Pretražite proizvode

Pretražite sadržaj

logo-1.gif

Zašto tako rado nosimo djecu?

Svi roditelji vole nositi svoju djecu. Sva djeca vole da ih bliske osobe nose, a maloj je djeci nošenje potrebno jednako kao zrak ili hrana.

Nošenje nije nikakva novost i prisutno je u povijesti čovječanstva mnogo duže od pisma, kotača ili pametnog telefona. Način na koji je novorođenčad građena (posebice noge sa stopalima koja su okrenuta jedno prema drugome i kralježnica koja je povijena u obliku slova c i tek se do kraja puberteta do kraja izvija u s oblik), njihovi refleksi (kao što je primjerice Moorov refleks) i njihovo ponašanje kojim traže blizak kontakt i pozivaju da ih se uzme na ruke pokazuju nam da je nošenje ukorijenjeno u evoluciju čovječanstva.

Kod novorođenčadi povezanost s majkom vrlo je izražena i konstantna.

Rasprave o tome da li je moguće razmaziti novorođenče nošenjem i odgovaranjem na njegove zahtjeve za blizinom, na sreću jenjavaju jer je sve veći broj roditelja, baka i djedova, a također i odgojiteljica potpuno upoznat s činjenicom da je ostvarivanje bliskosti u prvim mjesecima života jamstvo za povjerenje i povezanost koja će trajati ostatak života. Također, brojne studije i iskustva skrbi u rodilištima pokazuju da kontakt djece i roditelja (pogotovo kontakt koža na kožu) doprinosi boljoj regulaciji tjelesne temperature, jačanju obrambenih sposobnosti organizma, ostvarenju hormonalne ravnoteže i usklađivanju funkcioniranja svih sustava u organizmu.

Već su poznate brojne dobrobiti nošenja za djecu i svakodnevno se spoznaju nove prednosti koje nošenje pruža. Oksitocin, tv. hormon ljubavi, koji se oslobađa uslijed nošenja pozitivno djeluje na povezanost djeteta i roditelja. Pokazalo se da nošena djeca manje plaču i češće spavaju. Također, djeca koja su nošena više su uključena u život obitelji, u stalnom su kontaktu s roditeljima i ljudima koji ih okružuju, te se na taj način dodatno potiče njihov emocionalni i kognitivni razvoj. Nošenje olakšava hranjenje u pokretu i pozitivno utječe na mobilnost cijele obitelji. Nosiljka koja je građena na način da podržava ergonomski položaj djeteta i koja postavlja njegove kukove i kralježnicu u ispravan položaj, može pridonijeti zdravom razvoju kukova i kralježnice.

nosenje_otrok_1100x400.jpg

Kada roditelji primijete da veliki dio vremena sa svojom djecom provode noseći ih, bilo po kući (dok ih tješe, uspavljuju, pomažu im da podrignu između hranjenja, dok rade svakodnevne poslove...) bilo po vani (dok hodaju prirodom, stepenicama, probijaju se kroz parkirane automobile ili obavljaju kupnju...), vrlo se često odlučuju za nabavku dječje nosiljke.

Posebne situacije u kojima se dijete nađe, kao što su periodi umora, prehlade, posjeti liječniku, skokovi u razvoju; često su jednostavnije ako se provedu u nosiljci. Nosiljka pruža poznato mjesto za dijete, daje mu sigurnost i donosi opuštenost, a uspravan položaj često je nezamjenjiv kod npr. začepljenog nosića ili osjetljivog trbušćića.

Brojni roditelji iskusili su koliko nosiljke upravo njima pomažu u svakodnevnom životu. Olakšanje koje osjeti majka koja je sve radila jednom rukom i koja uz pomoć nosiljke može i dalje imati svoje dijete jednako blizu i jednako zadovoljno, a istovremeno imati dvije slobodne ruke jedno je od velikih zadovoljstava porodiljnog razdoblja. Očevi koji koriste nosiljke lakše se uključuju u svoju novu obiteljsku ulogu i samouvjereno se upuštaju u zajedničke avanture s mališanom. Bake i djedovi također vrlo blagonaklono gledaju na nošenje i zadovoljno gledaju kako se njihovi unuci opuštaju i uživaju u svojim nosiljkama.

U svim nosiljkama važno je da je dijete postavljeno u uspravan položaj, da je djetetova kralježnica dobro podržana i na adekvatan način pritisnuta uz osobu koja ga nosi, odnosno da težište nije samo na sjedištu odnosno zdjelici. Djetetova kralježnica treba biti blago savijena, otprilike u obliku slova C, a noge trebaju biti raširene i postavljene tako da dječja koljena budu postavljena iznad razine njegove stražnjice (to znači da se treba postići oblik slova M: stopalo dolje - koljeno gore - stražnjica dolje). Potrebno je odabrati nosiljku koja se može prilagoditi veličini djeteta ili koja ima poseban umetak namijenjen za novorođenčad. Za sigurnost je važno da su dišni putevi slobodni, da djetetova brada nije oslonjena na prsa, da dijete ima prostora za pomicanje glave, te da roditelji prate i provjeravaju ponašanje i udobnost svog djeteta u nosiljci.

