Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Važno je odabrati prava kolica

Kada se na kućnom testu pokaže poseban znak +, većina mama i tata nakon prvog šoka pomisli na opremu koja će im trebati za dijete. Važan dio opreme bez kojeg se ne može je prvo prijevozno sredstvo kojim će se vaš mali nasljednik provozati u svijet. U mislima već vidimo male ručice koje se pružaju iz crvene košare ili nas iz sportskog sjedala zabavljaju bacanjem dude na pod.
Odabir dječjih kolica skoro se može usporediti s kupnjom osobnom vozila. Tate će se većinom posvetiti proučavanjem tehničkih karakteristika, dimenzija i prednosti kolica. Buduće majke pametno šute, a na kraju donesu odluku. Uostalom znamo da je ispravno da odluku o vrsti kolica donese osoba koja u sebi ima najviše hormona trudnoće. Zbog mira u kući :)

pravi-vozicek-1100x400.png

Sve o kolicima za početnike...

Pod nazivom kolica podrazumijevamo prijevozno sredstvo koje se sastoji (uglavnom ) od slijedećih elemenata:

 1. Konstrukcija: iako uglavnom od aluminija, proizvođači nude različite mogućnosti odabira konstrukcije. Neke konstrukcije su već sastavljene, neki proizvođači nude na odabir boje, kotače, ručke i sigurnosne prečke. Sve su konstrukcije napravljene da se na njih postavi košara za novorođenče, sportsko sjedalo, autosjedalica grupe 0+ te razni dodaci kojima dopunjavamo izgled kolica (suncobran, navlaka za kišu, držač bočica itd.). Konstrukcije također nude različite mogućnosti sklapanja, što je potrebno uskladiti s veličinom prtljažnika vašeg automobila.
 2. Košara za novorođenče: košara novorođenčetu omogućuje da spava u polegnutom položaju, dok je s prekrivalom i krovićem dodatno zaštićeno od utjecaja okoline.
 3. Sportsko sjedalo: namijenjeno je za djecu koja samostalno sjede, a nudi razne mogućnosti prilagodbe (namještanje nagiba naslona, naslona za noge i krovića,  odstranjiva prednja sigurnosna prečka, promjena položaja sjedala-u smjeru vožnje ili suprotnom od smjera vožnje i td.)

Što imaju zajedničko kolica i autosjedalica za novorođenčad?

Autosjedalicu za novorođenče zovemo autosjedalica grupe 0 ili 0+. To je sjedalo namijenjeno djetetu od rođenja do 13 kg. U svakodnevnom razgovoru je bolje poznata pod izrazom „jaje“. Tu autosjedalicu može se lako namjestiti na konstrukciju kolica, tako da dijete nakon iscrpljujuće vožnje nije potrebno buditi, pa ga zajedno s autosjedalicom premjestimo na kolica. Neke konstrukcije su kompatibilne s većinom sjedala, za neke je potrebno kupiti adaptere. 

Mi ćemo imati dvoje!

Ako imate dvostruku sreću i čekate blizance ili je razlika u godinama među djecom vrlo mala, postoje kolica na koja možete staviti dva sjedala. Na primjer kod blizanaca istovremeno možete imati dvije košare, sva sportska sjedala ili dvije autosjedalice. U drugom primjeru lako kombinirate različite pozicije (košara za novorođenče i sportsko sjedalo).

Što su to kišobran kolica?

Kišobran kolica dobila su ime po specifičnom načinu zatvaranja, a zbog svojeg se oblika kada su zatvorena (kao kišobran) mogu lako prenositi. Ta su kolica namijenjena većoj djeci koja pomoć u vožnji trebaju u kraćim vremenskim razdobljima ili samo žele kratko zadrijemati. Postoje i kompaktna kišobran kolica koje možemo koristiti i za novorođenče, a na koje se mogu namjestiti autosjedalice grupe 0+.

Da li su ta kolica primjerena za mene?

Široki izbor kolica na tržištu omogućava vam da odaberete ona koja najviše odgovaraju vašem načinu života, vašim potrebama i željama. Ako živite u gradu, vjerojatno će vam praktičnija biti lagana i pokretljiva kolica s malim kotačima za vožnju po betonskim ulicama, dok će oni koji žive izvan grada radije odabrati kompaktna i stabilna kolica s velikim kotačima prigodnim za vožnju po zahtjevnijim terenima. Nema pravila. Svatko neka izabere kolica koja najbolje odgovaraju njegovom stilu života.

