Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Zašto se djeca trebaju igrati vani čak i zimi

Kada je lijepo vrijeme, kada sija sunce i puše topli jugo, većina roditelja potiče svoju djecu da se igraju vani. Zašto? Jer svi znamo da je igranje na zraku dobro za dijete.

igra_zunaj-1-1100x575.jpg

No kada se vrijeme iz toplog promijeni u hladno i vlažno, djeca se više ne trebaju igrati vani? Pogrešno! Djeca se trebaju igrati vani, čak i zimi. Igra na svježem zraku ima velike koristi za vaše dijete.

1.) Jačanje imuniteta: Djeca koja veliki dio djetinjstva provode vani općenito su zdravija jer su na dnevnoj bazi u kontaktu sa zemljom, životinjama i različitim bakterijama. Kada dijete dođe u kontakt s različitim stvarima i bakterijama na prirodan način, manje je vjerojatno da će razviti autoimune bolesti i alergije. Zimi vrijeme djetetu nudi drugačije poticaje nego u drugim godišnjim dobima. Snijeg, kiša, hladan vjetar, niske temperature. To su sve elementi prirodnog okruženja koji se zimi ne čine tako ugodni. Djeca se lako prilagode i mogu uživati u svakom trenutku. Važno je da su odjeveni u toplu i slojevitu odjeću (pazite da ipak nije previše jer će djetetu biti vruće), obucite im vodonepropusne tople cipele (ako idu kroz snijeg), zaštitite im prstiće rukavicama i glavu toplom kapom. Izložene dijelove kože namažite nekom zaštitnom kremom. Budite pažljivi ako se igraju na otvorenom u planinama, tada ne zaboravite na zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom.

2.) Jačanje tijela: Jačanje tijela: Igrom u kući dijete se ne može razgibati dovoljno. Djeca vole skočiti na krevet, iz kreveta, trčati kroz hodnik, popeti se na komodu... jer svoju energiju trebaju negdje potrošiti. Igra na otvorenom puno je primjerenija za dječje razgibavanje. Zima nije izgovor da djeca ne smiju vani, trče po igralištu, spuste se niz tobogan, igraju nogomet ili voze bicikl. Za lijepih dana možemo otići negdje u planine, čak i ako sunčani dan prate niske temperature. Još više uživanja u pokretu pružit će sanjkanje, skijanje, klizanje, grudanje, slaganje snjegovića i svakakvih drugih oblika od snijega. Čak i jednostavna šetnja kroz snježne staze vaše će dijete učiniti sretnim.

3.) Poticanje mašte: Poticanje mašte: U doba razvoja tehnologije djetetu je dostupno previše stvari. Dijete treba pustiti da razmišlja i pronalazi samo rješenja, da mašta i spoznaje nove stvari. Mašta se treba razvijati kroz igru i uloge, ne smijemo pustiti dijete da previše gleda crtiće i sadržaje na internetu. Uzmite dijete za ruku i izvedite ga vani, čak i u zimskim danima mogu se igrati policajca i gusara, stavite mu snijeg na jednu hrpu i neka izgradi ledeni dvorac. Ili nešto slično. Dopustite djetetu da samo odredi oblike i scenarij igre, neka se igra onako kako ono želi. Tako će otkriti uzroke i posljedice. Ta iskustva su neprocjenjiva za dijete, a roditelj ne treba uvijek usmjeravati tijek igre.

4.) Razvijanje logičnog razmišljanja: Igrom na otvorenom dijete uči kako riješiti probleme iz svakodnevnog života. Ako mu lopta padne iz ruku, mora ju dignuti, ako želi izgraditi ledeni grad, mora napraviti kocke leda, snjegovića treba napraviti od manjih snježnih gruda koje se valjaju po snijegu…Igra na otvorenom nudi bezbroj mogućnosti za učenje o pravilnom redoslijedu procesa koji su neophodni za postizanje cilja. Prirodni okoliš pruža bezbroj mogućnosti za takvu vrstu učenja, a još je učinkovitije kada se dijete nađe zajedno s prijateljima. Kontakt i igra s drugom djecom također potiču logično razmišljanje. Pustimo djecu da se razvijaju i uče u interakciji s drugom djecom, bili oni malena ili nešto veća djeca. Svaka osoba donosi specifična znanja i stvara specifične odnose.

