Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Vozimo se s Anjom

Korak 1: odabir kolica

U pripremama za novorođenče, jedna od glavnih i važnijih odluka budućih roditelja je odabrati prava kolica. Kolica će u prvoj godini biti najvažniji suputnik u svakodnevnom životu s novorođenčetom. Glavnu ulogu u izboru obično preuzme mama koja je već zamislila što sve kolica trebaju imati. Izbor danas je toliko veliki da mama može poželjeti gotovo sve, od toga koliko veliki kotači trebaju biti, da li će kolica imati košaru, da li su prilagođena za gradsku vožnju ili vožnju na neravnim terenima, da li će biti u korak s modom ili će biti lako sklopljiva, kakve će boje biti i tako dalje… Unatoč činjenici da odluka nije laka, mama duboko u sebi točno zna što traži.

Tako je i meni bilo na početku. Zamislila sam nešto i kod traženja pravih kolica vodila se time da dobijem crna kolica s tri velika kotača. To su bila jedina dva uvjeta. U to vrijeme (2013) bili su najčešći kompleti kolica 3 u 1, a s kolicima se dobila (ne previše kvalitetna) autosjedalica za bebe, tzv jaje; i to smo nekako prihvatili. S kolicima smo bili zadovoljni, ali ovaj put kada iza sebe imam jedno iskustvo mogu vam točno reći što znače dobra kolica jer puno više sada gledam na praktičnost i udobnost.

anja_mutsy.jpg

Zato je moj popis želja sada puno veći:

1. KOŠARA I SPORTSKI DIO

Budući da ćemo ovaj put kolica voziti zimi, rado bih da kolica imaju košaru kako bi moje dijete bilo zaštićeno od hladnoće. U isto vrijeme biti će na ravnoj i velikoj površini gdje se može pomicati kako će mu najviše odgovarati, što je iznimno važno za razvoj motorike.

2. LAKO SE SKLAPAJU I RASTVARAJU

Najčešće je mama s kolicima sama i obično ima barem jednu vrećicu iz trgovine. Sklapanje i rasklapanje jednom rukom zlata vrijedi. Važno je također da se kolica sklapaju sa sportskim dijelom, da ga nije potrebno skidati.

3. LAGANA I MALA

Brzo nas zanese ideja velikih kolica jer izgledaju kompaktnija i stabilnija; veća i ljepša, ali svakome savjetujem da kolica manje veličine budu glavno obilježje. Ne želite se odreći kave s prijateljicom, jer kolica ne stanu u vaš ili njen prtljažnik. O izletima i praznicima na moru da ne govorim.

4. VELIKI KOTAČI I VOŽNJA PO SVIM TERENIMA

Ovo je po mojoj specifičnoj želji. Kako živimo u ulazu bez dizala, na drugom katu, morat ću nositi kolica gore i dolje. Veliki kotači su tada važni. Veliki kotači se odlično ponašaju na različitim površinama. Kako ćemo se kolicima puno voziti, veliki kotači su mi važni.

5. SPORTSKI DIO U OBA SMJERA

Ovaj put sam htjela sportski dio koji se skida i namješta u oba smjera vožnje. Ponekad na putu paše razgovor s mamicom, a nekada nas sunce toliko smeta da je okretanje nužno. Isto tako mi je na sportskom dijelu važno da se lako spušta u ležeći položaj i da se naslon može podignuti. Za udobno spavanje i vožnju sjedeći.

6. DOVOLJNO SJENE

Jedna od važnijih značajki dobrih kolica je dovoljno sjene. O tome prije nisam puno razmišljala pa mi je poslije bilo prilično žao. To je posebno važno na sportskom dijelu kada ne želimo da djetetu sunce ide na lice (tu dobro dođe sportski dio koji se može okretati ;) ).

7. PRILAGODLJIVA RUČKA I LAGANO UPRAVLJANJE

Jer je Uroš viši, a Nina niža. Kako bi svi bez ikakvih problema lako upravljali. Kod odabira, svaka smo kolica isprobali svi troje.

8. POJAS NA SPORTSKOM DIJELU, U TRI TOČKE UČVRŠĆIVANJA

Naravno da je najbolje; i u vožnji vrlo važno da dijete bude pričvršćeno pojasom u 5 točaka učvršćivanja, ali ono što ustvari želiš je da se dijete osjeća udobno u kolicima; pa su odvojiti remeni s ramena od ključne važnosti. Dijete dobiva osjećaj slobode, ali je još uvijek sigurno vezano.

9. DODATNA OPREMA

Godinu dana kolica su sredstvo s kojim mama obavlja sve svoje obaveze. Zato moraju imati prostor za torbu za previjanje, prostor za vrećice iz trgovine, suncobran, zimsku vreću, navlaku za kišnih dana…uglavnom sve što će trebati u prvoj godini ili i više. Ljeti i zimi.

10. KOMPATIBILNOST SA SIGURNOM AUTOSJEDALICOM GR 0+

Sigurna autosjedalica je vrlo, vrlo važna. Možda najviše od svega. Odlučila sam se za Maxi Cosi Pebble Plus autosjedalicu i isofix bazu Familyfix, na koju se kasnije lako postavi veća autosjedalica.

11. CIJENA

Naravno cijena igra važnu ulogu. Kada sam sastavila popis zahtjeva, počela sam istraživati kakva je ponuda. Online, u grupama za mame i u samim trgovinama. Nakon savjeta i opsežnih istraživanja odlučila sam…
Odabir boje i dodatne opreme samo je bila točka na i. Naša nova kolica su Mutsy Evo 2u1. Veselimo se novim avanturama. U sljedećem koraku malo više o autosjedalici, a zatim počinjemo s pravim vožnjama.

 

Do idućeg puta,

Anja 

 

 

VIDEO: Vožnja s Anjom - korak 1: odabir kolica