Kod odabira primjerenih kolica najprije razmislite po kakvom ćete ih terenu voziti (gradske ulice ili zahtjevniji tereni) i na temelju toga odlučite koje će dimenzije kolica biti, njihova težina, kakve će kotače imati (prednji kotači na napuhavanje, zadnji kotači na napuhavanje, kotači od pjene ili plastični) te kakav način slaganja pružaju (kompaktno, jednom rukom ili kišobran).

Konstrukcije su uglavnom izrađene od aluminija što prijevoz čini lakšim, a i lakša su za rukovanje i prenošenje. Uzmite u obzir i pospremanje kolica kada ih ne koristite: ako kolica morate nositi na 3. kat moraju biti iznimno lagana, ako ćete ih ostavljati u hodniku stana imate li za njih mjesta, ako imate manji auto provjerite sklapanje kolica i da li vam stane u prtljažnik.

Ne zaboravite obratiti pažnju na vašu visinu, važno je da konstrukcija ima mogućnost reguliranja visine ručke, a tako i upravljamo smjerom vožnje. Preniska ili previsoka kolica mogu vam izazvati bol u leđima.

Svijet je šaren, a takva je i paleta boja u kojima možete odabrati svoja kolica. Netko odabire klasičnu crvenu, neki pak žele roza kolica za djevojčicu, dok su neki odani klasičnoj crnoj i sivoj. Boje su odraz vašeg stila, izrazite ga odabirom boje svojih kolica.

pravi-vozicek2-1100x400.png


Što su dodaci za kolica?

Za praktičnost vaših kolica te za udobnost i sigurnost vašeg djeteta koje se vozi u njima, možete za većinu kolica kupiti dodatno čitav niz dodataka.

Postoje razni dodaci za kolica pojedinih brandova te univerzalni dodaci koji idu uglavnom na sva kolica (suncobran, torba, dekice, zimske vreće, mreža protiv komaraca, nastavak za vožnju drugog djeteta, držač za bočicu…).

 • Torba za previjanje namijenjena je pospremanju svih potrepština koje trebate dok ste u šetnji s kolicima. Torbe obično imaju nekoliko odjeljaka unutra te džepove izvana u kojima se može pohraniti pribor (bočice, posude, pelene, kozmetika, igračke…). Torba za previjanje obično ima i podlogu za previjanje pomoću koje brzo i jednostavno djetetu možete promijeniti pelenu gdje god se nalazili. Torbe su dostupne u raznim bojama i uzorcima, a često su u skladu s određenim modelom kolica.
 • Suncobran osigurava punu zaštitu djeteta od sunca jer sprječava izravne sunčeve zrake na osjetljivoj dječjoj koži i na očima. Čak se i suncobrani mogu kombinirati s odabranim kolicima, a dostupni su u istim bojama kao i kolica. 
 • Zaštita od kiše koristan je dodatak za kolica kako bi dijete ostalo suho i zdravo.
 • Zimska vreća namijenjena je za hladnije zimske dane kada je djetetu potrebna dodatna toplinska zaštita.
 • Mreža protiv kukaca lako se i brzo stavlja na kolica, a čuva dijete od neprijatnih insekata: komaraca, pčela, osa, muha....
 • Nastavak za bočicu brzo se i jednostavno namješta na konstrukciju kolica i time osiguravate da vam je piće uvijek pri ruci. Bočicu stavite u nastavak i možete ju dodati djetetu kada god mu je potrebno.
 • Nastavak za vožnju drugog djeteta stavlja se na konstrukciju kolica, a starije dijete stoji na nastavku kada idete zajedno u šetnju. Unatoč činjenici da su neki nastavci za drugo dijete univerzalni i idu na većinu kolica, prije kupovine informirajte se kod prodavača kako se nastavak postavlja na vaša kolica.

Sa stilom u svijet...

Izrazite svoj stil s dječjim kolicima, koje sastavite sami prema svojim željama. Ako imate posebne želje i zahtjeve, za vas je odličan odabir kolica Joolz Tailor. To su jedinstvena kolica nizozemskog proizvođača, koji vam omogućava personaliziranje pojedinih elemenata. Možete odabrati različite boje i kombinacije boja pojedinih elemenata:

 • Boja konstrukcije
 • Boja i izgled kotača
 • Boja košare
 • Boja sjedala
 • Boja zaštitne prečke
 • Boja dodataka

Dostupni su dodaci u različitim kombinacijama boja.

U Baby Center trgovinama omogućavamo vam sastavljanje dijelova kolica i ekskluzivno naručivanje od samoga proizvođača s komponentama jedinstvenim za kolica po vašoj želji. Za više informacija pogledajte ponudu na www.babycenter.hr ili pitajte prodajno osoblje za savjet.