5.) Vitamin D: Djetetu je za zdravlje potreban vitamin D. Vitamin D se u tijelu proizvodi kada je tijelo izloženo ultraljubičastom svjetlu. Već 10 minuta izloženosti suncu 2 do 3 puta tjedno dovoljno je za stvaranje dovoljne količine D vitamina koja je potrebna za zdravlje. A zašto nam je potreban? Vitamin D potiče apsorpciju kalcija koji je potreban za normalan rast i mineralizaciju kostiju i zubi. Osim fizičkog učinka, djeluje i na dobro raspoloženje, ispunjava nas energijom, poboljšava pamćenje i od sveukupne je dobrobiti za tijelo. Međutim, uvijek pripazite pod kakvim se uvjetima izlažete suncu. Dulje izlaganje bez zaštite može biti štetno. Ako se zimi sanjkate ili skijate na snježnim padinama, zaštite svoje i djetetove oči sunčanim naočalama.

Padom temperature često padne interes i sama ideja da se s djetetom ode vani. Uz malo više planiranja, prikladne odjeće i obuće užitak je zajamčen. Kako kažu u Švedskoj, ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća. :)

igra_zunaj-2-1100x575.jpg

Djeco, što ćemo raditi danas?

 • Crtanje vodenim bojama: Prozirnu bezbojnu bocu napunite vodom i obojajte raznim vodenim bojama, dodajte lišće i manje kamenčiće. Ako je dovoljno hladno, ostavite bocu vani preko noći. Djeca će uživati u promatranju zamrznutog sadržaja.
 • Ledeni mjehurići: Pušite mjehuriće od pjene i uhvatite ih na dršku. Ako je vani dovoljno hladno, mjehurići će se zamrznuti i nastati će kristalni mjehurić koji se može razbiti.
 • Potražite boje zime: Iako se čini da je zima bezbojna, možete uz malo truda pronaći brojne nijanse. Grane crnogorice, žir na putu, žuto otpalo lišće, bijeli šljunak. Da igra bude zanimljivija, sakupite male šarene komade i odnesite ih doma pa potražite bojice iste boje.
 • Izgradite sklonište: Pomozite si s granama ili snijegom, gradnja zimskih skloništa za dijete je prava avantura.
 • Imate li u vrtu voćke i grmlje? Ukrasite ih papirnatim pahuljicama, zvoncima i lampicama. Pogled navečer nagradit će vaš trud preko dana.
 • Plešite uz vašu omiljenu glazbu.
 • U nisku posudu sa zemljom zasadite lukovice i gledajte kako rastu.
 • Na papire raznih boja ulovite pahuljice i gledajte ih pod povećalom. Otkrit ćete predivne kristalne oblike.
 • Lovite pahuljice s... jezikom: „Koliko ih možeš uhvatiti? Osjećaš li kako se tope?“
 • Pođite u šetnju uz šumu i tražite tragove u snijegu. Čiji su?
 • Pođite na sanjkanje: Čak i ukoliko nemate brdo u blizini, djeca će uživati u vući i guranju sanjki. Sigurni smo da će izmisliti puno različitih vragolija kako se igrati sa sanjkama i na ravnom.
 • Napravite snježni labirint: S lopatom očistite snijeg tako da napravite labirint ili stazu po kojoj ćete nakon toga šetati.
 • Pronađite mjesto s blagim nagibom: Napravite lopatom malu bob stazu, nakon čega po njoj spuštajte igračke. Napravite zavoje, izgradite skakaone, mostove i podvožnjake i zabava je sigurna. :)
 • Pronađite kanticu, lopatice i grabljice, koje inače koristite u pijesku. Sada vam koriste za snijeg, gradnju oblika, kućica, zidova...
 • Obojite snijeg: U bocu nalijte vodu i obojajte ju nekom bojom (boja za jaja je odlična ideja). S tom vodom obojajte snijeg. Ako obojanu vodu stavite u neki raspršivač, možete dobiti prava umjetnička djela.
igra_zunaj-3-1100x575.jpg