nosenje_otrok_2_1100x400.jpg

Neki od osnovnih tipova nosiljki su sljedeći:

* Meka elastična marama

Često se koristi za novorođenčad, veže se u nekoliko osnovnih vezova, pruža vrlo blizak kontakt i pogotovo je udobna za nošenje manje i lakše djece

* „Ring sling

Nosiljka koja se postavlja preko jednog ramena, kad se savlada tehnika postavljanja može biti vrlo ugodna za dijete i praktična za roditelje

* Tkana marama

Pruža brojne mogućnosti vezanja, kad se savlada tehnika vezanja, može se postići vrlo ugodan položaj, a postoji mogućnost daljnjeg savladavanja novih vezova prilagođenih raznim prilikama i veličinama djece

* Meke strukturirane nosiljke

Postoje vrlo raznoliki modeli strukturiranih nosiljki i s obzirom na to da su mogućnosti prilagodbe takvih nosiljki ograničene, vrlo je važno unaprijed odabrati nosiljku koja djetetu pruža ergonomski položaj u svakom od položaja u kojem se nosiljka može koristiti i u svakom periodu djetetovog rasta u kojem će biti u upotrebi.

Nosiljke i roditeljima pružaju vrlo raznolike stupnjeve udobnosti pa je pri izboru nosiljke važno provjeriti koje su osobine nosiljke s obzirom na udobnost za roditelje, raspoređivanje djetetove težine i praktičnost korištenja.

Kako se snaći u tako velikom broju nosiljki?

Idealno je informirati se putem interneta o ponudi trgovine i odabrati onu trgovinu koja na raspolaganju ima razne modele nosiljki i adekvatno educirano prodajno osoblje. U trgovini uvijek dobro dođe savjet iskusne prodavačice i asistencija pri isprobavanju nosiljki. 

Kod razmatranja nosiljki važno je uzeti u obzir dob djeteta jer su rijetke nosiljke prilagođene za nošenje djece svih dobi odnosno veličina. Dio nosiljki omogućava ergonomsko nošenje novorođenčadi. Nošenje novorođenčadi ne samo da je doista moguće, već je vrlo poseban užitak koji djetetu pruža velike dobrobiti. Pojedine nosiljke imaju dodatke i umetke koji produžuju period korištenja na način da se uz njihovu pomoć nosiljke mogu koristiti primjerice od rođenja (umetak za novorođenče) ili dulji period nakon što dijete naraste (uz proširivanje sjedećeg dijela).

Uobičajeno se nosiljke mogu koristiti do težine od otprilike 15 ili 20 kg, a postoje i modeli za veću ili stariju djecu do čak 25 ili 27 kg. Djeca se obično nose do dobi od otprilike 3 godine, ali i kasnije će se nosiljka ponijeti na putovanje, planinarenje, koristit će se prilikom dužih šetnji i napornijih obiteljskih pothvata.

Glavno je pravilo: dok su dijete i roditelji zadovoljni - nošenje je dobro za njih.

Nakon nabavke nosiljke, a često već tokom prvog isprobavanja, djeca se opuste, ušuškaju i zaspu. Tada slijedi najčešće pitanje roditelja koji gledaju svoje usnulo zlato i ne žele ga probuditi: ”Koliko dugo dijete smije biti u nosiljci?”

Ako je nosiljka građena na način da podržava dijete u ergonomskom položaju, ako daje potporu za glavu i vrat umornom djetetu te ako je dijete okrenuto prema osobi koja ga nosi, tada nema ograničenog perioda. Naravno, u praksi će nakon najviše nekoliko sati trebati djetetu promijeniti pelenu, omogućiti mu da se protegne... Zlatno je pravilo: promatrati svoje dijete i slušati svoj osjećaj za njegove potrebe.

Ako je dijete postavljeno tako da gleda od roditelja, tada je period koji je prikladan za nošenje puno kraći: 10-20tak minuta. Potrebno je posebno paziti da se dijete ne umori od držanja glavice, promatranja svijeta i primanja prekomjernih podražaja. U tom slučaju potrebno je okrenuti dijete u nosiljci prema sebi kako bi našlo udobniji oslonac za svoju glavu i moglo pogledom potražiti roditelja.

 

Neda Zubović Mihaljević, Ergobaby Hrvatska, savjetnica za nošenje, napredni stupanj tečaja Die Trageschule®

Die Trageschule® je mreža savjetnica za nošenje koja vodi osposobljavanje za buduće savjetnice za nošenje beba i djece i djeluje u više od 15 zemalja. S ovom vrstom osposobljavanja nastoji se uspostaviti mrežu kvalificiranih savjetnica i grupa tako da roditelji imaju pristup profesionalnoj podršci u vezi nošenja. Rad Die Trageschule temelji na više od dvadeset godina iskustva.

 

Ovaj vikend, 30.9.2017., 10 - 14 sati, posjetite nas u našoj poslovnici u City Center one Jankomir na prezentaciji nove OMNI 360 nosiljke! Kupce prilikom kupovine OMNI 360 nosiljke, u razdoblju promocije, očekuje poklon prilikom kupovine!