEDALICU?
 1. Autosjedalica se mora ispravno namjestiti u vozilu.

 2. Ukoliko vozilo i autosjedalica to omogućuju, koristite Isofix. Upotrijebite sigurnosni remen ili potpornu polugu, tako ćete učvrstit sjedalicu i smanjiti pomicanje sjedala u slučaju sudara ili naglog kočenja.

 3. Čak i na kraćim vožnjama dijete treba biti ispravno i sigurno pričvršćeno u autosjedalici.

 4. Uvijek provjerite kako je namješten pojas. Pojas mora prelaziti preko djetetovog ramena, a dijete mora biti obuhvaćeno dovoljno čvrsto, ali ne previše čvrsto ili prelagano.

 5. Ukoliko je autosjedalica primjerena za upotrebu na suvozačevom sjedalu, a dijete u njoj gleda u suprotnom smjeru, zračni jastuk na suvozačevom mjestu mora biti izvan funkcije. U slučaju sudara i otvaranja AIR BAG zračnog jastuka, isti može povrijediti dijete.

 6. Skinite s djeteta deblju odjeću. Tako ćete mu pružiti veću udobnost u vožnji.

 7. Čak i kod veće djece provjerite jesu li djeca ispravno vezana sigurnosnim pojasom vozila.

Što kaže zakon?

Međunarodni standard ECE R 44/04

Upotreba sigurnosne dječje autosjedalice regulirana je zakonom o pravilima u cestovnom prometu. Sve autosjedalice koje se prodaju na europskom tržištu moraju biti u skladu s međunarodnim standardom ECE R 44/04, koji je na snazi od 2005. godine. Standardi osiguravaju da su pojedini dijelovi (konstrukcija, baza, remeni, navlake) izrađeni od materijala koji su prošli sigurnosne testove te se pravilno instaliraju u vozilo pomoću Isofix sustava ili sa sigurnosnim pojasom u 3 točke.

Autosjedalice su na temelju propisa o homologaciji raspoređene u četiri grupe:

 • Grupa 0 / 0+ (za djecu težine do 9 kg / za djecu težine do 13 kg)
 • Grupa 1 (za djecu težine od 9 do 18 kg)
 • Grupa 1/2/3 (za djecu težine od 9 do 36 kg)
 • Grupa 2/3 (za djecu težine od 15 do 36 kg)

Zakon propisuje da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od pet godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. Kada je dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina, ono se smije voziti samo na stražnjim sjedalima i sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini, tako da se može vezati sigurnosnim pojasom u tri točke vezivanja. Dijete do dvije godine može se prevoziti i na prednjem sjedalu ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je on isključen te ako se prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje i pričvršćenoj za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa u tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

i-Size - novi propisi homologacije dječjih autosjedalica

Usporedno s postojećim standardom ECE-R 44/04, od srpnja 2013. na snazi je i nova regulativa ECE-R 129 ili I-Size, kojom se uređuje adekvatnost autosjedalice prema veličini djeteta, a ne samo na temelju dobi, što će uvelike olakšati odabir autosjedalice.

Novi standard uvodi testove sjedalica s Isofix postavljanjem, povećava dinamiku opterećenja koja autosjedalica mora osigurati i time zahtjeva veću kontrolu od strane proizvođača dječjih autosjedalica. Izmjene i dopune imaju za cilj osigurati veću sigurnost i smanjiti mogućnost nepravilne ugradnje i upotrebe autosjedalice. Ispravan izbor je povezan s djetetovom visinom.

KLUB BONUS - Vrijednost popusta koja se pribraja na karticu kluba Baby Center. *AKCIJSKA CIJENA - Cijena koju plaća kupac. Ukoliko proizvod nema akcijske cijene kupac plaća redovnu cijenu. **INTERNET AKCIJA - Istaknuti bonus na karticu, klupska cijena uz uvaženi bonus, akcijska cijena ili popust vrijede samo u internet trgovini. ***Proizvod može biti izložen ili nedostupan za prodaju. Molimo, zalihu provjerite telefonski.