Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Tko će biti prvi?

Kada dođu u određenu fazu života, djeca se počnu natjecati. Tko će biti prvi, tko će se popeti najviše, a tko zna najbolje ... s drugom djecom razviti će zdrav odnos natjecanja i razviti vještine koje će ih pripremiti za svijet odraslih. Moraju naučiti da oni nisu uvijek prvi u redu, i da je ponekad dobro dati prioritet drugima. Razviti će empatiju, suosjećanje i poštovanje prema donesenim odlukama. Kroz sport će naučiti da nije uvijek najvažnije uspjeti, te da se neke odluke donose u njihovom najboljem interesu, iako im se ne čini tako. Kroz igru u skupini djeca uče rješavati probleme zajedno s drugom djecom te uče gledati i tuđe potrebe, osim svojih vlastitih.

blog_kdo-bo-prvi-big.jpg

Kako znamo da dijete sudjeluje u nezdravoj okolini?

• Ne želi sudjelovati u aktivnostima
• Simulira bolest kako bi izbjeglo sudjelovanje u aktivnostima
• Jasno izražava stav da ne želi sudjelovati
• Pokazuje znakove depresije, tuge, tjeskobe, ima poremećaj sna ili gubitak apetita. Sve to je znak da se djetetu nešto događa. Naravno, djeca su prije velikih događaja, kao što su predstave u školi ili sudjelovanje na sportskom natjecanju, tjeskobna i pod velikom tremom. U svakom slučaju, ovo se ne bi smjelo događati neprestano i do te mjere da utječe na druga područja njihovog života.

Dječje sposobnosti s vremenom lijepo napreduju, ali ako dijete previše usredotočeno na pobjedu, to ni ne primjećuje. Kako pokazati Vašem djetetu razliku između uspjeha i pobjede pod svaku cijenu i potaknuti ga na zdravu konkurenciju?


- Prihvaćanje pravila: dijete treba znati da je igra zabavna samo ako se poštuju pravila. Ako svatko prilagodi pravila igre samo sebi, igra u grupi nije moguća.
- Učite svoju djecu pobijediti i izgubiti: dobar pobjednik ne ismijavati gubitnike, ali gubitnik ne smije tugovati predugo.
- Važno je pokušati: gubitnik može biti zadovoljan uspjehom, kad svjestan da je dao sve od sebe. Također je važno da je pobjednik shvaća da je osvojio pobjedu.